13:19 | 12/1/15
Το τελευταίο κρίσιμο 15ήμερο πριν τις κάλπες ξεκινά με την ανακοίνωση σήμερα του Επικρατείας - Διαβάστε το ρεπορτάζ
Οι υποσχέσεις του Αντώνη Σαμαρά για “λίγα, αλλά μετρημένα και σίγουρα” συμπληρώνουν τη στρατηγική του φόβου στο τελευταίο κρίσιμο 15ήμερο πριν τις κάλπες.Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ή εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός το Σάββατο ώστε να αποτελέσει τον καμβά πάνω στον οποίο θα υφανθεί η προεκλογική εκστρατεία στην τελική ευθεία, περιλαμβάνει υποσχέσεις για σταδιακές φοροελαφρύνσεις -αρχής γενομένης από τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος έφερε βαρύ πολιτικό κόστος για τους γαλάζιους- και δεσμεύσεις για καμία περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, στη λογική των νοικοκυρεμένων και ρεαλιστικών εξαγγελιών.
Δεν έκρυβε όμως την είδηση ή κάποιο νέο στοιχείο, το οποίο να αλλάξει άρδην το κλίμα, αλλά μάλλον στόχος ήταν να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην απειλή πως μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει είτε χρεοκοπία είτε νέο μνημόνιο.
Η σκληρή δεξιά ρητορική παράλληλα δεν εγκαταλείπεται -παρά τη χαρακτηριζόμενη ως διεύρυνση μέσω των ψηφοδελτίων- με τη Ν.Δ να απαντά στο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι ακροδεξιός όποιος θέλει να περιφρουρήσει τη χώρα εφαρμόζοντας ευρωπαϊκές πολιτικές και να συνεχίζει από την πλευρά της επιθέσεις στην Κουμουνδούρου με την κατηγορία ότι “εξαγγέλλει ανοιχτά σύνορα, άοπλη αστυνομία και μοιράζει ιθαγένεια σε παράνομους μετανάστες”.
Η επιμονή αυτή, που δε βρίσκει σύμφωνους όλους στο γαλάζιο στρατόπεδο, εντάσσεται σε μία προσπάθεια συσπείρωσης της δεξιάς ψήφου, με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα.
Αυτή ήταν άλλωστε και η λογική συγκρότησης των ψηφοδελτίων, εκ των οποίων εκκρεμεί μόνο η οριστική ανακοίνωση του Επικρατείας σήμερα.
Επικεφαλής θα είναι, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος όταν αρχικά είχε διαρρεύσει το όνομα του την προηγούμενη εβδομάδα έσπευσε να το διαψεύσει. Δέχτηκε όμως στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφώνημα από τον ίδιο τον κ.Σαμαρά, ο οποίος τον κάλεσε να συναντηθούν στο Μαξίμου. Κατά τη συνάντηση αυτή ο πρωθυπουργός έπεισε τον κ.Φορτσάκη να αποδεχθεί την πρόταση, επιμένοντας ότι θέλει με την επιλογή αυτή να στείλει μήνυμα κατά της τυραννίας των (αριστερών) μειοψηφιών στα πανεπιστήμια.
Πέραν του κ.Φορτσάκη στην πρώτη θέση, μένει να φανεί πόσοι και ποιοι από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού και τις “μεταγραφές” θα χωρέσουν στις επόμενες δύο με τρεις το πολύ εκλόγιμες θέσεις.
Σχετικές ετικέτες:Αντώνης ΣαμαράςΕκλογές 2015κυβέρνησηΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων