12:14 | 16/1/15
Ορεινές περιοχές του Δήμου Σικυωνίων επισκέφθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών του με φορείς και πολίτες έγινε αναλυτική αναφορά σε θέματα και προβλήματα της περιοχής. Ειδική αναφορά έγινε στα ήδη εγκεκριμένα έργα ύδρευσης των ορεινών οικισμών του Φενεού που ανακοίνωσε ο Νίκος Ταγαράς και μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν.Τα έργα αφορούν την κατασκευή εξωτερικών υδραγωγείων Δημοτικής Ενότητας Φενεού του Δήμου Σικυωνίων που θα καλύψουν τις περιοχές Εντρένι-Παναγία Βράχων– Στενό–Γκούρα – Φενεός – Μεσινό – Μοσιά – Πανόραμα – Αρχαία Φενεός – Μάτι. Ενδεικτικά στα έργα περιλαμβάνονται περιλαμβάνονται:
- Κατασκευή αγωγού μεταφοράς μήκους 4,39 χλμ. από την πηγή «Παναγία Βράχων» έως την υφιστάμενη ΚΔΚ 1,5 χλμ. βορείως της Τ.Κ. Στενού.
- Κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού μήκους 2,82 χλμ. , συμπεριλαμβανομένου μικρού αντλητικού συγκροτήματος ισχύος 12 ΚW , από την πηγή «Εντρένι» μέχρι την ΚΔΚ.
- Κατασκευή αγωγών μεταφοράς νερού από την ΚΔΚ έως τις δεξαμενές κεφαλής των 8 Τ.Κ. συνολικού μήκους 32,6 χλμ.
- Κατασκευή ενός οικίσκου για την φυγόκεντρη αντλία της δεξαμενής Γκούρας – Στενού καθώς και 8 μικρών οικίσκων χλωρίωσης στις υφιστάμενες δεξαμενές κεφαλής των Τ.Κ.
- Κατασκευή 7 υπόγειων αντλιοστασίων με υπαίθριο pillar για τους ηλεκτρ. Πίνακες καθώς και ενός ημιυπογείου αντλιοστασίου της ΚΔΚ.
- Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 3.359.609,18 ευρώ.
Τα έργα αυτά εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν ήδη στα εμπροσθοβαρή έργα της νέας προγραμματικής περιόδου με συνεχείς ενέργειες του Αναπληρωτή Υπουργού που επιβλέπει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007 – 2013. Αυτό σημαίνει ότι οι τοπικοί φορείς υλοποίησης των έργων, δηλαδή η αυτοδιοίκηση, μπορούν άμεσα να προχωρήσουν τις διαδικασίες δημοπράτησης, ώστε τα έργα να ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών. Η χρηματοδότηση των έργων έχει ήδη διασφαλισθεί από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές μεταφορών, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη 2014-2020», που ήδη εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όσον αφορά την ύδρευση, ο Νίκος Ταγαράς τόνισε ότι με τα έργα αυτά επιλύεται ένα χρονίζων πρόβλημα της περιοχής που αποτελούσε αίτημα των κατοίκων για πολλά χρόνια.
Αναλυτικά τα εγκεκριμένα έργα για το Δήμο Σικυωνίων και ειδικά για τη Δημοτική Ενότητα Φενεού έχουν ως εξής:
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΩΝ Δ.Ε. ΦΕΝΕΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ
Κατασκευή εξωτερικών υδραγωγείων Δημοτική Ενότητας Φενεού του Δήμου Σικυωνίων
Αφορά τις περιοχές – οικισμούς:
Εντρένι, Παναγία Βράχων, Στενό, Γκούρα, Φενεός, Μεσινό, Μοσιά, Πανόραμα, Αρχαία Φενεός, Μάτι
Συνολικός Προυπολογισμός: 3.359.609,18 ευρώ
Αναλυτικά:
Δράσεις ποιότητας νερών
Η πράξη αφορά στην “Κατασκευή Εξωτερικών Υδραγωγείων Δ.Ε. Φενεού, Δήμου Σικυωνίων”, με την οποία προβλέπεται η συγκέντρωση των πηγών υδροδότησης «Εντρένι» και «Παναγιάς Βράχων» της Δ.Ε. Φενεού του Δήμου Σικυωνίων, σε υπάρχουσα κεντρική δεξαμενή αποθήκευσης και η κατασκευή εξωτερικού δικτύου μεταφοράς και τροφοδότησης των υφιστάμενων δεξαμενών ύδρευσης των οκτώ Τοπικών Κοινοτήτων : Στενού, Γκούρας, Φενεού, Μεσινού, Μοσιάς, Πανοράματος, Αρχαίας Φενεού και Ματίου.
Η πράξη περιλαμβάνει τρία υποέργα.
Το 1ο υποέργο “Κατασκευή Εξωτερικών Υδραγωγείων στη Δ.Ε. Φενεού του Δήμου Σικυωνίων”, αφορά στην κατασκευή – υλοποίηση του έργου με τη συγκέντρωση των διαθέσιμων πηγών (Εντρένι και Παναγίας Βράχων) και μεταφορά τους στην υπάρχουσα κεντρική δεξαμενή κεφαλής του Δήμου, χωρητικότητας 800 m3. Η μεταφορά της πηγής Παναγίας Βράχων γίνεται με βαρύτητα, ενώ της Εντρένι εν μέρει με άντληση και εν μέρει με βαρύτητα. Για την κατανομή του νερού από την δεξαμενή κεφαλής στις τοπικές κοινότητες, σχεδιάζεται κεντρικός αγωγός μεταφοράς και αγωγοί κατανομής του νερού στις υπάρχουσες δεξαμενές ύδρευσης κάθε τοπικής κοινότητας. Για την τροφοδοσία των δεξαμενών αυτών θα απαιτηθεί η τοποθέτηση μικρών αντλητικών συγκροτημάτων. Για την κατασκευή των δικτύων επιλέγονται αγωγοί από πολυαιθυλένιο 3ης γενιάς, χρώματος μπλέ (HDPE CE100) διαφόρων κλάσεων (10, 12.5 , 16 , 20 και 25 bar) και εξωτερικών διαμέτρων DN50, DN75, DN90, DN110, DN125, DN140 και DN200 mm.
Το 2ο υποέργο “Ηλεκτροδότηση Αντλιοστασίων” αφορά στην απαιτούμενη σύνδεση των αντλιοστασίων με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Το 3ο υποέργο αφορά στις “Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας” και συγκεκριμένα :
αφενός στην παρακολούθηση, ανασκαφή και τεκμηρίωση των ερευνών που απαιτούνται στα πλαίσια υλοποίηση του 1ου υποέργου, & αφετέρου στην καταγραφή και μελέτη των ευρημάτων καθώς και στη φωτογραφική αποτύπωσή τους.στη συντήρηση, ταξινόμηση και αποθήκευση του αρχαιολογικού υλικού.
Ειδικότερα:
1ο Υποέργο: Σχεδιάζεται κεντρικός αγωγός για την κατανομή του νερού από την κεντρική δεξαμενή κεφαλής (ΚΔΚ) στις υπάρχουσες δεξαμενές ύδρευσης των 8 Τ.Κ. με τους επιμέρους αγωγούς κατανομής. Αναλυτικά:Αγωγός μεταφοράς νερού μήκους 4.391m και διαμέτρου 140mm, από την πηγή «Παναγία Βράχων», που βρίσκεται 1km ΝΔ της Τ.Κ. Κ.Ταρσού, μέχρι την υφιστάμενη ΚΔΚ 1,5Km βορείως της Τ.Κ. Στενού.
Αγωγός μεταφοράς νερού μήκους περί τα 2.824m, διαμέτρου 160-200mm, συμπεριλαμβανομένου μικρού αντλητικού συγκροτήματος ισχύος 12 Kw, από την πηγή «Εντρένι», που βρίσκεται 2km ανατολικά της Τ.Κ. Α.Ταρσού, μέχρι την ΚΔΚ.
Αγωγοί μεταφοράς νερού από την ΚΔΚ έως τις δεξαμενές κεφαλής των 8 Τ.Κ., συνολικού μήκους περί τα 32.595m, διαμέτρων 90 – 150mm. Για την τροφοδοσία των δεξαμενών των Τ.Κ. θα απαιτηθεί η τοποθέτηση μικρών αντλητικών συγκροτημάτων, ισχύος (4 Kw – 25 Kw).
Οι αγωγοί, συνολικού μήκους 45.155,57m, θα είναι από πολυαιθυλένιο 3ης γενιάς, χρώματος μπλε (HDPE CE100) διαφόρων κλάσεων (10, 12.5 , 16 , 20 & 25 bar) και
εξωτερικών διαμέτρων DN:50, 75, 90, 110, 125, 140 & 200 mm.
Θα κατασκευασθούν 12 φρεάτια από οπλισμένο σκυρόδεμα, ήτοι:
- 6 τοποθέτησης υποβρύχιων αντλιών οριζόντιου τύπου
- 1 συγκέντρωσης στην πηγή Παναγίας
- 2 πιεζοθραυστικά από πηγή Παναγίας έως υφιστάμενη ΚΔΚ
- 3 κορυφής στον κεντρικό αγωγό.
Κατασκευή 1 οικίσκου για την φυγόκεντρη αντλία της δεξαμενής Γκούρας-Στενού, καθώς & 8 μικρών οικίσκων χλωρίωσης στις υφιστάμενες δεξαμενές κεφαλής των Τ.Κ.
Κατασκευή 7 υπόγειων αντλιοστασίων με υπαίθριο pillar για τους ηλεκτρ. πίνακες, με 1 κύρια & 1 εφεδρική αντλία , καθώς & 1 ημιυπόγειο αντλιοστάσιο της ΚΔΚ, σε οικίσκο παραπλεύρως αυτής.
2ο Υποέργο: Ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων του έργου με χρήση των υφιστ. δικτύων ΔΕΗ, που ήδη εξυπηρετούν τους οικισμούς.
3ο Υποέργο: Παράδοση δικτύου υδροδότησης 45 χιλ. ελεύθερου προς χρήση (ευρήματα των ανασκαφών, σχέδια & φωτογραφίες, ανασκαφικές εκθέσεις- αναφορές, ανασκαφικά ημερολόγια, ημερολόγια έργου & κατάλογοι θα διατίθενται στην Εφορεία Αρχαίας Κορίνθου)
ΣΥΝΟΛΟ προϋπολογισμού: 3.359.609,18 ευρώ
Ο επιπρόσθετος πληθυσμός που εξυπηρετείται από έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων ανέρχεται σε 1.342 άτομα.
Κατά την υλοποίηση του έργου δημιουργούνται 23,94 θέσεις εργασίας σε ισοδύναμα ανθρωποέτη πλήρους απασχόλησης.
Η κατασκευή του έργου εξασφαλίζει την υδροδότηση του συνόλου των Τοπικών Διαμερισμάτων της Δ.Ε.Φενεού, με θετικές συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, καθώς αποσκοπεί στην περεταίρω ανάπτυξη της περιοχής, με σαφείς επιδράσεις στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα. Σκοπός του έργου είναι η ποιοτική και ποσοτική εξασφάλιση του πόσιμου νερού από τις δύο πηγές, μεγάλου δυναμικού, και ένα ενιαίο υδραγωγείο που θα συνδέει τις επιμέρους δεξαμενές των οικισμών.
Αναμενόμενα οφέλη από τη λειτουργία του έργου είναι η προστασία των περιουσιών του Δημόσιου και των ιδιωτών αλλά κυρίως της δημόσιας υγείας. Το έργο συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου ενίσχυσης των τεχνικών υποδομών των ορεινών οικισμών, η οποία, σύμφωνα με το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη τους. Η λειτουργία του επικείμενου έργου έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα αφού θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής περισσότερο από 1.342 ατόμων και θα εξασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό τη δημόσια υγεία του παραπάνω πληθυσμού. Αποτελεί δίκτυο κοινής ωφέλειας με το οποίο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα υδροδότησης της Δ.Ε. Φενεού σε βάθος 40ετίας, αποτρέποντας ανώμαλες καταστάσεις λειψυδρίας όπως αυτές παρατηρούνται σε περιόδους τουριστικής αιχμής.
Η προάσπιση της δημόσιας υγείας προκύπτει από τους ελέγχους, την τήρηση των συνθηκών υψηλής υγιεινής στην κεντρική κεφαλή και την χρήση αυτοματισμού εξασφαλίζοντας την ποιοτική παρακολούθηση, τόσο του εισερχόμενου νερού όσο και του τελικού πόσιμου προϊόντος, αλλά και από τυχόν αλλοιώσεις ή καταστροφές του δικτύου οι οποίες λειτουργούν ρυπογόνα. Εξασφάλιση της οικολογικής παροχής των πηγών Εντρένι και Παναγιάς Βράχων και επέκταση του Όλβιου ποταμού, με μείωση του ποσοστού επιρροής, δεδομένου ότι η εκμετάλλευση των δύο πηγών θα αντικαταστήσει έξι επιμέρους πηγές των Τοπικών Κοινοτήτων που επίσης εντοπίζονται στη λεκάνη του Φενεού και των οποίων το νερό καταλήγει στην κοίτη του.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΚορινθίαΝίκος ΤαγαράςΠελοπόννησοςΦενεός
Σχετικά άρθρα