23:21 | 28/1/15
Τη μείωση στο μισό του χρέους της Ελλάδας και των πρωτογενών πλεονασμάτων της ζητά ο πρώην Διευθυντής του ΔΝΤ Ρεζά Μογκάνταμ
Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει στο μισό το χρέος της Ελλάδας και το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να επιτυγχάνει για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας της στο μέλλον, με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις από τη χώρα, αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times ο Ρεζά Μογκάνταμ, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη και νυν αντιπρόεδρος της Morgan Stanley.Ο κ. Μογκάνταμ τονίζει ότι το σημερινό πρόγραμμα της Ελλάδας προβλέπει την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματός της στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά. "Αυτό θα απειλούσε την κοινωνική συνοχή και κάθε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης. Πολιτικά, είναι ανέφικτο", αναφέρει ο οικονομολόγος.
Αντίθετα, σημειώνει ο Μογκάνταμ, μία σταδιακή ελάφρυνση στου χρέους με όρους μπορεί να μειώσει το ελληνικό χρέος στο μέσο ευρωπαϊκό όρο σε τρία χρόνια.
"Αυτό θα ήταν συνεπές με τη βιωσιμότητα του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ, για την οποία πίεση το ΔΝΤ και αποδέχτηκε το Eurogroup το 2012. Και δεν θα εξαρτάται από τις, όπως αποδείχτηκε, υπεραισιόδοξες υποθέσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης, τον πληθωρισμό, την κοινωνική συνοχή και τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας", τόνισε ο κ. Μογκάνταμ, αναλαμβάνοντας και το μερίδιο ευθύνης του για αυτές, καθώς σημειώνει ότι είχε εμπλακεί στις συζητήσεις της τρόικας από το 2010 έως το 2014.
Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. "Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι έξω από τις κυρίαρχες ελίτ, μπορεί να έχει μεγαλύτερη βούληση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.
Τα χέρια του μπορεί να λυθούν από την ελάφρυνση της λιτότητας και το πολιτικό επιχείρημα της ελάφρυνσης του χρέους. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας είναι ήδη κοντά στο 2% του ΑΕΠ, το επίπεδο που απαιτείται για τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής θέσης, εφόσον συμφωνηθεί η ελάφρυνση του χρέους", αναφέρει ο Μογκάνταμ.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Σχετικές ετικέτες:ΔΝΤελληνικό χρέοςΟικονομίαΡεζά Μογκάνταμ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων