17:27 | 1/11/14
Συνάντηση με την διεύθυνση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) θα έχει την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, για το θέμα του φυσικού αερίου
Μπορεί η προοπτική της επέκτασης του αγωγού υψηλής πίεσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να απομακρύνεται, με βάση τα όσα είπε την Πέμπτη ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, όμως το «παράθυρο» για την μεταφορά και αποθήκευση του καυσίμου στην περιοχή, ανοίγει δια μέσω της θαλάσσιας οδού.Το νέο σενάριο, προβλέπει την μεταφορά φυσικού αερίου από τον σταθμό της Ρεβυθούσας με πλοία και την αποθήκευσή του στην περιοχή, για να διοχετεύεται στη συνέχεια σε αποκεντρωμένα δίκτυα διανομής στη ΒΙΠΕ και σε οικιακούς χρήστες.
Μάλιστα ο κ. Μανιάτης παρότρυνε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσει στην σύνταξη μιας προμελέτης σκοπιμότητας για τα αποκεντρωμένα δίκτυα της περιοχής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.
Τι λέει όμως ο φορέας γι΄ αυτό; Σύμφωνα με το πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής Θανάση Γιανναδάκη, η τοποθέτηση του κ. Μανιάτη για το φυσικό αέριο, ήταν μια πολιτική κίνηση η οποία μπορεί να δώσει απαντήσεις στο αίτημα της περιοχής που θέτει με πιεστικό τρόπο το ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια.
Όπως επισήμανε, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας από το 2013 έκανε αναφορά στην δυνατότητα μεταφοράς και αποθήκευσης υγροποιημένου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου στην περιοχή (LNG - CNG), ως εναλλακτική του αγωγού, «πλην όμως εάν δεν δούμε ακριβώς τις διαθέσεις της ΔΕΠΑ και τα πλήρη στοιχεία, δεν μπορούμε να πούμε αν μας κοροϊδεύουν πάλι».
Πάντως, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, αναγνώρισε στα λόγια του υπουργού ΠΕΚΑ μια «πολιτική μετάβαση» από την μη άποψη σε ένα πρώτο βήμα για την μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή, έστω και με αυτή την μορφή. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι το ΤΕΕ θα απαντήσει στην πρόκληση και άμεσα θα συναντηθεί με την ΔΕΠΑ, ακόμα και να αναλάβει την σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας για τα αποκεντρωμένα δίκτυα, που πρότεινε ο κ. Μανιάτης.
«Κατ΄ αρχήν είμαστε αισιόδοξοι, αλλά θα πρέπει να δούμε στην πράξη τι σημαίνουν όλα όσα μας είπε ο υπουργός ΠΕΚΑ. Δηλαδή αν αυτό που ειπώθηκε για τη Ρεβυθούσα και τα αποκεντρωμένα δίκτυα έχει μια πραγματική βάση και δεν είναι απλά, ένας ακόμα ελιγμός. Δεν λέμε «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» αλλά μετά από τόσα χρόνια μη απαντήσεων και υπεκφυγών, δικαιούμαστε να κρατάμε μια στάση επιφύλαξης» συμπλήρωσε ο κ. Γιανναδάκης.
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Ο κ. Μανιάτης αναγνώρισε ότι η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα για βιομηχανική και οικιακή χρήση, είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας, πλην όμως ξεκαθάρισε ότι τέτοια προοπτική δεν μπορεί να υπάρξει για τα επόμενα 20 χρόνια, καθώς δεν εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη τοπικών δικτύων.Για τον λόγο αυτό υπέδειξε ως μοναδική λύση την μεταφορά φυσικού αερίου με πλοία από τον σταθμό της Ρεβυθούσας και την αποθήκευσή του στην περιοχή, για να διανέμεται στη συνέχεια σε αποκεντρωμένα δίκτυα βιομηχανικών και οικιακών χρηστών.
Όπως είπε, η δυνατότητα αυτή θα προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΔΕΠΑ που θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, ο υπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι στον σταθμό Ρεβυθούσας υπάρχει ήδη ανάδοχος για να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις, ώστε να υποδέχονται μικρά πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου, γι΄ αυτό κάλεσε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών να προχωρήσουν σε προμελέτη σκοπιμότητας για την ανάπτυξη αποκεντρωμένου δικτύου διανομής στην περιοχή, με κονδύλι που θα δεσμεύσει η ΔΕΠΑ.
Σχετικές ετικέτες:Γιάννης ΜανιάτηςΔΕΠΑΔυτική ΕλλάδαΠΕΚΑΠεριβάλλονΡεβυθούσαφυσικό αέριο
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων