14:25 | 10/10/14
Αποκορύφωση της μετωπικής αντιπαράθεσης στο κλείσιμο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
Η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά απόψε το βράδυ στη Βουλή λίγο πριν την ψηφοφορία επί του αιτήματος επαναβεβαίωσης της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί σε δύο άξονες:Πρώτον, στη σκληρή σύγκρουση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της πόλωσης και της δημιουργίας μετώπου δεξιάς-αριστεράς.
Δεύτερον, στην παρουσίαση του σχεδίου εξόδου από το μνημόνιο, παρά τα μηνύματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λίγο πριν την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στην Ουάσινγκτον.
Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του σχεδίου αυτού δεν αναμένεται φυσικά να διευκρινιστεί σήμερα. Άλλωστε ούτε ο χρόνος ούτε αυτή καθεαυτή η προσδοκώμενη έξοδος είναι στο χέρι της Αθήνας, που κοιτά με αγωνία προς την Ουάσινγκτον και περιμένει τη συνάντηση Χαρδούβελη- Στουρνάρα- Παπασταύρου με την Κριστίν Λαγκάρντ την Κυριακή. Η δήλωση της επικεφαλής του Ταμείου χθες περί “προληπτικής βοήθειας” στην Ελλάδα αποτέλεσε τη δεύτερη εντός 24 ωρών “ψυχρολουσία” στην Αθήνα μετά την έκθεση του ΔΝΤ με την πρόβλεψη για χρηματοδοτικό κενό 25 δισ τη διετία 2015-2016.
Το Μαξίμου ωστόσο δε δείχνει να πτοείται και επιμένει στο δικό του σχεδιασμό, έστω και εάν παραδέχεται πως η χώρα θα παραμείνει στην εποπτεία της Ευρζώνης και του ΔΝΤ ακόμη και χωρίς νέο αναγκαστικό δανεισμό.
Ο κ.Σαμαράς αναμένεται επίσης να αναφερθεί στο ανοιχτό μέτωπο των κόκκινων δανείων και στην τελική ρύθμιση όσον αφορά στις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, ενώ το Μαξίμου θεωρεί ότι η προχθεσινή κόντρα του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη περί διαπλοκής αποβαίνει προς όφελος της κυβέρνησης.
Κυβερνητικές πηγές διέψευδαν εν τω μεταξύ τα σενάρια ανασχηματισμού με αφορμή την αποχώρηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στα τέλη του μήνα για την Κομισιόν. Ο αντικαταστάτης του κ.Αβραμόπουλου στην κυβέρνηση δεν έχει ακόμη βρεθεί, με ένα σενάριο να αφορά στην ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον ίδιο τον κ.Σαμαρά και ένα δεύτερο την επιστροφή στο κυβερνητικό σχήμα είτε του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου είτε του Γιάννη Μιχελάκη.
Της Βίκυς Σαμαρά
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΑντώνης ΣαμαράςΝΔΠολιτικήΣΥΡΙΖΑψήφος εμπιστοσύνης
Σχετικά άρθρα