00:41 | 11/2/15
Στην πρώτη του ομιλία ως αρχηγός ξανά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Ν.Δ προειδοποίησε τον Τσίπρα ότι δε θα στηρίξει αν η πυξίδα δείχνει τα βράχια, ότι κινδυνεύει να βρεθεί απομονωμένος και ότι το δημοψήφισμα μπορεί να φέρει ξανά την απειλή της δραχμής
Στην πρώτη του ομιλία στο Κοινοβούλιο μετά την ήττα και από τη θέση ξανά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε μεν στη γραμμή στήριξης της εθνικής προσπάθειας, στη συνέχεια όμως βομβάρδισε τη νέα κυβέρνηση προβλέποντας ρήξη ή νέο μνημόνιο και δείχνοντας ότι δεν έχει στην πραγματικότητα εγκαταλείψει τα σενάρια αριστερής παρένθεσης.Δύο φράσεις του κ.Σαμαρά σχολιάστηκαν ιδιαίτερα: “Όταν βλέπω τη χώρα να πηγαίνει στα βράχια, δεν έχω πρόβλημα με τα βράχια” και “Ουάου, που θα έλεγε κι ο κ.Βαρουφάκης”. Με τη δεύτερη αναφορά μάλιστα, που έκανε την αίθουσα να σειστεί, γέλασε ακόμη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ περιέγραψε πολλές φορές την εικόνα μίας χώρας που κινδυνεύει να οδηγηθεί στα βράχια, επισείοντας στην κυβέρνηση τη βαρύτατη ευθύνη της για τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις. “Νομίζετε ότι η έξοδος απο το ευρώ είναι αδύνατη; Πολιτικά και οικονομικά μπορούν να σε αναγκάσουν να φύγεις και φοβόμαστε όταν βλέπουμε τέτοιες πιθανές προοπτικές. Σημασία δεν έχει ποιοι είναι οι κακοί, αλλά να μη συμβεί το κακό. Δεν έχει σημασία να πληρώσουν οι κακοί, αλλά τι θα γίνει με εμάς”, είπε χαρακτηριστικά.
“Μας καλέσατε να σας στηρίξουμε, ενώ εσείς δε θα το κάνατε. Εμείς θα το κάνουμε, εκτός αν η πυξίδα σας δείχνει τα βράχια. Υπάρχει κάτι χειρότερο από την κωλοτούμπα, το να πας τη χώρα στα βράχια”, δήλωσε μεταξύ άλλων.
Παρουσίασε επίσης την εικόνα μίας κυβέρνησης και μίας χώρας απομονωμένης και σχολίασε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση: “Εύχομαι να σας ακούσουν με προσοχή στο εξωτερικό, να μη ζήσετε τη μοναξιά του απομονωμένου. Φοβάμαι όμως ότι στις Βρυξέλλες θα πετύχετε το ακατόρθωτο, να ενώσετε Βορρά και Νότο εναντίον της Ελλάδος”.
Το περίφημο πλέον επιφώνημα “ουάου” που είχε αναφωνήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μετά τη συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο κ.Σαμαράς το επικαλέστηκε για να σχολιάσει την πρόταση χρήσης αέναων ομολόγων. Κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τις άγονες περιπλανήσεις στα βάθη της χρηματοπιστωτικής ιστορίας, υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο εργαλείο είχε χρησιμοποιηθεί από τη Μεγάλη Βρετανία κατά τους ναπολεόντειους πολέμους και μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και κατέληξε : “Ουάου που θα λεγε κι ο κ.Βαρουφάκης.”
Ο κ.Σαμαράς αναφέρθηκε και σε όσα ακούγονται για “εκλογές της δραχμής ή δημοψήφισμα” και αναρωτήθηκε: “Τελικά που το πάτε; Σε ρήξη; Σε δημοψήφισμα; Ελπίζω όχι. Και μόνο η λέξη θυμίζει την κρίση που προκάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου το Νοέμβρη του 2011. Το φάντασμα της δραχμής κάθισε πάνω από τη χώρα για ένα χρόνο. Δε φαντάζομαι να έχετε κατά νου να κάνετε τα ίδια και να πείτε στους δικούς σας να τα κόψουν αυτά”.
Το πρώτο μέρος της ομιλίας του προέδρου της Ν.Δ θύμιζε την τελευταία προεκλογική του ομιλία στο Ταέ Κβον Ντο, καθώς: Επανέλαβε την επιχειρηματολογία περί των συνεπειών των πρόωρων εκλογών προσθέτοντας και αναφορές στις εξελίξεις μετά τις 25 Ιανουαρίου. Προέβλεψε ή ρήξη ή νέο μνημόνιο (σχολίασε μάλιστα “μιλάτε με γενικότητες για συμφωνία γέφυρα ή συμφωνία σύμβόλαιο, μέχρι τώρα μνημόνια τα λέγατε όλα αυτά κ.Τσίπρα”). Επίσης επανέλαβε ότι παρέλαβε χάος και παρέδωσε χώρα, στάθηκε ιδιαίτερα στο κούρεμα του χρέους επί των ημερών του και στα πρωτογενή πλεονάσματα και θέλησε να αποδομήσει τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, αντιπαραβάλλοντας ότι η δική του κυβέρνηση πέτυχε να αντικρούσει παράλογες απαιτήσεις της τρόικας.
Κατέθεσε μάλιστα εμπιστευτικό έγγραφο από το Νοέμβριο του 2013 όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούσαν πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους ενός δισ, καταλήγοντας: “Δεν πήραμε κανένα και πιάσαμε και το στόχο του 2014, μη μας μιλάτε λοιπόν για διαπραγμάτευση”.
Υποστήριξε επίσης, σχολιάζοντας τη δήλωση Βαρουφάκη ότι συμφωνει με το 70% των μέτρων του μνημονίου, ότι “εμείς μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για την τελευταία αξιολόγηση έχουμε δεχθεί λιγότερα, επισήμως όχι πάνω από 63%”. Πρόσθεσε μάλιστα: “Ποια μέτρα από αυτό το 70% τα ψηφίσατε ποτέ; Δε μας λέγατε πουλημένους, δοσιλόγους, οσφυοκάμπτες; Και σήμερα κάνετε κωλοτούμπα και δε νιώθετε την ανάγκη να πείτε ένα συγνώμη για όσα συκοφαντικά λέγατε εις βάρος μου”.
Ο κ.Σαμαράς εκτίμησε επίσης ότι ενώ με την πιστοληπτική γραμμή στήριξης η τρόικα θα έφευγε, τώρα που η χώρα στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγηθεί σε αναγκαστικό δανεισμό και σε μία μορφή επιτήρησης απο την τρόικα, ενδεχομένως και πιο αυστηρή.
Απέρριψε δε τις κατηγορίες Τσίπρα ότι ζήτησε δίμηνη παράταση για να φέρει σε δύσκολη θέση τη νέα κυβέρνηση και αναρωτήθηκε “γιατί δε ζητάτε παράταση τώρα;”
Σημειωτέον ότι δήλωσε πως δεν φοβάται την εξεταστική για το μνημόνιο και χαρακτήρισε τις σχετικές εξαγγελίες πυροτεχνήματα αποπροσανατολισμού για τα αδιέξοδα της κυβέρνησης.
Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ν.Δ έδειξε ότι δεν έχει εγκαταλείψει τη θεωρία της αριστερής παρένθεσης και έστειλε και εσωκομματικά μηνύματα. Τόνισε ότι η Ν.Δ είναι εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας και το ρόλο αυτό της ευθύνης θα παίξει στο ακέραιο, είπε ότι στη Σύνόδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα στηρίξει τη θέση της χώρας (παρά τη σφοδρή κριτική που άσκησε) και δήλωσε “η Ν.Δ και εγώ θα είμαστε εδώ”.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΑντώνης ΣαμαράςδημοψήφισμαδραχμήκυβέρνησηΝΔΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων