Το νέο δίλημμα Σαμαρά και το μάθημα του 2011 - Τι γνώριζε το Βερολίνο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Το νέο δίλημμα Σαμαρά και το μάθημα του 2011 - Τι γνώριζε το Βερολίνο

13:10 | 18/12/14
Το νέο δίλημμα Σαμαρά και το μάθημα του 2011 - Τι γνώριζε το Βερολίνο

Το παρασκήνιο της πολιτικής απόφασης Σαμαρά να οδηγηθεί στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τι γνώριζε το Βερολίνο. Είχε ή όχι τη στήριξη Ευρωπαίων εταίρων ο πρωθυπουργός;

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ποντάρει στο μέλλον της Ελλάδας με πρόωρες εκλογές για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλά σε αντίθεση με πρόσφατο προκάτοχό του, πριν ρίξει τη βόμβα φρόντισε να βεβαιωθεί ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν θα σταθούν εμπόδιο».

Έτσι ξεκινά άρθρο του πρακτορείου Reuters που αναφέρεται στην απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, στο τι προηγήθηκε και σε όσα διαδραματίστηκαν πριν παρθεί η απόφαση αυτή, που όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά "κατέλαβε εξ' απίνης το ελληνικό κατεστημένο αλλά και τις διεθνείς αγορές".

Το πρακτορείο παραπέμπει στην απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ανακοινώσει το 2011 τη διενέργεια δημοψηφίσματος χωρίς να έχει ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους τους, εκπλήσσοντάς τους και εξοργίζοντάς τους.

"Οι Έλληνες έμαθαν με τον χειρότερο τρόπο το 2011" σημειώνει το Reuters, αναφερόμενο στην κίνηση Σαμαρά να ρισκάρει αφού, όμως, είχε ενημερώσει του "λίγους και εκλεκτούς" σε Βερολίνο και Βρυξέλλες.

H απόφαση του πρωθυπουργού εξέπληξε τις αγορές και τους Έλληνες. Ωστόσο λίγοι "εκλεκτοί", μεταξύ των οποίων και ο Β. Σόιμπλε, γνώριζαν τις προθέσεις του.

Οι δυο άνδρες μίλησαν επανειλημμένως στο τηλέφωνο τις ημέρες που προηγήθηκαν από την ανακοίνωση Σαμαρά για την επίσπευση της εκλογής, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης.
Συζήτησαν λεπτομέρειες για το ελληνικό πρόγραμμα το οποίο ο Σαμαράς θέλει να ολοκληρώσει ένα χρόνο πριν τον αρχικό σχεδιασμό.

Αναφέρθηκαν ακόμη και στην επίσπευση της προεδρικής εκλογής, παρά το γεγονός ότι ο Α. Σαμαράς δεν είχε εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές για τον υποψήφιο που θα πρότεινε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Βερολίνο στήριξε εμμέσως την επιλογή Σαμαρά. Το Βερολίνο δεν πίεσε τον πρωθυπουργό προς αυτή την κατεύθυνση. Πλέον, ο Σόιμπλε πιστεύει ότι δεν ήταν μια κακή επιλογή, αναφέρει ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Η τακτική Σαμαρά να διακινδυνεύσει την κυβέρνηση και την καριέρα του δίχως όμως να αποξενώσει τους ευρωπαίους εταίρους καταδεικνύει την επισφαλή θέση της χώρας στο ευρώ, τονίζει το Reuters.

Πηγή: Reuters.com

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών