Τελικά πόσο κοντά ή μακριά είναι η πλειοψηφία των 180; | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τελικά πόσο κοντά ή μακριά είναι η πλειοψηφία των 180;

13:28 | 7/11/14
Τελικά πόσο κοντά ή μακριά είναι η πλειοψηφία των 180;

Οι υπολογισμοί της κυβέρνησης, οι δυσκολίες και η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος πως η προεδρική εκλογή δεν είναι άπιαστος στόχος.

Βουλευτές και ψήφους μετρούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο περνάει ο καιρός και η προεδρική εκλογή έρχεται όλο και πιο κοντά.
Κυβερνητικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των βουλευτών που θα ψήφιζαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους 172. Αυτή η εκτίμηση είναι όμως εν πολλοίς διασταλτική, καθώς συμπεριλαμβάνει όλους τους ανεξάρτητους που δεν έχουν ρητά δηλώσει πως θα καταψηφίσουν (16 τον αριθμό).

Ο στόχος των συγκεκριμένων διαρροών έχει να κάνει βέβαια σαφώς και με τη δημιουργία εντυπώσεων, καθώς όσο πιο κοντά φέρεται να είναι η κυβέρνηση στο στόχο των 180 τόσο πιο εύκολο είναι να πείσει ανεξάρτητους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές, που διαχωρίζουν μεν τη θέση τους από την κυβέρνηση, δεν έχουν όμως αποφασίσει και τη συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως ο Βύρων Πολύδωρας.

Οι περισσότεροι όμως και στο γαλάζιο στρατόπεδο ομολογούν πως η διασφάλιση των 180 πολύτιμων ψήφων είναι εξαιρετικά δύσκολη από την ώρα που η ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας (και ο Φώτης Κουβέλης δεν θα είναι υποψήφιος) και εφόσον οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (που επιχειρούν μία νέα προσπάθεια συσπείρωσης της αντιμνημονιακής δεξιάς ώστε να διεκδικήσουν με αξιώσεις κάτι παραπάνω από την οριακή είσοδο στην επόμενη Βουλή) δεν αλλάξουν τη δική τους στάση και παραμείνουν ενωμένοι. Βουλευτές όπως η Έλενα Κουντουρά έχουν μεν δεχτεί προσέγγιση από συνεργάτες του πρωθυπουργού, στις δημόσιες δηλώσεις τους όμως αρνούνται τη συναίνεση και μιλούν για εκλογές.

Στην πραγματικότητα, όπως σχολιάζουν και κυβερνητικοί παράγοντες, η δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα εξαρτηθεί και από το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί στις αρχές του νέου έτους (ανάλογα δηλαδή με τη συμφωνία που θα έχει επιτευχθεί για την “επόμενη ημέρα” ) και από την εικόνα στις δημοσκοπήσεις (ανάλογα δηλαδή με το άνοιγμα ή κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τις προβλέψεις για την εκλογική τύχη των μικρότερων κομμάτων).

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών