20:59 | 16/10/14
Οι προτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα συναρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος της νόσου του καταρροϊκού πυρετού και την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Όπως ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς «ο καταρροϊκός είναι νόσημα κυρίως των προβάτων και δεν προσβάλει τον άνθρωπο. Από τα τέλη Μαΐου οπότε και επιβεβαιώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στην Λακωνία, άρχισαν οι ενημερώσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό εμφάνισης της νόσου στην περιοχή, αλλά και τις ενέργειες που έγιναν πολύ νωρίτερα (από τις 12 Ιουνίου, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα) αλλά και όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να εκληφθούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων.Σήμερα, υπάρχουν 23 επιβεβαιωμένες εστίες στην Π.Ε Ηλείας, 9 στην ΠΕ Αχαΐας και 33 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν προχωρήσει σε πάνω από 500 αιμοληψίες από πρόβατα σε 70 εκτροφές, καθώς και σε αιμοληψίες από 30 εκτροφές βοοειδών (αποτελούν ασυμπτωματικούς φορείς της νόσου).
«Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της ΠΔΕ από την πρώτη στιγμή (ακόμη και πριν την εμφάνιση του νοσήματος στην περιφέρεια) έλαβαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης και επίσης, ενημέρωσαν τους κτηνοτρόφους με κάθε πρόσφορο μέσο. Παρ' όλα αυτά η εξάπλωση του νοσήματος είναι μεγάλη σε ολόκληρη τη χώρα» σημείωσε ο κ. Πλατανιάς και κατέληξε: «Από την πρώτη στιγμή πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συσκέψεις με κτηνοτρόφους, με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, συναντήσεις με τον αναπληρωτή Υπουργό Π. Κουκουλόπουλο, και άλλους εμπλεκόμενους φορείς».
Η Περιφέρεια έχει κάνει προτάσεις σχετικές στα συναρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος και την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων.
Μεταξύ άλλων, είναι η ένταξη του νοσήματος στη λίστα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ (για τις απώλειες από εδώ και πέρα), η εφάπαξ αποζημίωση των κτηνοτρόφων επί τη βάση του ζωικού τους κεφαλαίου και υπολογίζοντας απώλειες ενός ποσοστού περίπου 7%, η οποία θα πρέπει να αφορά όχι μόνο τις εκτροφές όπου υπάρχει επιβεβαιωμένο αποτέλεσμα, αλλά και τις εκτροφές που είχαν συμπεριληφθεί στις ζώνες ελέγχου.
Επιπλέον, η Περιφέρεια ζητά την έκδοση απόφασης του Υπουργού για την κατά παρέκκλιση από τη νομοθεσία χορήγηση δικαιώματος συνταγογράφησης στους Δημοσίους Κτηνιάτρους, καθώς πρόκειται για επιζωοτία και έκτακτη ανάγκη, όπου είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, την άμεση πρόσληψη κτηνιατρικού προσωπικού, την οικονομική ενίσχυση των Δήμων από το ΥΠΑΑΤ για τη διαχείριση των νεκρών ζώων από τους Δήμους, όπου εντοπίζεται ανεξέλεγκτη απόρριψη αυτών, με υγειονομικές διαδικασίες και υπό την επίβλεψη των Διευθύνσεων Υγείας και Περιβάλλοντος των Περιφερειακών Ενοτήτων. Τέλος, προτάθηκε οι ψεκασμοί που γίνονται ετησίως από αναδόχους υπό την επίβλεψη των Διευθύνσεων Υγιεινής των Π.Ε σε συνεργασία με τους Δήμους, για τα κουνούπια, να γίνονται με σκευάσματα που καταπολεμούν και την σκνίπα cullicoides, που μεταφέρει το νόσημα.
Σχετικές ετικέτες:ΑιτωλοακαρνανίαΑχαΐαΕλλάδαΗλείαΚαταρροϊκός πυρετόςΠελοπόννησος
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων