11:41 | 16/1/15
Η χθεσινή γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ της συμβατότητας υπό προϋποθέσεις του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχολιάζεται εκτενώς και από το Bloomberg
"Επί μήνες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αφήνει να εννοηθεί ότι προτίθεται να εξαγγείλει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.Χθες ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήρε τα ενδεχόμενα νομικά εμπόδια. Με τις τιμές να πέφτουν στην Ευρωζώνη, θα ήταν ασυγχώρητη η όποια καθυστέρηση, τονίζει το Bloomberg σε κύριο άρθρο του με τίτλο "Όχι άλλες δικαιολογίες κύριε Ντράγκι" (No More Excuses for Draghi).
Το δημοσίευμα σημειώνει πως η ευρωζώνη πάει από το κακό στο χειρότερο και παρασέρνει μαζί της και τη παγκόσμια οικονομία. Χθες, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα η αγορά κρατικού χρέους από την ΕΚΤ είναι νόμιμη. Πρόκειται για το υπάρχον πρόγραμμα της ΕΕ, το ονομαζόμενο πρόγραμμα Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών, το οποίο δεν είναι ακριβώς πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, αλλά το οποίο περιλαμβάνει και την αγορά κρατικών ομολόγων.
Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, όπως αναφέρεται, αναμένεται να βγάλει απόφαση μετά από τέσσερις έως έξι μήνες, υιοθετώντας πιθανότατα την γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα. "Αυτό είναι αρκετό για τον Ντράγκι ώστε να ενεργήσει τώρα", σχολιάζει το δημοσίευμα και συνεχίζει:
"Πολλοί στην Ευρώπη, ιδιαίτερα η Γερμανία, συνεχίζουν να αντιτίθενται. Αντιμετωπίζουν την ποσοτική χαλάρωση ως τέχνασμα, μέσω του οποίου οι πλουσιότερες χώρες της Ευρωζώνης θα καταλήξουν να πληρώνουν τις δημοσιονομικές περιπέτειες των εταίρων τους. Ισχυρίζονται ότι η συνθήκη της Ευρωζώνης απαγορεύει τη νομισματική χρηματοδότηση των κρατών-μελών. Ο Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του Ifo, κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα την ΕΚΤ για κινδυνολογία σχετικά με τον αποπληθωρισμό για να δικαιολογήσει την διάσωση των πιο αδύναμων οικονομιών.
Οι εν λόγω επιφυλάξεις είναι κατανοητές, αλλά όταν σχεδιάστηκε η συνθήκη κανείς δεν είχε προβλέψει μια ύφεση ανάλογη της σημερινής στην οποία βρίσκεται παγιδευμένη η Ευρώπη. Πρόκειται για μια οικονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαιτούνται μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει δείξει ότι η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να παράσχει την απαιτούμενη νομισματική τόνωση, όταν τα επιτόκια δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω, ενώ δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική λύση".
"Η νέα νομική γνωμοδότηση δεν είναι ωστόσο τόσο χαλαρή όσο θα όφειλε", σημειώνει καθώς "αντιτίθεται στην αγορά ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, περιορίζοντας το πρόγραμμα στην αγορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά".
"Είναι κρίμα καθώς περιορίζει τις δυνατότητας της ΕΚΤ. Η γνωμοδότηση, επίσης άσκοπα, προειδοποιεί όσον αφορά στις τιμαριθμικές στρεβλώσεις που προκύπτουν από την παρακράτηση των ομολόγων από την ΕΚΤ έως την περίοδο ωρίμανσης, αλλά το σημαντικότερό της σημείο, ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να χαράσσεται από την ΕΚΤ και όχι από τα δικαστήρια, είναι σοφό", προσθέτεται.
"Υπάρχει ο κίνδυνος ότι, παρά το πράσινο φως, η ΕΚΤ θα λειτουργήσει προσεκτικά. Ο ισολογισμός της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 10% περίπου από την έναρξη αγοράς ομολόγων τον Οκτώβριο και βρίσκεται στα 2,2 τρις ευρώ. Ο ισολογισμός της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας έφθασε πρόσφατα στα 4,5 τρεις δολάρια. Ο Ντράγκι έχει αναφερθεί στην ανάγκη επέκτασης κατά 1 τρις ευρώ. Οι επιλογές ωστόσο που εξετάσθηκαν από τους πολιτικούς στις αρχές του μήνα περιορίζονταν στο ήμισυ αυτού του ποσού".
Τέλος, σημειώνεται ότι η επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου. "Οι αγορές αναμένουν την ανάληψη δράσης από τον Ντράγκι. Οτιδήποτε λιγότερο από την απεριόριστη δέσμευση για την αγορά κρατικού χρέους σε εντυπωσιακές ποσότητες θα απογοητεύσει τους επενδυτές και θα επιδεινώσει την κατάσταση της Ευρωζώνης", καταλήγει το δημοσίευμα.
Σχετικές ετικέτες:Μάριο ΝτράγκιΟικονομίαBloomberg
Σχετικά άρθρα