11:01 | 6/11/14
Το ενδεχόμενοι να έχουν γίνει εικονικοί γάμοι μεταξύ Νιγηριανών και γυναικών Ρομά που έφυγαν από την Αμαλιάδα και πλέον βρίσκονται στην Πάτρα διερευνούν οι εισαγγελικές αρχές, μετά την εξάρθρωση κυκλώματος στην περιοχή της Ηλείας που διευκόλυνε την τέλεση εικονικών γάμων
Το κύκλωμα είχε κάνει μέσο πλουτισμού τα παραθυράκια της κείμενης νομοθεσίας.Παρακάμπτοντας τις δυσκολίες, διευκόλυνε Νιγηριανούς να εμφανίζονται ότι έχουν παντρευτεί γυναίκα με ελληνική υπηκοότητα, έστω και Ρομά.
Αντίστοιχη περίπτωση διερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές της Πάτρας για εικονικούς γάμους γυναικών με κατοίκους της Κάτω Αχαΐας. Σε αυτή την περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι περιορίζονταν μόνο σε εικονικούς γάμους και όχι σε αναγνωρίσεις παιδιών.
Στην Αμαλιάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο εξάμηνο εντοπίστηκαν από την Αστυνομία πέντε εικονικές αναγνωρίσεις τέκνων και δύο εικονικοί γάμοι, όμως η εκτίμηση είναι ότι το κύκλωμα εμπλέκεται και σε άλλα περιστατικά που δεν έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα.Από την προκαταρκτική εξέταση θα διερευνηθεί και η εμπλοκή συμβολαιογράφων στην περιοχή που κατάρτισαν πράξεις αναγνώρισης από Νιγηριανούς σε παιδιά γυναικών Ρομά. Επρόκειτο για νομιμοφανή κίνηση, αλλά κραυγαλέα, καθώς ήταν εμφανές ότι οι Νιγηριανοί δεν είχαν καμία σχέση με τις Ρομά. Είχε την υποχρέωση ο συμβολαιογράφος να υποπτευθεί και να αντιδράσει; Περιήλθαν στη φυσική του προσοχή ανώμαλες ενδείξεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σύζυγοι δεν μιλούσαν κάποια κοινή γλώσσα, ούτε καν Αγγλικά… Οποιοσδήποτε νομοταγής και ξένος προς το κύκλωμα θα εντόπιζε ότι κάτι πάει στραβά.
Τα μέλη της σπείρας, έχοντας καταρτίσει τις συμβολαιογραφικές πράξεις αναγνώρισης, συνόδευαν τις μητέρες στο Ληξιαρχείο και κατέθεταν τις πράξεις που είχαν συνταχθεί. Ακολουθούσε διαδικασία αλλαγής του επωνύμου των παιδιών με… πατέρα Νιγηριανό. Το ποσό που έπαιρνε η κάθε μητέρα ήταν 500 ευρώ. Τα μέλη του κυκλώματος φρόντιζαν να βρίσκουν γυναίκες που ήταν μόνες τους (ο πατέρας τις είχε εγκαταλείψει) ή είχαν κάνει εξώγαμα. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αποκτούσαν πατέρα και η κάθε γυναίκα λάμβανε 500 ευρώ.
Από την άλλη και οι ίδιοι οι Νιγηριανοί αποκτούσαν δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας και πλέον δεν κινδύνευαν με απέλαση, μιας και πλέον εμφανίζονταν ως σύζυγοι γυναικών με ελληνική υπηκοότητα.
Συνεργοί Ρομά και Νιγηριανοί
Εγκέφαλος της σπείρας είναι 45χρονη από τη Νιγηρία που έχει τόπο διαμονής την Αττική, ενώ συνεργοί της ήταν τόσο δύο ομοεθνείς της, που εντόπιζαν αλλοδαπούς. Επίσης στο κύκλωμα εμπλέκονται και δύο Ρομά, που είχαν τη δυνατότητα εντοπισμού γυναικών Ρομά με ένα παιδί.>Την ημέρα που έγιναν οι συλλήψεις, ένας 28χρονος Νιγηριανός επρόκειτο να αναγνωρίσει το παιδί μιας γυναίκας Ρομά.
>Ετερος Νιγηριανός, ηλικίας 32 ετών, πριν από δύο χρόνια είχε προχωρήσει σε εικονικό γάμο με 31χρονη Ρομά έναντι 500 ευρώ. Το τελευταίο αυτό στοιχείο οδηγεί στο συμπέρασμα τους αστυνομικούς ότι τα μέλη της σπείρας έχουν προχωρήσει και σε άλλους εικονικούς γάμους.
Γ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: pelop.gr
Σχετικά άρθρα