Δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας, μακριά όμως ακόμη από τους 180 | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας, μακριά όμως ακόμη από τους 180

09:16 | 23/12/14
Δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας, μακριά όμως ακόμη από τους 180

Στον απόηχο του συναινετικού ελιγμού Σαμαρά, όλοι εξακολουθούν να ετοιμάζονται για εκλογές, αν και οι 160 της πρώτης ψηφοφορίας αναμένεται να αυξηθούν - Το πολιτικό παρασκήνιο αναμένεται έντονο μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου - Διαβάστε το ρεπορτάζ 

Η δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματοποιείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στον απόηχο του συναινετικού ελιγμού του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και μετά την απόφαση να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση των καταγγελιών του Παύλου Χαϊκάλη, που κυριάρχησε στην επικαιρότητα. Οι ελπίδες όμως το αποτέλεσμα να δημιουργήσει κλίμα για τους 180 θεωρούνται ελάχιστες, καθώς η δυναμική δεν έχει επί της ουσίας αλλάξει.

Στους 160 που στήριξαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία (155 της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και οι ανεξάρτητοι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρης. Κατερίνα Μάρκου και Χρήστος Αηδόνης), αναμένεται να προστεθούν οι:

*Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Κουράκος, που εξαρχής εφέροντο στους θετικά διακείμενους και ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν να ανταποκριθούν στην πρόταση Σαμαρά την Κυριακή.

*Παναγιώτης Μελάς, που είχε δηλώσει παρών, αλλά είχε προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει Σταύρο Δήμα στις επόμενες δύο ψηφοφορίες.

*Μίκα Ιατρίδη, που είχε αποχωρήσει τον Ιούνιο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και λόγω της διαφωνίας της με τη στάση του κόμματος στην προεδρική εκλογή και η οποία προχώρησε σε αναλυτική δήλωση χθες το βράδυ, επικαλούμενη και τις συνέπειες των πρόωρων εκλογών στην τουριστική οικονομία των Δωδεκανήσων όπου εκλέγεται.

*Κώστας Γιοβανόπουλος, ο οποίος δεν έχει προχωρήσει σε κάποια δήλωση, ωστόσο οι πληροφορίες τον φέρουν να σκέπτεται σήμερα να ψηφίσει τον κ.Δήμα.

Ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί και πέραν των 165, ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσουν οι δύο προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή ανεξάρτητοι βουλευτές Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, ενώ αν και από την κυβέρνηση προσβλέπουν και στην ψήφο του Γιώργου Κασαπίδη, πολλοί τοποθετούν τον ανεξάρτητο βουλευτή στα “παρών”.

Από το “παρών” δεν αναμένεται να μετακινηθούν και οι Βύρων Πολύδωρας και Βασίλης Καπερνάρος.

Από πλευράς της ΔΗΜΑΡ, οι Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας δεν έσπευσαν να επικροτήσουν την κίνηση του πρωθυπουργού, ζητώντας να απευθυνθεί πρόταση συναίνεσης και στο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που πάντως αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να εξετάζεται.

Αλλά ακόμη και να προχωρούσε το Μαξίμου σε μία τέτοια κίνηση πριν την τρίτη ψηφοφορία, αυτή θα είχε προφανώς καθαρά λογική τακτικισμού, αφού το πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζει πολύ καλά πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κανένα λόγο να αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση τον φέρει να άγεται από τον κ.Σαμαρά. Επίσης κινήσεις όπως αντικατάσταση του υποψηφίου και ορισμός ημερομηνίας εκλογών δεν πρέπει να αναμένονται.

Μετά το Χαϊκάλης-gate, η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων εκτιμάται ότι θα κινηθεί και σήμερα συντεταγμένα δηλώνοντας “παρών”. Ο Πάνος Καμμένος έδωσε μάλιστα ήδη ραντεβού στις κάλπες, καλώντας τους ψηφοφόρους να στείλουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση στο αρχείο. Έδειξε έτσι ότι είναι αποφασισμένος να τα “δώσει όλα” για την είσοδο στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “έθαψε” τις καταγγελίες για απόπειρα δωροδοκίας.

Όλοι πάντως -και στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία- ετοιμάζονται για εκλογές, όπως δείχνει ο τριψήφιος αριθμός τροπολογιών με ψηφοθηρικό άρωμα που ψηφίζονται στη Βουλή και οι προεκλογικού καθαρά χαρακτήρα συγκεντρώσεις. Και αυτό διότι οι περισσότεροι θεωρούν την πρόταση Σαμαρά απλά μία πολιτική δικαιολογία για να απεκδυθεί των ευθυνών της μη εκλογής Προέδρου και των σεναρίων αριστερής παρένθεσης, αλλά και γιατί στην κίνηση αυτή φαίνεται σε πρώτη φάση να ανταποκρίνονται μόνον οι “συνήθεις ύποπτοι”, ενώ εάν δεν “σπάσουν” οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, δύσκολα διασφαλίζονται οι 180.

Βίκυ Σαμαρά
Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών