Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων εξετάζουν Σαμαράς - Αναστασιάδης (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων εξετάζουν Σαμαράς - Αναστασιάδης (video)

15:28 | 7/11/14
Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων εξετάζουν Σαμαράς - Αναστασιάδης (video)

Τι δήλωσαν κατά τις κοινές τους δηλώσεις Σαμαράς - Αναστασιάδης από τη Λευκωσία

Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία στοχεύουν στην καταστολή των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέτασαν -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών.

Επί τάπητος βρέθηκε και η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στο Κάιρο.



Την αρραγή ενότητα Ελλάδας και Κύπρου και τη στήριξή του στις ενέργειες της κυπριακής ηγεσίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις που έκανε, έπειτα από τη συνάντηση.

Στόχος των συναντήσεων (στις οποίες μετείχε κι ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος) είναι η συνεργασία και ο συντονισμός των ενεργειών της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: "Η στήριξή μας είναι δεδομένη, είμαστε στο πλευρό της Κύπρου".

Ο κ. Σαμαράς θύμισε την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην απόφαση της οποίας συμπεριλήφθηκε η αναφορά στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ΑΟΖ της Κύπρου. Απευθυνόμενος δε προς την Τουρκία είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει χώρα που προσδοκά την ένταξή της στην ΕΕ, χωρίς να αναγνωρίζει τα κράτη- μέλη της Ένωσης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: "Στόχος μας είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου με μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Στηρίζουμε τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες, στηρίζουμε την κίνηση του κ. Αναστασιάδη για διακοπή των συνομιλιών, μέχρι να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της και ότι θα δείξει απτά δείγματα ότι επιθυμεί τον διάλογο για τη λύση και όχι ως πρόσχημα. Η ενότητα του ελληνισμού είναι η πηγή της δύναμής του. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι παράγοντες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στη νοτιανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος είναι το προπύργιο του Ελληνισμού και κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή".

Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την Τριμερή που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αίγυπτο και αν θα προχωρήσουν σε οριοθέτηση της ΑΟΖ των τριών κρατών, δήλωσε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα, ωστόσο, είπε ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα. Σημείωσε ότι "η τριμερής συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου συνιστά στρατηγικό κρίκο συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς μας, με στόχο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Οι συνθήκες είναι ώριμες για να προχωρήσουμε τη συνεργασία. Η Αίγυπτος είναι χώρα τεράστιας επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Θα προωθήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική για γεωπολιτική συνεργασία και οικονομική ανάπτυξη".

Ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην Κυπριακή Βουλή υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι προπύργια σταθερότητας και σ' αυτό τον ρόλο προσβλέπουν όλο και περισσότεροι. Η ενότητά μας είναι δύναμη και ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας, αλλά και απέναντι σε λαούς της περιοχής, που προσβλέπουν σε μας για τη δική τους ασφάλεια και ευημερία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί τα τετελεσμένα, θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο, μέχρι τη λύση, με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, είπε.

Σημείωσε δε ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η Κύπρος και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν την προσβολή των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με ενότητα και αποφασιστικότητα, πάντα δε με ειρηνικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Κύπρος στηρίζουν τον δικοινοτικό διάλογο που προωθεί ο γραμματέας του ΟΗΕ, είπε.

Αναστασιάδης: Λήψη συγκεκριμένων μέτρων προς αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι κοινή συνισταμένη Αθηνών και Λευκωσίας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

"Η επίσκεψη, θα πρέπει να πω, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά το ειλικρινές ενδιαφέρον αλλά και τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης προς το Κυπριακό κράτος , ειδικότερα τον Κυπριακό Ελληνισμό. Επαναβεβαιώθηκε και από τις δυο κυβερνήσεις, ο στρατηγικός μας στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Μια λύση του Κυπριακού προβλήματος που θα βασίζεται πάντοτε, βεβαίως, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των νομίμων κατοίκων αυτής της χώρας στη βάση των συμφωνιών Κορυφής, αναρίθμητων αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και αναλόγων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν θέματα συντονισμού αλλά και λήψης συγκεκριμένων μέτρων προς αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Κοινή συνισταμένη μας είναι οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι πρόκληση περαιτέρω εντάσεων. Εξάλλου δεν είμαστε εμείς που προκαλέσαμε.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως τόσο η Τουρκία όσο και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα συνειδητοποιήσουν πως ανάλογες κρίσεις που προκαλούνται αναίτια δεν διασφαλίζουν ουδενός τα δικαιώματα, ιδιαίτερα όταν προσχηματικά γίνονται για τα αυτονόητα ", είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ Αναστασιάδης επανέλαβε για ακόμα μια φορά, ότι οι φυσικοί πόροι ανήκουν στο κράτος και πως μετά τη λύση από τα έσοδα της εκμετάλλευσης θα επωφεληθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

Τρία βασικά σημεία

Κατά τη συνάντησή τους οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών κατέληξαν σε τρία βασικά σημεία:
- Δεν τίθεται θέμα συζήτησης της αξιοποίησης ή του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων στην Κύπρο πριν την επίλυση του Κυπριακού.

- Οι δύο κυβερνήσεις έκαναν συνολική ανασκόπηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις κινήσεις της Τουρκίας, με σκοπό το συντονισμό του μελλοντικού σχεδιασμού.

- Η Ελλάδα και η Κύπρος ενωμένες υπερασπίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και εξετάζουν μέσα από ποιες ενέργειες θα αντιμετωπισθούν οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών