22:50 | 12/1/15
Υπό ποιες προϋποθέσεις θεωρείται βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Εργασίας
Βιώσιμο είναι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καθώς η αναλογιστική μελέτη που είχε ζητήσει το υπουργείο Εργασίας, είναι έτοιμη και σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr δείχνει ότι, έως το 2020 η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν υπερβαίνει το 15,7% του ΑΕΠ (ανώτατο όριο το 16%).Προϋπόθεση βέβαια είναι εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή να γίνονται περικοπές σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα, κάθε φορά που θα διαπιστώνονται ελλείμματα. Η σχετική αναλογιστική μελέτη, που ετοίμασε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) και ήδη έχει κατατεθεί προς έγκριση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνει ότι οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορούν να είναι βιώσιμοι. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η περίοδος έως το 2020, καθώς θεωρείται ότι η αύξηση των αιτήσεων απονομής σύνταξης θα είναι τόσο μεγάλη, που θα ισοδυναμεί με ένα baby boom για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Έτσι, για την επόμενη πενταετία, έως το 2020, η συνταξιοδοτική δαπάνη, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), δεν υπερβαίνει, στη χειρότερη περίπτωση το 15,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), δηλαδή βρίσκεται, έστω και οριακά, κάτω από το όριο του 16% που έχει θεσπίσει η ΕΕ, για τη λήψη μέτρων περικοπής δαπανών. Ας σημειωθεί ότι το όριο του 16% προκύπτει από τις δαπάνες για συντάξεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 2009, που ήταν 13,5%, συν περιθώριο αύξησης 2,5 ποσοστιαίων μονάδων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλογιστές αξιοποίησαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, που έχουν προκύψει μέσω των συστημάτων «Ήλιος», «Άτλας» και «Εργάνη» και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 2015 η συνταξιοδοτική δαπάνη θα ανέλθει στα 29,6 δισ. ευρώ (15,7% του ΑΕΠ), ενώ το 2016 θα υποχωρήσει λίγο στα 29,3 δισ. ευρώ (15,6% του ΑΕΠ). Το 2017 διατηρείται στα ίδια επίπεδα, για να υποχωρήσει στο 2018 στο 15,3% του ΑΕΠ, να φτάσει το 2019 στο 15,4% του ΑΕΠ και να καταλήξει το 2020 στο 15,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 31,4 δισ. ευρώ. Ανάλογη ισορροπία διαπιστώνεται σε όλες τις προβολές που πραγματοποιεί η αναλογιστική μελέτη έως το 2060. Όμως η επόμενη πενταετία θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς τόσο το υπουργείο Εργασίας, όσο και η ΓΣΕΕ έχουν καταλήξει ότι θα υπάρξει μαζική φυγή εργαζομένων προς τη συνταξιοδότηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση που θα υποστούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Πάντως, η αξιοπιστία της αναλογιστικής μελέτης θα κριθεί από το εάν θα διατηρηθούν οι ρήτρες μηδενικού ελλείμματος που έχουν θεσπιστεί για την επικουρική ασφάλιση και η τρόικα πιέζει να επεκταθούν και στην κύρια, αλλά και από το συντελεστή βιωσιμότητας που αφορά τα εφάπαξ.
Σχετικές ετικέτες:ασφαλιστικά ταμείαασφαλιστικόΕΤΕΑΟικονομίασυντάξειςΥπουργείο Εργασίας
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων