23:09 | 20/11/14
Ποιες τροπολογίες ζητά να αποσυρθούν
Τι παρατηρήσεις επί των τροπολογιών του Υπουργείου Παιδείας δημοσίευσε η ΟΛΜΕ. Η Ομοσπονδία ζητά την απόσυρση της τροπολογία για τα Πειραματικά Σχολεία με την οποία δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης νέων Πειραματικών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων. «Θεωρούμε ότι αυτό είναι αντιεκπαιδευτικό, αντιδεοντολογικό και μη λειτουργικό για το ίδιο το σχολείο και ζητάμε της απόσυρση της τροπολογίας» τονίζει η ΟΛΜΕ.Την ίδια γραμμή έχει και η ΟΛΜΕ ως προς την τροπολογία για τους Περιφερειακούς Διευθυντές. Συγκεκριμένα το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ «θεωρεί απαράδεκτη και προκλητική την τροπολογία του Υπ. Παιδείας να τοποθετούνται οι περιφ. Διευθυντές εκπαίδευσης κατ’ εξαίρεση, μετά την αποχώρησή τους από τη θέση τους, ως επιθεωρητές – ελεγκτές δημόσιας διοίκησης καθώς και αξιοποιούνται στη στελέχωση του αυτοτελούς γραφείου συμβούλων του ΥΠΑΙΘ ή ακόμη για επιστημονικό και ερευνητικό έργο σε ΑΕΙ – ΑΤΕΙ με ειδικό (βεβαίως) μισθολογικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς.
Επιβραβεύονται με αυτό τον τρόπο στελέχη που επιλέγονται με κομματικά κριτήρια από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας.
Είναι συνέχεια της διάταξης του ν. 3879/10 (άρθρ. 26, παρ. 14) που προωθήθηκε το 2010 και με την οποία τοποθετούνται οι περιφ. Δ/ντές, πρόεδροι δημόσιων οργανισμών κ.λπ. ως σχολικοί σύμβουλοι!! Απαιτούμε την απόσυρση αυτής της τροπολογίας και την κατάργηση της σχετικής διάταξης του ν. 3879/10».
Σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας για την πιλοτική εφαρμογή της «τάξης μαθητείας» στους αποφοίτους ΕΠΑΛ η ΟΛΜΕ παρατηρεί τα παρακάτω:
α. Οι θεσμοί της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης δεν πρέπει να αντικαθιστούν την εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου. Σε καμία περίπτωση η μαθητεία δεν πρέπει να αφορά ανήλικους μαθητές.β. Όσον αφορά τη θεσμοθέτηση από το ν. 4186/13 «τάξης μαθητείας» θεωρούμε ότι το έτος αυτό πρέπει να ανήκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και όχι στην κατάρτιση. Μέσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μεταλυκειακού έτους ειδίκευσης μπορεί να προβλέπονται κάποιες ώρες πρακτικής άσκησης με την εποπτεία των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ.
Η ΟΛΜΕ ζητά να τροποποιηθεί ανάλογα ο ν. 4186/13 και να αποσυρθεί η τροπολογία αυτή.
Τέλος για την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας για τα ΕΠΑΛ που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την «Έρευνα» η ΟΛΜΕ καταθέτει τα ακόλουθα:
1. Όσον αφορά την παρακολούθηση μαθημάτων γενικής παιδείας προτείνουμε να δοθεί το δικαίωμα επιλογής στην παρακολούθηση μαθημάτων γενικής παιδείας στους μαθητές αποφοίτους Λυκείου που εγγράφονται στη Β΄ και την Γ΄ Τάξη των ΕΠΑΛ. Συγκεκριμένα, όσοι μαθητές επιθυμούν να λάβουν μόνο πτυχίο ειδικότητας από το ΕΠΑΛ να μην διδάσκονται τα μαθήματα γενικής παιδείας. Ενώ όσοι μαθητές επιθυμούν να συμμετάσχουν στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για την πρόσβαση στα ΑΤΕΙ από τα ΕΠΑΛ να παρακολουθούν υποχρεωτικά αυτά τα μαθήματα.Αυτό θα βοηθήσει τους μαθητές να κάνουν τις επιλογές που επιθυμούν και θα στηρίξει τα ΕΠΑΛ, ιδιαίτερα τα εσπερινά.
2. Να προστεθεί παράγραφος σύμφωνα με την οποία: οι μαθητές οι οποίοι εγγράφονται στα ΕΠΑΛ ως απόφοιτοι ΓΕΛ ή ισοτίμων με αυτό τίτλων, έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις αποφοίτων ΕΠΑΛ για τα ΑΤΕΙ.
3. Να προστεθεί παράγραφος σύμφωνα με την οποία: για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ που δεν συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για σοβαρούς λόγους υγείας, διενεργούνται επαναληπτικές εξετάσεις κατά τα πρότυπα των τελειοφοίτων μαθητών των ΓΕΛ.
Σχετικές ετικέτες:ΕκπαίδευσηΕλλάδαΕΠΑΛΟΛΜΕ
Σχετικά άρθρα