Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα: Τι θα συμβεί στην Ελλάδα σε περίπτωση Grexit | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα: Τι θα συμβεί στην Ελλάδα σε περίπτωση Grexit

19:45 | 14/1/15
Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα: Τι θα συμβεί στην Ελλάδα σε περίπτωση Grexit

"Ένα Grexit θα είχε μεγάλο κόστος για την Ελλάδα" λέει ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας Εβ. Νοβότνι

Υποτίμηση του νέου νομίσματος, διόγκωση του χρέους και αύξηση τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα, προβλέπει ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας Εβ. Νοβότνι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Μια έξοδος από την ευρωζώνη θα είχε μεγάλο κόστος για την Ελλάδα, εκτιμά ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι μιλώντας στο NZZ.at Clubabend.

Η έξοδος από το ευρώ θα είχε ως συνέπεια την άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος. Επειδή όμως το χρέος θα παρέμενε σε ευρώ, το κόστος αποπληρωμής του με το νέο υποτιμημένο νόμισμα θα αυξάνονταν, εκτιμά ο κ. Νοβότνι προβλέποντας ένα κύμα πτωχεύσεων.

Την ίδια στιγμή η υπoτίμηση θα καθιστούσε ακριβότερα τα εισαγόμενα προϊόντα, ενώ η ενίσχυση των εξαγωγών, λόγω πιο ανταγωνιστικών τιμών, θα έρχονταν μεν, αλλά με καθυστέρηση.

Στις πρώτες επιπτώσεις της εξόδου από το ευρώ θα ήταν ένα κύμα πληθωρισμού, που θα οδηγούσε σε διεκδικήσεις για μισθολογικές αυξήσεις και ακόμα υψηλότερο χρέος. Ο Έβαλντ Νοβότνι θεωρεί ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι «συνετή στρατηγική». Από ευρωπαϊκής απόψεως προστίθεται το πρόβλημα ότι ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει ποια επιρροή θα είχαν οι εξελίξεις στην Ελλάδα σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, λέει ο κ. Νοβότνι.

Ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας δεν βλέπει «εύκολες και ευχάριστες λύσεις». Εντός ευρωζώνης δεν υπάρχει δυνατότητα υποτίμησης, παρά μόνο μια «υποτίμηση στο εσωτερικό», δηλαδή μια πολιτική περικοπών. Ακόμα κι αν οι ρυθμοί και οι λεπτομέρειες μιας πολικής λιτότητας είναι υπόθεση διαβουλεύσεων, τέτοιου είδους μέτρα είναι δυστυχώς αναπόφευκτα, θεωρεί ο Έβαλντ Νοβότνι.

Πλαφόν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Να τεθεί όριο στο επικείμενο πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ζητά ο διοικητής της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Δοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγιέ. Θα πρέπει να καθοριστεί ένα ανώτατο ποσοστό ανάλογο με το επίπεδο του δημοσίου χρέους, έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης ενός κράτος να γίνεται μέσω χρηματαγορών, δηλώνει ο κεντρικός τραπεζίτης στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Κατά την άποψή του, οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα δεν θα πρέπει εμποδίσουν την ΕΕ να αποφασίσει εντός Ιανουαρίου για την εκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. «Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι μικρό σε σχέση με το ερώτημα αν θα πρέπει να επεκτείνουμε την νομισματική πολιτική μας και σε άλλους τομείς της αγοράς, τόνισε ο Κριστιάν Νουαγιέ. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ προτίθεται να αποφασίσει στις 22 Ιανουαρίου, τρεις μέρες πριν τις ελληνικές εκλογές, την έναρξη της αγοράς ομολόγων με στόχο την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.

"Ένα γρήγορο κούρεμα συμφέρει όλους"

Τα σενάρια για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους εξακολουθούν να απασχολούν πάντως τον Τύπο. Στο σκάνδαλο μιζών για ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα επανέρχεται η SZ ενώ η Handelblatt φιλοξενεί άρθρο του Αλέξη Τσίπρα.

«Ένα γρήγορο κούρεμα συμφέρει όλους», εκτιμά η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit στη διαδικτυακή της έκδοση. Όπως επισημαίνεται, «και στη Γερμανία συζητείται ολοένα πιο ανοιχτά αυτό που ήταν μέχρι τώρα αδιανόητο: ένα νέο κούρεμα χρέους. Και αυτό συνεπάγεται απώλεια δισεκατομμυρίων για τους γερμανούς φορολογούμενους».

Το αίτημα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν υποστηρίζεται πλέον μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει η εφημερίδα και υπογραμμίζει:

«Ο Τσίπρας έχει διάσημους υποστηρικτές, μάλιστα και στη Γερμανία. Αυτές τις ημέρες του Ιανουαρίου δημιουργούνται ασυνήθιστες συμμαχίες». Το δημοσίευμα αναφέρει ενδεικτικά τις τοποθετήσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου IfO του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν και του Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW). Αμφότεροι τάχθηκαν τις προηγούμενες μέρες υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Η εφημερίδα επισημαίνει τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων βρίσκεται πλέον στις «πλάτες» του επίσημου τομέα. «Τα φθηνά δάνεια δεν αποτελούν διαρκή λύση», εκτιμά η εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι «σημαντικό μέρος των δανείων -όπως τα δισεκατομμύρια από τον μηχανισμό σταθερότητας EFSF- μπορεί να είναι τώρα εξαιρετικά φθηνά.

Ωστόσο, τα δάνεια είναι συνδεδεμένα βάση συμφωνιών με το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor». Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, σε περίπτωση που αυξηθούν και πάλι τα -εξαιρετικά χαμηλά αυτό το διάστημα- επιτόκια, η ελληνική οικονομία θα απειληθεί σοβαρά. «Ειδικοί επιμένουν σε νέα απομείωση του χρέους και επειδή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να ακινητοποιήσει για χρόνια την Ελλάδα. (…) Το κούρεμα θα μπορούσε να τερματίσει αυτή τη δυσχερή διαδικασία», σημειώνει κλείνοντας η Zeit.
Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών