00:32 | 1/11/14
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναγνώρισε ότι η φορολογία έχει φτάσει στο μέγιστο και προανήγγειλε μειώσεις
"Σε ό,τι αφορά την υπερφορολόγηση φτάνουμε στο τέλος": με τη φράση αυτή ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Νότης Μηταράκης, προανήγγειλε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, θετικές αλλαγές στο μέτωπο της φορολογίας."Η φορολογία έφτασε στο μέγιστο. Από εδώ και πέρα θα μειώνεται, όχι επειδή το λέει η κυβέρνηση, αλλά επειδή ο προϋπολογισμός πραγματικά ισοσκελίστηκε και δεν χρειάζονται άλλα λεφτά [από αυτή την πηγή]", σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην 4η Πανβορειοελλαδική Συνδιάσκεψη, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ).
Ο κ.Μηταράκης επισήμανε ακόμη ότι φιλοδοξεί το παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας -η οποία ανακοίνωσε ότι προχωρά το πρόγραμμα για τη διάθεση των 3 δισ. ευρώ στην αγορά- να το ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες για να τονωθεί η ρευστότητα.
Η Ελλάδα 4η στην Ευρώπη σε αξία ΣΔΙΤ. Συν 650 εκατ. ευρώ στο α' 6μηνο 2015
Επισήμανε ότι για πρώτη φορά φέτος "επιτέλους θα δούμε μείωση της ανεργίας", ενώ συμπλήρωσε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015 αναμένεται να υπογραφούν άλλες εννέα συμβάσεις Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ, πέραν των τριών του πρώτου εξαμήνου του 2014, ύψους 130 εκατ."Τα ποσά αυτά φέρνουν την Ελλάδα στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης πανευρωπαϊκά στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ και επίσης στην τέταρτη με όρους αξίας συμβάσεων ΣΔΙΤ ως προς το ΑΕΠ. Συνολικά, τα τελευταία 2,5 χρόνια είχαμε συμβάσεις αξίας 1,8 δισ. ευρώ ή το 1% του ΑΕΠ", υπογράμμισε.
Επενδύσεις 37,6 δισ. ευρώ
Πρόσθεσε ότι την τελευταία διετία η Ελλάδα έχει προσελκύσει επενδύσεις ύψους 37,6 δισ. ευρώ, βάσει μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ενώ διευκρίνισε ότι φέτος οι εισροές κεφαλαίων από ξένες επιχειρήσεις για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ (8μηνο).Σημείωσε ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες υπαγωγών από προηγούμενους κύκλους αξιολόγησης του αναπτυξιακού νόμου. "Φέτος ολοκληρώθηκαν υπαγωγές επενδυτικών σχεδίων του νόμου 3908/2011. Το σύνολο των έργων υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ και οι προβλεπόμενες επιδοτήσεις αγγίζουν το 1,7 δισ”, είπε.
Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ακόμη ότι για να εφαρμοστούν όσα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, εξήγγειλε με την ευκαιρία της ΔΕΘ, "θα πρέπει ν' αντισταθμιστούν με αύξηση εσόδων από φόρους κατά περίπου 14 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως κάθε ενεργός οικονομικά πολίτης θα πρέπει να πληρώνει πρόσθετους φόρους 2700 ευρώ τον χρόνο".
Λ. Αμανατίδου: “Πάμε για βουλγαροποίηση”
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Λίτσα Αμανατίδου, υπενθύμισε ότι βάσει πρόσφατων στατιστικών στοιχείων, μόνο την τελευταία τετραετία έβαλαν λουκέτο 250.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά και άλλες 200.000 υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται στο κόκκινο μέσα στο 2014.Τόνισε ότι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ αναμένεται απώλεια 28000 θέσεων μισθωτής εργασίας στο εγγύς μέλλον. Αναφερόμενη δε, στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, από το βήμα της ΔΕΘ, για τη δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε ότι τέτοιες ζώνες γίνονται για να δοθεί γη και ύδωρ σε μεγαλοεπενδυτές, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εργασιακό μεσαίωνα, αμειβόμενοι σε τιμές Βουλγαρίας. "Δυστυχώς, η βουλγαροποίηση θα γίνει", είπε χαρακτηριστικά.
Γ. Καββαθάς: “Παραπάνω από υπαρκτός ο κίνδυνος νέας καθίζησης της οικονομίας”
Την πεποίθηση ότι «ο κίνδυνος νέας καθίζησης της ελληνικής οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός διότι ακόμη ως χώρα δεν έχουμε απαντήσει στο ερώτημα τι ανάπτυξη θέλουμε και γιατί", εξέφρασε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Επαγγελματιών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), Γεώργιος Καββαθάς.Ισχυρίστηκε ότι, ακόμη και τώρα, σε θέματα που δεν παίρνουν αναβολή, οι αποφάσεις είναι κατώτερες των περιστάσεων. Ενδεικτικά ανέφερε το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, λέγοντας: «ασχέτως εάν διαφωνεί ή συμφωνεί κάποιος με τη μια ή την άλλη διάταξη, τίθεται το σύνολο του σχεδίου υπό αίρεση από την στιγμή που δίνονται υπερεξουσίες στις συστημικές τράπεζες». Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας, το οποίο τροφοδοτεί και εξυπηρετεί τα οικονομικά ολιγοπώλια, ήτοι τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και της πολυεθνικές, που η λογική τους εδράζεται μεταξύ άλλων στη χειραγώγηση των τιμών, των ατομικών συμβάσεων και στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. “Η μετατόπιση του κέντρου λήψης αποφάσεων από τους κοινωνικούς εταίρους προς την κυβέρνηση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και η κατάργηση της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας αυτή τη λογική εξυπηρετούν», υποστήριξε.
Ο ίδιος εξέφρασε την λύπη του γαι το μετακίνηση του κ.Δένδια από το υπουργείο Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι στη θητεία του απέκτησε για πρώτη φορά δίαυλο επικοινωνίας με το υπουργείο. Ζήτησε, τέλος, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, σημειώνοντας: "Δεν είναι δυνατόν να φορολογείτε το μέσον, δηλαδή το ακίνητο. Φορολογήστε τα ακίνητα που προσφέρουν εισόδημα”..
Ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ, Ιωάννης Μανδρίνος, επανέφερε τις προτάσεις τής Ομοσπονδίας για “κατάργηση του αντισυνταγματικού ΕΝΦΙΑ”, δημιουργία υφυπουργείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και υπογραφή δεσμευτικού συμφώνου μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών που λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις για τη διάθεση συγκεκριμένου ποσού στην αγορά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΑΜΠΕ
Σχετικές ετικέτες:κυβέρνησηΝΔΝότης ΜηταράκηςΠολιτικήφορολογία
Σχετικά άρθρα