18:03 | 24/2/15
Επιφυλάξεις αναφορικά με τη λίστα μεταρρυθμίσεων της Αθήνας εκφράζει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ - Αναλυτικά η τοποθέτησή της μετά το email Βαρουφάκη
Έντονες επιφυλάξεις ως προς την εξειδίκευση των μέτρων διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην επιστολή που έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.Το ΔΝΤ συμφωνεί με τη λίστα της Ελλάδας ως αξιόπιστο σημείο εκκίνησης, ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως τα μέτρα δεν είναι πολύ συγκεκριμένα και δεν υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις αναφορικά με τις συντάξεις και τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, η κ. Λαγκάρντ σημειώνει πως οι ελληνικές προτάσεις δεν περιλαμβάνουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις για ορισμένα από τα «πιο σημαντικά ζητήματα» που προβλέπει το Μνημόνιο, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και οι τροποποιήσεις στο σύστημα του ΦΠΑ.
Υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ θεωρεί τις εν λόγω δεσμεύεις «κρίσιμες για την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει τους βασικούς στόχους» του προγράμματος που στηρίζει το Ταμείο.
«Συνεπώς, είναι σημαντικό για εμένα να επισημάνω πως για να έχουν θετική κατάληξη οι συζητήσεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν μπορεί να περιοριστούν στις παραμέτρους που αναφέρονται στη λίστα της [ελληνικής] κυβέρνησης», προσθέτει.
Νωρίτερα, στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι κοινοτικοί επίτροποι Β. Ντομπρόβσκις και Π. Μοσκοβισί ανέφεραν ότι κατά την άποψη της Κομισιόν ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που υπέβαλαν οι ελληνικές Αρχές, είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως ζητήθηκε από το Eurogroup, στην τελευταία συνεδρίασή του.
Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι «ενθαρρυμένοι από τη δέσμευση που εκφράζεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μέσα από τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και των τελωνείων, όπως επίσης και της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης».
Τονίζουν ότι η Κομισιόν σημειώνει, επίσης, τις δεσμεύσεις στο πεδίο των στατιστικών στοιχείων και θεωρεί ότι είναι ουσιώδους σημασίας να υπάρχει πλήρης σεβασμός της θεσμικής και επιχειρησιακής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και των στελεχών της.
Όπως σημειώνουν, η περαιτέρω εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους τομείς, όπως και σε άλλους, αναμένεται να υποβληθεί και να συμφωνηθεί πριν από τα τέλη Απριλίου, όπως προβλέπεται από την ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup.
Λίστα Βαρουφάκη: Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση
Σχετικές ετικέτες:Γερούν ΝτάισελμπλουμΓιάνης ΒαρουφάκηςΔΝΤΚριστίν ΛαγκάρντκυβέρνησηΟικονομίαΣΥΡΙΖΑυπουργείο οικονομικώνEurogroup
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων