12:14 | 2/2/15
Όλα όσα είπε ο Μιχάλης Φέκκας, χρηματοοικονομικός αναλυτής και ειδικευμένος στην αγορά μετοχών και αγοράς στην ραδιοφωνική εκπομπή του Sport24 Radio 103.3 "Χύμα και ... Τσουβελάτα"
Ο Μιχάλης Φέκκας, χρηματοοικονομικός αναλυτής και ειδικευμένος στην αγορά μετοχών και αγοράς μίλησε στην ραδιοφωνική εκπομπή του Sport24 Radio 103.3 "Χύμα και ... Τσουβελάτα", με τους Αλέξανδρο Τσουβέλα, Στέφανο Νικήτα και Ιωάννα Μαμάη.Όλα όσα είπε:
Γιατί η Ελληνική Κεφαλαιαγορά δέχτηκε τέτοιες πιέσεις;
H αγορά έτρεφε υψηλότερες προσδοκίες από τη συνάντηση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ. Αυτό,αποτυπώθηκε, εκτός από το Χ.Α., στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που βρέθηκε ξανά πάνω από το 11% και συγκεκριμένα στο 11,3%.Το γεγονός ότι το timing του πτωτικού γυρίσματος της αγοράς όπως και εκείνης των ομολόγων, συνέπεσε με τις λιτές και διόλου καθησυχαστικές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem και του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, αναφορικά με τις προθέσεις των δανειστών και της κυβέρνησης, αν μη τι άλλο δείχνει πως οι επενδυτές μάλλον προτίμησαν την στάση αναμονής από το ρίσκο της επόμενης μέρας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα στις 721 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,59%, σε επίπεδο εβδομάδας η πτώση ήταν της τάξεως του 14,1% ενώ στον μήνα το ΧΑ χάνει 12,61% ποσοστό εξαιρετικά επώδυνο για τα διεθνή χαρτοφυλάκια που διατηρούν μακροπρόθεσμου χαρακτήρα θέσεις στις Ελληνικές μετοχές.
Ποια είναι η εκτίμησή σας στη συνέχεια;
Η περίοδος των μεγάλων διακυμάνσεων και νευρικότητας της αγοράς ξεκίνησε και θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα, μέχρις ότου διαφανεί ότι επέρχεται συμφωνία ανάμεσα στη κυβέρνηση και τους δανειστές.Η αγορά δεν μπορεί να πάρει μπροστά. Από την Τρίτη που ορκίστηκε η κυβέρνηση, ο ένας υπουργός δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, με τον κ. Βαρουφάκη ωστόσο, στο τέλος της εβδομάδας να εμφανίζεται… υπέρ. Ο άλλος υπουργός ακυρώνει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν επιλεγεί ήδη οι αντικαταστάτες της ηγεσίας της Επιχείρησης και της θυγατρικής της. Ο άλλος υπουργός δηλώνει ότι θα επαναπροσληφθούν πάλι οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι με αποκορύφωμα την Παρασκευή το βράδυ, που ενώ από το πρωί γινόταν χαμός με τις σπόντες ανάμεσα σε Βαρουφάκη και Ντάισελμπλουμ, αποφασίστηκε η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ! Όχι απλώς παγώνουν οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά η κυβέρνηση έχει περάσει τη θέση ότι δεν θέλει ούτε το 1,3 δις. ευρώ από την πώληση των αεροδρομίων στους Γερμανούς.
Όλα αυτά, ενώ κανείς δεν πληρώνει την εφορία και τα δάνεια προς τις τράπεζες, η γεν. γραμματέας εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαϊδου αναγκάστηκε να δώσει παράταση ενός μηνός για την πληρωμή του ΦΠΑ και το πρωτογενές πλεόνασμα τείνει να εξαφανιστεί. Οι ξένοι οίκοι, όπως η S&P υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με την Fitch να ετοιμάζεται να προβεί σε κάτι αντίστοιχο στις 15 Μαρτίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Δεκέμβριο το ΑΕΠ έκλεισε πάλι σε αρνητικό πρόσημο και οι καταθέσεις στις τράπεζες διαμορφώνονται πλέον σε λιγότερα από 150 δις. ευρώ.
Η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται ελκυστική;
Υπό αυτά τα δεδομένα, τα περιθώρια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο, όσο ελκυστικές κι αν είναι οι αποτιμήσεις (σ.σ. στο 10 το μέσο p/e), μάλλον είναι περιορισμένα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και οι παραδοσιακοί παίκτες της αγοράς, τα ισχυρά funds, όπως η Fairfax, ζητούν από την κυβέρνηση να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία με τους δανειστές.
Από σήμερα λοιπόν, υπάρχει ανησυχία για νέο κύκλο εσωστρέφειας στην αγορά, με την περιοχή κάτω 690 μονάδων, να κρίνεται ως ανεξέλεγκτη… Κι αυτό, ενώ η κυβέρνηση αναζητεί συμμαχίες στην Ευρώπη για να προωθήσει αποτελεσματικότερα μία συμφωνία για το χρέος.
Σε ποιον χρωστάμε τελικά;
Η χώρα το 2015 χρωστά περίπου 320 δις ευρώ. Από το χρέος αυτό μόνο το 13% είναι ιδιωτικό, δηλ. ανήκει σε ιδιωτικές τράπεζες ή κάτι σαν αυτό που λένε, διεθνείς τοκογλύφους.Στο διάστημα λοιπόν της 4ετιας του μνημονίου (2010-2014) οι εταίροι μας χρηματοδότησαν τη χώρα μας με το πρωτοφανές ιστορικά ποσό των 240 δις. Όχι από ιδιωτικές τράπεζες , αλλά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.
Έτσι λοιπόν έχουμε και λέμε, 87% «κρατικό» χρέος και 13% ιδιωτικό.
Να μη πληρώσουμε τίποτα, να πάμε στην δραχμή και να αναπτυχθούμε μόνοι μας.
Ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης μιας χώρας είναι το ύψος του πληθωρισμού που έχει. Όσο μικρότερος είναι τόσο περισσότερες προοπτικές υπάρχουν , όσο μεγαλύτερος τόσο οι ελπίδες εξανεμίζονται. Αυτή τη στιγμή με το ευρώ έχουμε πληθωρισμό σχεδόν μηδενικό, σε περίπτωση δραχμής ο πληθωρισμός θα σκαρφαλώσει πάνω από 25% τον πρώτο μήνα. Μετά ούτε που θέλω να το σκέπτομαι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν έχουμε 100 ευρώ στην τράπεζα θα γίνουν 75, αν παίρνουμε μισθό 1000 ευρώ θα αγοράζουμε προϊόντα αξίας 750 ευρώ. Και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο, γιατί θα δώσεις πάλι τη δυνατότητα στους πολιτικούς, που όλοι βρίζουμε, να κόβουν εκ νέου πλασματικό χρήμα μέχρι να έρθει η επόμενη χρεοκοπία , όταν αυτοί θα βρίσκονται εκτός Ελλάδος.
Η προοπτική λοιπόν της δραχμής δεν μας κάνει ανεξάρτητους από τους πιστωτές μας, αλλά εξαρτημένους για πολλά χρόνια από την φτώχεια. Για το λόγο αυτό η μόνη λύση είναι η ασπίδα του ευρώ, να μας δώσει την δυνατότητα να έχουμε την απαιτούμενη οικονομική σύγκλιση με τις εύρωστες χώρες της ευρωζώνης.
Να φορολογηθεί το «Μεγάλο Κεφάλαιο»
Ωραίο ακούγεται! Το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτιμάται κάτω από 4 δις και το σύνολο των επιχειρήσεων ενταγμένες στο χρηματιστήριο λιγότερο στα 40 δις. Σύνολο 44 δις. Αν υπολογίσουμε τον επιπλέον φόρο που μπορεί να εισπραχτεί από τις επιχειρήσεις αυτές μέχρι τα 320 δις που χρωστούμε, δεν νομίζετε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση; Προφανώς και δεν κρύβεται εκεί το πρόβλημα.Όταν ήρθε η «καταραμένη» ΤΡΟΙΚΑ, διαπίστωσε τα εξής για την ελληνική οικονομία.
- Μεγάλο Κεφάλαιο στην Ελλάδα δεν έχουμε . Αυτό που ακόμα υπάρχει δεν αγγίζει πάνω από το 13% της συνολικής παραγωγής και είναι κυρίως τράπεζες , ασφαλιστικές, φαρμακευτικές εταιρείες, διυλιστήρια, Super Market κ.α ., οι οποίες είναι και οι μόνες που πληρώνουν φόρο. Το υπόλοιπο 87% αποτελείται από προσωπικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, αυτοαπασχολούμενους, ταβέρνες , καφενεία, σουβλατζίδικα και εμπορικά μαγαζιά).
-Από το σύνολο των φορολογουμένων, το 60% ή βρίσκεται στο αφορολόγητο ή έχει επιστροφή φόρου. Το 50% των ετήσιων εσόδων του κράτους οφείλονται σ΄αυτό που λέμε Μεγάλο Κεφάλαιο και από τα υψηλόμισθα στελέχη των μεγάλων εταιρειών.
-Η φοροδιαφυγή γίνεται από τις πολυδιάσπαρτες μικροεπιχειρήσεις και υπηρεσίες.
-Οι αγρότες δεν πληρώνουν καθόλου φόρους.
-Τα τεράστια κεφάλαια που κατέχουν οι εφοπλιστές δεν είναι παραγόμενος πλούτος εντός Ελλάδος, αλλά προέρχεται από δραστηριότητες του εξωτερικού.
Άρα δε δικαιούμαστε, ούτε μπορούμε να τα φορολογήσουμε, παρά μόνο να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες να τα επενδύσουν στην χώρα μας. Όλα τ’ άλλα είναι λαϊκίστικες κορόνες, αφού και όλα τα χρήματα της πλουτοκρατίας να δεσμεύσουμε τα χρήματα που χρωστάμε είναι 360 δις.
Θα δοθεί χρόνος στην Ελληνική Κυβέρνηση;
Η Ελλάδα ανήκει στο Ευρώ. Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη καθώς η Ελλάδα έχει απωλέσει το 25% του ΑΕΠ. Το χρέος βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ. Πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων μας, με δεσμεύσεις που θα αναλάβουμε για μεταρρυθμίσεις. Μια ανάσα θα πρέπει να δωθεί αλλά και να ζητηθεί από την κυβέρνηση.Σχετικές ετικέτες:δραχμήΜιχάλης ΦέκκαςΟικονομίαπληθωρισμός
Σχετικά άρθρα