Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου

21:20 | 1/2/15
Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου

Η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη τερματισμού της λιτότητας, διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να μεταφέρει τις θέσεις της κυβέρνησης στους Ευρωπαίους ηγέτες

Η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι πλέον γεγονός, επισημαίνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας πως αυτό που πριν τις εκλογές τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και διάφοροι «έγκυροι αναλυτές» χαρακτήριζαν αδύνατο, αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Όπως υποστηρίζουν, αυτό το αποδέχονται, άλλωστε και «κύκλοι του Eurogroup» με σχόλιο τους στα ΜΜΕ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως συζητούν με τους εταίρους για τον τερματισμό της αδιέξοδης λιτότητας, καθώς και για την ανεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης. Αυτό  στο οποίο επιμένουν να προβάλουν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει προσέλθει στη διαπραγμάτευση με τις θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά και τις οποίες ενέκρινε ο λαός στην κάλπη, συμπληρώνοντας πως καμιά πλευρά της διαπραγμάτευσης δεν επιδιώκει τη ρήξη.

Κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν: «Είναι λογικό στην έναρξη μιας διαπραγμάτευσης κάθε πλευρά να διατυπώνει τις θέσεις της που θα αποτελέσουν και τη βάση της συζήτησης".

Από εκεί και πέρα επισημαίνουν: α) τη δήλωση του πρωθυπουργού στο Bloomberg ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις , είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη», β) την επιβεβαίωση στην τηλεφωνική επικοινωνία Ντράγκι-Τσίπρα ότι «και οι δύο πλευρές έχουν ως θέση την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης», γ) τη διαβεβαίωση του κ. Ντάισεμπλουμ ότι «δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι δεν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση».

Ο κ. Νταϊσελμπλουμ, μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Telegraph «χαιρετίζει» τη δήλωση Τσίπρα στο Bloomberg, τονίζοντας για την συνάντηση της Αθήνας ότι «είχα εποικοδομητικές συνομιλίες με την νέα ελληνική κυβέρνηση» δ) τη δήλωση του Ιταλού υφυπουργού Σάντρο Γκότζι ότι «είμαστε πιστωτές της Ελλάδας αλλά δεν θέλουμε να την εξαντλήσουμε, θα ακούσουμε τον Τσίπρα.» Ο κ. Γκότζι τόνισε ότι «θα ήταν λάθος να πούμε στους Έλληνες ότι οι πρόσφατες εκλογές ήταν μία παρένθεση, αλλά τώρα θα πρέπει να ακολουθηθεί ο ίδιος δρόμος που αποφασίσθηκε πριν»,ενώ επεσήμανε ότι «η αλλαγή που επιτελέστηκε στην Αθήνα ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν και την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, με τον Γιάννη Βαρουφάκη στον οποίο διεμήνυσε ότι «μαζί θα επιλύσουμε την κρίση». Στην κυβέρνηση δεν αφήνουν ασχολίαστη και τη συγκέντρωση του Podemos, που όπως υπενθυμίζουν αποτελεί δείγμα των αλλαγών που συντελούνται στην Ευρώπη. "Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί πολίτες (εκτιμήσεις τους ανεβάζουν στους 100.000) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Podemos και συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη προκειμένου να καταδικάσουν τη λιτότητα και να ζητήσουν πολιτική αλλαγή", σημειώνουν.

Όσον αφορά τη  Νέα Δημοκρατία, ανώτατοι κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν πως διαλέγει τη λάθος πλευρά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. «Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν στηρίζει την εθνική προσπάθεια της διαπραγμάτευσης, αλλά ταυτίζεται με τις πιο ακραίες φωνές της λιτότητας και των μνημονίων. Χάριν του μικροκομματικού συμφέροντος επενδύει στην αποτυχία της Ελλάδας και την ασφυξία της κοινωνίας», επισημαίνουν με νόημα.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών