Γιατί δεν ιδρύθηκε Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γιατί δεν ιδρύθηκε Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

13:42 | 23/12/14
Γιατί δεν ιδρύθηκε Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στόχος η ελαχιστοποίηση του αριθμού των Σχολών με οφέλη ακαδημαϊκά και δημοσιονομικά

Απάντηση σε ψήφισμα του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έδωσε γραπτώς ο υπουργός Παιδείας.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδίου Αθηνά για την αναδιάρθρωση της Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης καθώς ήταν κοινή η διαπίστωση για την αναγκαιότητα εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με κριτήρια πρωτίστως ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και κοινωνικά.

Κατά την επεξεργασία του ως άνω σχεδίου λήφθηκαν υπόψη οι προτάσεις όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και αξιοποιήθηκαν προκειμένου να υιοθετηθούν οι βέλτιστες δυνατές προτάσεις για τη διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής δεν προκρίθηκε για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ακαδημαϊκών δομών τέθηκε ως στόχος η ελαχιστοποίηση του αριθμού των πανεπιστημιακών Σχολών με οφέλη τόσο ακαδημαϊκά όσο και δημοσιονομικά. Τα ήδη λειτουργούντα Τμήματα Μηχανικών, που προτάθηκε από το ίδρυμα να ενταχθούν σε Πολυτεχνική Σχολή, θεραπεύουν γνωστικά αντικείμενα, που δεν εμπίπτουν αμιγώς στις πολυτεχνικές επιστήμες αλλά παρουσιάζουν συνάφεια με τα γνωστικά αντικείμενα των σχολών, όπου τελικά εντάσσονται και έτσι ευνοείται και η συνεργασία μεταξύ τους, αξιοποιούνται από κοινού το ήδη υπάρχον δυναμικό μελών ΔΕΠ και οι διαθέσιμες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και προάγεται η διεπιστημονική προσέγγιση των θεραπευόμενων γνωστικών αντικειμένων.

Κατεύθυνση ομώνυμη του καταργούμενου Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού ιδρύεται στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, με ευνοϊκά ακαδημαϊκά αποτελέσματα καθώς αποφεύγεται η υπερεξειδίκευση και ο κατακερματισμός γνωστικών αντικειμένων. Πρόκειται για αντικείμενα συναφή των οποίων, η αυτοτέλεια δεν πλήττεται καθώς θεσμοθετούνται ως κατευθύνσεις που μάλιστα αναγράφονται στον τίτλο, που απονέμει το τμήμα και άρα δηλώνουν την επιστημονική κατάρτιση, που οι απόφοιτοι διαθέτουν μετά το πέρας των σπουδών τους. Επισημαίνεται ότι προσφέρεται η δυνατότητα από κοινού αξιοποίησης των υπαρχόντων δομών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και του ήδη υπάρχοντος δυναμικού μελών ΔΕΠ και των διαθέσιμων εγκαταστάσεων εκπαίδευσης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών