10:26 | 1/12/14
Έχοντας ήδη υπαναχωρήσει σε βασικά σημεία ώστε να μη δοθεί περιθώριο στους εταίρους και δανειστές να μεταθέσουν τη συμφωνία για μετά την προεδρική εκλογή. Τι αποδέχθηκε η Αθήνα όσον αφορά στο ΦΠΑ και το ασφαλιστικό.
Την απάντηση της τρόικας, από την οποία θα φανεί εάν θα υπάρξει συμφωνία πριν την προεδρική εκλογή ή εάν οι εταίροι και δανειστές θα ανάψουν το φιτίλι στο έτσι κι αλλιώς εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό, αναμένει σήμερα η κυβέρνηση στις προτάσεις της.Μετά την αναδίπλωση όσον αφορά στη συνέχιση της χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυβέρνηση έστειλε αργά τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή τις προτάσεις της στην τρόικα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται υποχωρήσεις δημοσιονομικού περιεχομένου (ΦΠΑ) και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.
Στόχος είναι να αφαιρεθούν τα όποια επιχειρήματα των πιστωτών, που δε μοιάζουν ιδιαίτερα πρόθυμοι να υπογράψουν νέα συμφωνία όσο το πολιτικό τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά να προκρίνουν -ιδιαίτερα το Βερολίνο- παράταση του μνημονίου, η οποία δε θα μπορούσε παρά να είναι τουλάχιστον εξάμηνη για πρακτικούς λόγους.
Πηγές της Κομισιόν έλεγαν πάντως χθες βράδυ ότι θα πρέπει να αναμένονται σύντομα εξελίξεις, ενώ δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος να έχουν και νέα συνάντηση είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές.
Μέτρα ύψους 2,5 δισ ευρώ (όσο δηλαδή υπολογίζει η τρόικα το δημοσιονομικό κενό) ισοδυναμούν με έναν ολόκληρο ΕΝΦΙΑ και η δικομματική δε θα ήταν σε θέση προφανώς να τα δικαιολογήσει. Αντίθετα με το διπλασιασμό πχ του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και την κατάργηση ουσιαστικά των πρόωρων συντάξεων, η κυβέρνηση μπορεί να επικαλείται ότι απέφυγε αποφάσεις που θα άγγιζαν ευρύτερα την ελληνική κοινωνία.
Ο τουριστικός κλάδος και πηγές του υπουργείου Τουρισμού δεν έκρυβαν πάντως την ανησυχία τους για την αύξηση του ΦΠΑ επί των ξενοδοχειακών υπηρεσιών στο 13% και μάλιστα σε μία περίοδο ανόδου του τουρισμού. Κυβερνητικές πηγές ωστόσο εκτιμούσαν ότι ήταν η μόνη δυνατή λύση και υπενθύμιζαν τις κινήσεις στήριξης του κλάδου τα τελευταία χρόνια.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν επίσης πάγωμα των συντάξεων μέχρι το 2017 (δηλαδή για δύο επιπλέον χρόνια), αύξηση των ελάχιστων ετών ασφάλισης στα 20 για τους γεννηθέντες μετά το 1975, μείωση του εισαγωγικού μισθού στο δημόσιο και σταδιακή εφαρμογή του νέου μισθολογίου, ενώ όσον αφορά στις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αναμένεται η πρώτη εικόνα από την πορεία των εσόδων από το Δεκέμβριο και μετά.
Σχετικές ετικέτες:ασφαλιστικόΟικονομίατρόικαΦΠΑ
Σχετικά άρθρα