22:19 | 18/11/14
Οι οκτώ κατηγορίες των προς αναθεώρηση άρθρων που εξέτασε η "γαλάζια" επιτροπή - Παυλόπουλος: "Μέχρι 2 Δεκέμβρη θα είμαστε έτοιμοι"
Με ολική επαναφορά της πρότασης για το βασικό μέτοχο που αποτέλεσε και την πρώτη δοκιμασία της κυβέρνησης Καραμανλή το 2004, αλλά και με εισηγήσεις για τη δημοκρατικότερη λειτουργία των κομμάτων με στόχο την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση υπό τον πρώην υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο.Ορίστηκαν οκτώ κατηγορίες προς αναθεώρηση διατάξεων και οι βουλευτές μέλη της επιτροπής (Ευριπίδης Στυλιανίδης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, Τάσος Νεράτζης, Ασπασία Μανδρέκα, Φωτεινή Αραμπατζή, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Σπύρος Ταλιαδούρος, Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Κεφαλογιάννης) χωρίστηκαν σε ομάδες ανά δύο, ώστε να προχωρήσει η επεξεργασία.
Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά την άλλη Τετάρτη 26 Νοεμβρίου και όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος στόχος είναι η πρόταση της Ν.Δ με την οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να είναι έτοιμη μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου.
Οι κατηγορίες των προς αναθεώρηση άρθρων αφορούν:
1.Εγγυήσεις για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.2.Συνταγματικά δικαιώματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το άρθρο για το βασικό μέτοχο, αλλά και το άρθρο 16 για τα μη κρατικά ΑΕΙ, η προστασία της ιδιοκτησίας με επέκταση της έννοιας και σε μισθούς συντάξεις και πνευματικά δικαιώματα, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.
3.Διατάξεις για τη δημοκρατική οργάνωση πολιτικών κομμάτων (σημείο που αφορά τη ΧΑ) και την ενίσχυση της διαφάνειας οικονομικών τους.
4.Θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο τα δημοψηφίσματα να διεξάγονται και με λαϊκή πρωτοβουλία.
5.Εκτελεστική εξουσία, όπου υπάγονται οι αρμοδιότητες και ο τρόπος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, οι σχέσεις νομοθετικής εξουσίας- κυβέρνησης (ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού), οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές.
6.Νομοθετική εξουσία, όπου υπάγεται το εκλογικό σύστημα, η εξάντληση της τετραετίας, η μείωση του αριθμού των βουλευτών και αλλαγές στη βουλευτική ασυλία.
7.Δικαιοσύνη, όπου συμπεριλαμβάνεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η απεξάρτηση της εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία, η θεσμοθέτηση συνταγματικού δικαστηρίου και η οριοθέτηση αρμοδιοτήτων μεταξύ ΣτΕ και ελεγκτικού συνεδρίου.
8. Διατάξεις για την οικονομία και τον κρατικό παρεμβατισμό (Ενίσχυση ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σταθερότητα φορολογικού συστήματος, επίλυση διαφορών για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες από τη Δικαιοσύνη το συντομότερο).
Βεβαίως εάν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές προτού ψηφισθούν τα προς αναθεώρηση άρθρα, η διαδικασία διακόπτεται και δεν μπορεί να ξεκινήσει ξανά πριν το 2021.
Σχετικές ετικέτες:αναθεώρηση ΣυντάγματοςκυβέρνησηΝΔΠολιτικήΠροκόπης Παυλόπουλος
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων