Αυτές είναι οι 10 κρυφές ρυθμίσεις για σύνταξη στα 55 | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αυτές είναι οι 10 κρυφές ρυθμίσεις για σύνταξη στα 55

13:59 | 2/2/15
Αυτές είναι οι 10 κρυφές ρυθμίσεις για σύνταξη στα 55

Το "μυστικό" που κατοχυρώνει τη σύνταξη από τα 55 είναι οι εργαζόμενοι να έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ως το 2012

Σύνταξη από τα 55 με δέκα ευνοϊκές ασφαλιστικές ρυθμίσεις μπορούν να κατοχυρώσουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αρκεί να «κόλλησαν» το πρώτο τους ένσημο μέχρι τις 31/12/1992.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων του ΙΚΑ, του Δημοσίου καθώς και των ειδικών ταμείων (ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) μπορεί να κλειδώσει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις εξόδου από τα 55 και με πλήρη σύνταξη αποφεύγοντας την παγίδα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 για μειωμένη και στα 67 για πλήρη σύνταξη.

Το μυστικό που τους κατοχυρώνει με σύνταξη από τα 55 είναι να έχουν συμπληρώνει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ως το 2012, είτε αυτοτελώς, δηλαδή όλα τα χρόνια σε ένα ταμείο, είτε με διαδοχική. Στη διαδοχική όμως έχει σημασία να έχουν τελευταίο ταμείο το ΙΚΑ ή το Δημόσιο ή άλλο φορέα μισθωτών, ώστε να επωφεληθούν από τα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Αν ο τελευταίος φορέας είναι ο ΟΑΕΕ, τότε αναγκαστικά θα συνταξιοδοτηθούν από τα 60 και μετά. Κι αν δεν έχουν τα 35 έτη ως το 2012 στον ΟΑΕΕ (με ή χωρίς διαδοχική ασφάλιση), τότε η έξοδος στη σύνταξη θα έρθει μετά τα 62.

Πάνω από 300.000 ασφαλισμένοι έχουν αυτή τη στιγμή είτε την ηλικία εξόδου, αλλά τους λείπουν ένσημα, είτε έχουν συμπληρώσει το συντάξιμο χρόνο, αλλά περιμένουν να πιάσουν και την ηλικία για να αποχωρήσουν με σύνταξη.

Με τις 10 παρακάτω ρυθμίσεις η έξοδος μπορεί να γίνει για πάρα πολλούς ευκολότερη:

*Αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος συντάξιμος χρόνος ως το 2012

*Αξιοποίηση χρόνου ανεργίας για την κατοχύρωση και θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος τόσο με προϋποθέσεις του 2010 όσο και με τις προϋποθέσεις του 2011 και του 2012.

*Αξιοποίηση χρόνου ανεργίας για να συμπληρωθούν οι 100 μέρες για ένα έτος από τις 500 που απαιτούνται συνολικά μέσα στην τελευταία 5ετία όταν πρόκειται για μειωμένη σύνταξη.

*Αξιοποίηση χρόνου ανεργίας και ασθένειας ώστε να συμπληρωθούν οι 5.500 ημέρες ασφάλισης ως το 2010 για τη συνταξιοδότηση μητέρων από το ΙΚΑ που είχαν ανήλικο την ίδια χρονιά.

*Συνυπολογισμός των κενών ασφάλισης όταν πρόκειται να συμπληρωθεί ο συντάξιμος χρόνος για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση και το διάστημα από τη διακοπή ως την επανέναρξη ασφάλισης είναι πάνω από ένα μήνα. Αυτό το κενό του ενός ή περισσότερων μηνών μπορεί να αναγνωριστεί ως συντάξιμος χρόνος και μάλιστα χωρίς περιορισμούς, που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξαγοράσουν όσα κενά ασφάλισης επιθυμούν, αρκεί να μην ξεπερνούν το όριο των πλασματικών ετών που τους  επιτρέπει ο νόμος να αναγνωρίσουν κάθε έτος.

*Συνυπολογισμός του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης για να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα με διατάξεις Δημοσίου, για όσους πριν από την πρόσληψή τους είχαν ασφαλιστεί είτε στο ΙΚΑ είτε σε άλλο φορέα. Θα πρέπει όμως η ασφάλισή τους στο Δημόσιο να έχει ξεκινήσει μετά το 1983.

*Αποποίηση του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης προκειμένου να κατοχυρωθούν χαμηλότερα όρια ηλικίας και συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις με διατάξεις ΙΚΑ ή Δημοσίου. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που είχε ΙΚΑ και μετά Δημόσιο και συμπληρώνει συνολικά 27 έτη το 2011, χάνει το δικαίωμα να βγει στη σύνταξη στα 56 με μειωμένη ή στα 52 με ανήλικο παιδί, γιατί θα έπρεπε τα 25 έτη να συμπληρώνει το 2011 και όχι νωρίτερα. Έτσι τον συμφέρει να αποποιηθεί το χρόνο ασφάλισης του ΙΚΑ και να κρατήσει του Δημοσίου για την 25ετία μέσα στο 2011 ή στο 2012.

*Επιλογή εξόδου στη σύνταξη με διατάξεις ΙΚΑ και με λιγότερα έτη ασφάλισης για τις μητέρες δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν όμως σε Νομικά Πρόσωπα και οργανισμούς, όπως είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΟΑΕΔ, τα νοσοκομεία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

*Συνυπολογισμός του χρόνου παιδιών που γεννήθηκαν μετά το 2000 για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, είτε από τον ένα είτε από τον άλλο γονέα. Ο χρόνος αυτός είναι δωρεάν. Για ένα παιδί οι ασφαλισμένοι κερδίζουν ένα χρόνο, με δύο παιδιά 3 χρόνια και με 3 και άνω παιδιά δίδονται 5 συντάξιμα έτη δωρεάν.

*Σύνταξη με αναστολή για τους ασφαλισμένους ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, όπως και Δημοσίου, που έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο και τους μένει μόνο η ηλικία. Με τη σύνταξη υπό αναστολή παίρνουν απόφαση μόνο με βάση τα έτη ασφάλισης, αλλά πληρώνονται όταν συμπληρώσουν και την ηλικία. Συμφέρει όσους θέλουν ένα ή δύο το πολύ χρόνια να αποχωρήσουν και ανησυχούν για τυχόν δυσμενείς αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξής τους.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών