Τουριστική περίοδος «χρυσάφι» για την Κνωσό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τουριστική περίοδος «χρυσάφι» για την Κνωσό

16:57 | 21/10/14

Άγγιξαν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ οι εισπράξεις

Ως μια από τις καλύτερες χρονιές εισπρακτικά, παρότι τα λειτουργικά προβλήματα που συνεχίζει να βιώνει ο χώρος παραμένουν, χαρακτηρίζεται η χρονιά που «φεύγει» για τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και αυτό γιατί μόλις μέσα σε δύο μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο) οι εισπράξεις που μπήκαν στα κρατικά ταμεία έφτασαν το 1.415.400 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που αποκάλυψε σήμερα η neakriti.gr , για τα εισιτήρια που εκδόθηκαν φέτος από τον Ιούλιο έως και το Σεπτέμβριο, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, τα νούμερα έχουν ως εξής:

Πέρυσι τον Ιούλιο κόπηκαν συνολικά 107.402 εισιτήρια που απέδωσαν περίπου 644.412 ευρώ. Αντιστοίχως τον Αύγουστο του 2013 εκδόθηκαν 137.204 εισιτήρια που απέφεραν 673.209 ευρώ. Και το Σεπτέμβριο εκδόθηκαν 117.278 εισιτήρια και προσέφεραν στο ταμείο 549.318 ευρώ.

Φέτος, τώρα, τον Ιούλιο είχαμε αύξηση τόσο στα εισιτήρια όσο και στα έσοδα, αφού εκδόθηκαν εισιτήρια που άγγιξαν συνολικά τις 120.480, που πρόσθεσαν στο ταμείο 722.880 ευρώ. Τον Αύγουστο, εν συνεχεία, κόπηκαν 122.988 εισιτήρια, που αύξησαν τον τζίρο κατά 737.928 ευρώ, παρά το ότι είχαμε μια μείωση έκδοσης αριθμού εισιτηρίων σε σχέση με πέρυσι. Και, τέλος, φέτος το Σεπτέμβριο κόπηκαν 112.912 εισιτήρια, που απέφεραν 677.472 ευρώ.

Η διαφοροποίηση στα έσοδα-εισιτήρια που παρατηρήθηκε φέτος τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, σε σχέση με πέρυσι, οφείλεται στο ότι κόπηκαν περισσότερα εισιτήρια "Κνωσός-Μουσείο" των 10 ευρώ. Επισημαίνεται ότι στον αρχαιολογικό χώρο ισχύουν εισιτήρια των 6 και 10 ευρώ, καθώς επίσης των 3 και των 5 για τους ηλικιωμένους.

«Και φέτος και πέρυσι ήταν καλές χρονιές από πλευράς επισκεψιμότητας, αλλά και εσόδων για τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Φέτος, μάλιστα, συνολικά σημειώθηκε μια αύξηση του τζίρου της τάξεως του 8% σε σχέση με πέρυσι», τόνισε ο αρχιφύλακας της Κνωσού κ. Νίκος Παπαδάκης, σχολιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει η επισκεψιμότητα στο χώρο του μνημείου.

Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, ο χώρος είναι μεγάλος, όπως μεγάλη είναι και η επισκεψιμότητα. Όμως, τα προβλήματα συνεχίζονται. «Εμείς, από την πλευρά μας», τόνισε ο ίδιος, «προσπαθούμε όσο μπορούμε να τα περιορίζουμε. Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που βιώνουμε έχει να κάνει με την έλλειψη προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας. Η σύμβαση των υφιστάμενων υπαλλήλων λήγει τώρα, τέλος του μήνα, και δε θέλουμε να σκεφτόμαστε το τι μπορεί να γίνει μέχρι να γίνουν και πάλι προσλήψεις, Γενάρη-Φλεβάρη. Εγώ προσωπικά έχω κάνει αίτημα και ζητάω ή να παραταθεί η σύμβασή τους τουλάχιστον για δυο μήνες επιπλέον ή να πάρουν άλλους υπαλλήλους άμεσα. Λέμε ότι θέλουμε το χειμερινό τουρισμό, όμως αυτό δεν μπορεί να ισχύσει εάν δεν υπάρξει το απαιτούμενο προσωπικό».

Μάλιστα, όπως ο ίδιος σημειώνει, για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, με έμφαση στον τομέα της φύλαξης και της καθαριότητας, είναι αναγκαίο να τοποθετηθούν 16 ημερήσιοι υπάλληλοι, 4 νυχτοφύλακες και 4 υπάλληλοι καθαριότητας.

Τέλος, βραχνάς παραμένει και το σύστημα με τα ακυρωτικά μηχανήματα που βρίσκονται στην είσοδο του χώρου. Και αυτό διότι, όπως λέει ο κ. Παπαδάκης, «πριν από μια βδομάδα πέρασε ένας Γερμανός που δεν είδε τα πτερύγια που ανοίγουν. Έτσι, έπεσε επάνω σε ένα και το έσπασε. Για να φτιάξει ήρθε τεχνικός από την Αθήνα. Ωστόσο, δε συμπληρώθηκε μια βδομάδα, ξανασυνέβη το ίδιο περιστατικό, με το μηχάνημα να είναι και πάλι σπασμένο και κινδυνεύει να τραυματιστεί κάποιος».

Την ίδια ώρα η προσπάθεια των λιγοστών υπαλλήλων για τη διατήρηση της καλής εξωτερικής εικόνας του χώρου τούς αναγκάζει πολλές φορές να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για να καλύψουν ανάγκες όπως το βάψιμο του χώρου, με το σκεπτικό ότι κάποτε θα τους επιστραφούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αλλά τα εύσημα που λαμβάνουν από τους επισκέπτες, τους φορείς κ.λπ. για την καλαίσθητη εικόνα που επικρατεί σε όλον τον αρχαιολογικό χώρο, όπως λένε, τους είναι αρκετά. 

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών