Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Πώς θα ψηφίσουν Ψαριανός, Καπερνάρος και Γιαταγάνα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Πώς θα ψηφίσουν Ψαριανός, Καπερνάρος και Γιαταγάνα

10:09 | 11/12/14
Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Πώς θα ψηφίσουν Ψαριανός, Καπερνάρος και Γιαταγάνα

Τρεις ανεξάρτητοι  βουλευτές καταθέτουν τις προσωπικές τους εκτιμήσεις για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και εξηγούν τι θα καθορίσει τη στάση τους στις επερχόμενες ψηφοφορίες

Η απόφαση της Κυβέρνησης να επισπεύσει κατά 2 μήνες τη διαδικασία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στον πολιτικό κόσμο, σηματοδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις.

Το "κυνήγι" για τους 180 δεν μοιάζει εύκολο, ενώ καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος θα παίξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι κυρίως από τον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και της λεγόμενης Πατριωτικής Δεξιάς .

Τρεις ανεξάρτητοι  βουλευτές και από τους 2 αυτούς χώρους, καταθέτουν στο news247 τις προσωπικές τους εκτιμήσεις και εξηγούν τους παράγοντες που θα καθορίσουν τη στάση τους στις επερχόμενες ψηφοφορίες.

Για αιφνιδιαστική εξέλιξη κάνει λόγο ο Γρηγόρης Ψαριανός και παρομοιάζει με παιχνίδι πόκερ την απόφαση της Κυβέρνησης για επίσπευση της προεδρικής εκλογής. "Είναι σαν να λες 'τα ρέστα μου' " σημειώνει χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι μπορεί αυτό να είναι και ένα "σενάριο εξόδου" για την Κυβέρνηση.

Ως προς τον προτεινόμενο πρόεδρο, τον κ. Σταύρο Δήμα, ο Γρηγόρης Ψαριανός τονίζει ότι "σαν πρόσωπο είναι μία χαρά αλλά είναι μία στενά πολιτική επιλογή, καθώς προέρχεται από τον στενό κομματικό σωλήνα της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που δεν διευκολύνει βουλευτές που προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς να υπερψηφίσουν με άνεση".

"Υπάρχουν άλλες επιλογές που θα διευκόλυναν ανεξάρτητους, ΔΗΜΑΡιτες κλπ", λέει ο κ. Ψαριανός. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι δύο πρώτες ψηφοφορίες αποκλείεται να συγκεντρώσουν περισσότερες από 200 ψήφους και δεν θεωρεί απίθανο το σενάριο της αλλαγής προσώπου κατά την τρίτη ψηφοφορία, εφόσον η Κυβέρνηση επιθυμεί αίσιο αποτέλεσμα".

Ερωτώμενος για τον τρόπο που θα κινηθεί στις ψηφοφορίες ο Γρηγόρης Ψαριανάς απαντά:  "Εμμένω στη θέση ότι μπορεί και πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος από αυτή τη Βουλή. Όλα τα άλλα είναι ζαριές σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, που μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα".

Καπερνάρος: Εκφυλίστηκε ο θεσμός του Προέδρου

"Για μένα το συγκεκριμένο όνομα, του κ. Δήμα εν προκειμένω, δεν έχει καμία σημασία" επισημαίνει ο πρώην βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος και προσθέτει:
"Είμαι ανεξάρτητος βουλευτής και σημείο αναφοράς είναι οι ψηφοφόροι μου. Ακόμα και με το κόμμα που κατέβηκα στις εκλογές αυτή τη συμφωνία είχα κάνει. Ο βουλευτής έχει απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψηφίζει κατά συνείδηση. Εγώ  βάζω σε δεύτερη μοίρα την συνείδησή μου και βάζω σε πρώτη μοίρα τη γνώμη των ψηφοφόρων μου, την οποία  μεταφέρω στη βουλή με απεριόριστο δικαίωμα".

Έχει αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει στην ψηφοφορία;

"Είμαι σε διαρκή διάλογο με τους φίλους μου, τους υποστηρικτές μου και τους ψηφοφόρους μου, με αυτούς που μου έκαναν την τιμή να πάω στη Βουλή. Με αυτούς μιλάω συνεχώς και παίρνω τις γνώμες τους. Κάνω με άλλα λόγια ένα εσωτερικό δημοψήφισμα με τους δικούς μου ανθρώπους" απαντά ο κ. καπερνάρος.

Γιαταγάνα: Δεν ψηφίζω για Πρόεδρο. Να πάμε τώρα σε εκλογές για να αποφασίσει ο λαός

Από πλευράς της, η πρώην βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα, δηλώνει απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι θεωρεί ότι πρέπει να πάμε άμεσα σε εκλογές:

"Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Εγώ μελέτησα και κατέθεσα στη Βουλή το email των τροϊκανών όπου ζητάνε τα πάντα. Τα θέλουν όλα! Και μάλιστα από 1η Ιανουαρίου 2015. Τέτοιον εκβιασμό δεν έχει υποστεί ξανά ποτέ η ελληνική πολιτεία. Και η Κυβέρνηση βεβαίως δεν μπορούσε να τα δεχθεί" λέει η ανεξάρτητη βουλευτής και προσθέτει: "Η Κυβέρνηση δεν μας λέει τι προτίθεται να κάνει. Λένε προεδρικές εκλογές και πιστοληπτική γραμμή. Με ποιους όρους; Με ποια μέτρα; Διότι η πιστοληπτική γραμμή προϋποθέτει τη λήψη μέτρων. Τα μέτρα που ζήτησαν οι τροϊκανοί με το email τους; Αυτά είναι μέτρα βάρβαρα. Οι τροικανοί κάνουν τη δουλειά τους, έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Εγώ όμως δεν το δέχομαι αυτό το πράγμα, είναι απάνθρωπο.  Πρέπει να γίνουν  εκλογές και οι Έλληνες να κάτσουν με ηρεμία, με ψυχραιμία, να αποφασίσουν τι θα κάνουνε. Είδαμε που μας έφτασε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Πρέπει να δούμε μπροστά και να σκεφτούμε το μέλλον αυτού του τόπου και το μέλλον των παιδιών μας".

Παράλληλα, η κ. Γιαταγάνα εξηγεί ότι πρόθεσή της και θέλω της είναι να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό άλλωστε συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα: "Προσωπικά, θα ήθελα να ενταχθώ στο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα και του έχω εκφράσει το ενδιαφέρον μου να μπω στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Από εκεί και πέρα, θα αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος αν θα με δεχθούν. Πάντως σε κόμμα που προτίθεται να συνεχίσει την ίδια πολιτική, δεν πρόκειται να ενταχθώ", καταλήγει η κ. Γιαταγάνα.

Ιωάννα Μπρατσιάκου
Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών