18:27 | 12/2/15
Επιφυλακτικός ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Στην επιβεβλημένη αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) αναφέρθηκε εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, στο συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να αναζητήσουμε άμεσες λύσεις για να μην οδηγηθεί η διαχείριση σε αδιέξοδο».Όπως είπε, «η ΕΝΠΕ θεωρεί ότι επιχειρείται ένα πολύ ενδιαφέρον θεσμικό πείραμα στην Αττική που θέλουμε να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα». Σημείωσε δε ότι το πείραμα αυτό ενώνει την περιφέρεια και τους δήμους σε ένα ενιαίο πρόσωπο, που θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων και αναφέρθηκε στη θέσπιση διαβαθμιδικών ΦοΣΔΑ (Φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων) σε όλη την Ελλάδα, με βασική αρχή τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, τη χρήση νέων τεχνολογιών και κυρίως την αλλαγή συμπεριφορών και νοοτροπιών. Πρότεινε να αντιμετωπιστούν «με ευρύ πνεύμα» οι τεχνολογίες διαχείρισης των υπολειμμάτων και κατέληξε καλώντας «όλους τους εμπλεκόμενους να κινηθούν άμεσα. Χρειάζεται τόλμη, αποφασιστικότητα, γρήγορα βήματα, διότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποφασίσουμε να ανατρέψουμε μια πολύ κακή κατάσταση».
Την άποψη, σύμφωνα με την οποία οι Περιφέρειες θα έπρεπε να έχουν συμμετοχή στον σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά η αρμοδιότητα να ανήκει στους δήμους, ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Ο κ. Πατούλης τάχθηκε υπέρ ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης, αλλά όχι υπέρ ενός ενιαίου σχεδίου διαχείρισης, αφού κάθε περιοχή θα πρέπει να αναπτύξει το δικό της σχέδιο, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητές της.
Θέλοντας να επισημάνει την «ποικιλομορφία» στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων από τους δήμους, σημείωσε ότι καταρχήν υπάρχουν δήμοι στην Περιφέρεια που έχουν δρομολογήσει επιτυχημένες πολιτικές -και επιθυμούν να περάσει ο σχεδιασμός στον α' βαθμό- και δήμοι «που τρώνε πρόστιμα το ένα μετά το άλλο και επιθυμούν να σπάσει ο σχεδιασμός για να εναποθέσουν τα απορρίμματά τους σε άλλες Περιφέρειες».
Όσον αφορά στην τελευταία κατηγορία, αναφέρθηκε στους δήμους της Τρίπολης, του Πύργου, της Ζακύνθου, στους οποίους επιβάλλονται συνέχεια πρόστιμα και επιδιώκουν να εναποθέσουν τα απορρίμματά τους σε άλλες περιφέρειες.
Όσον αφορά στην πρώτη κατηγορία, αναφέρθηκε σε δήμους, όπως η Κατερίνη, η Αμφιλοχία, η Αλεξανδρούπολη, που έχουν προχωρήσει στη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και ζητούν να φύγει η αρμοδιότητα από τις Περιφέρειες και τους ΦοΣΔΑ.
Την ίδια στιγμή, οι δήμοι στις μεγάλες Περιφέρειες είναι πλήρως εξαρτημένοι από τον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων). Στην περίπτωση αυτή, η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι η Περιφέρεια πρέπει μεν να έχει συμμετοχή στον σχεδιασμό, αλλά η αρμοδιότητα να ανήκει στους δήμους.
Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως δεν πιστεύει ότι «το μοντέλο Σγουρού είναι το ιδανικό. Αλλά δεν ξέρουμε και ποιο ακριβώς προτείνετε και αυτό μας κάνει καλοπροαίρετα επιφυλακτικούς». «Το ίδιο επιφυλακτικούς» σημείωσε, «μας κάνει και ο τρόπος που επέλεξε η Περιφερειακή Αρχή, με μια επιστολή- τελεσίγραφο ουσιαστικά προς την αυτοδιοίκηση α' βαθμού, με την οποία μας ζητήθηκε να προτείνουμε σε δύο μήνες εναλλακτικό σχέδιο, όταν οι προηγούμενοι έκαναν 20 χρόνια».
«Μας ζητήθηκε το δικό μας εναλλακτικό σχέδιο, χωρίς να μας έχει πει η Περιφέρεια πού είναι το δικό της αποκεντρωμένο σύστημα που φιλοδοξεί να εφαρμοσθεί σταδιακά. Και το κυριότερο, πού είναι το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του» τόνισε ο κ. Πατούλης. Και πρόσθεσε: «Δεν μας είπε η Περιφέρεια επίσης, αν οι υπηρεσίες της έχουν εντοπίσει και μελετήσει τους χώρους εκείνους που χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί η αποκεντρωμένη συγκέντρωση των απορριμμάτων».
«Υπάρχουν οι χώροι;» αναρωτήθηκε ο κ. Πατούλης, θέτοντας το ζήτημα της εύρεσης και αδειοδότησης χώρων στους δήμους. «Κι αν ναι, σε ποιους δήμους βρίσκονται;». «Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση ή πρέπει ο κάθε δήμος να βρει τον δικό του χώρο;». «Κι αν είναι να βρούμε εμείς τους χώρους, η Περιφέρεια γιατί πρέπει να έχει λόγο;» ρώτησε.
Ο κ. Πατούλης κατέληξε σημειώνοντας ότι η ΚΕΔΕ λέει «ναι στη συνεργασία με την Περιφέρεια» και ότι «η περιφέρεια ορθά έχει αποφασίσει την αναθεώρηση». Αλλά θα πρέπει να εξετασθούν ενδελεχώς τα οικονομικά και περιβαλλοντικά στοιχεία προκειμένου οι δήμοι να αποφασίσουν «εάν η όποια απόφαση ληφθεί θα είναι συμφέρουσα για τους δήμους».
Σχετικές ετικέτες:απορρίμματαΑττικήΓιώργος ΠατούληςΕλλάδαΚΕΔΕΠεριβάλλονΠΕΣΔΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων