18:33 | 18/3/15
Αποφασισμένοι να παραμείνουν στον χώρο οι πρώην εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ.
«Εμείς δεν είμαστε καταληψίες, όπως λένε κάποιοι, που θέλουν να μας αναγκάσουν να λειτουργήσουμε ως καταληψίες. Είμαστε εργαζόμενοι που δεν έχουμε απολυθεί και που τα τελευταία δύο χρόνια, μέσω της γενικής μας συνέλευσης, προσπαθούμε να κρατήσουμε το εργοστάσιο ανοιχτό και να το επαναλειτουργήσουμε, είμαστε ένα με αυτό, δεν το εγκαταλείπουμε» τόνισαν σε συνέντευξη τύπου στις εγκαταστάσεις της ΕΤ 3, οι πρώην εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ Μάκης Αναγνώστου και Γιώργος Δεληγιάννης, παρουσία των νομικών τους συμβούλων και εκπροσώπου της «ανοιχτής πρωτοβουλίας αλληλεγγύης» στον αγώνα τους.Οι πρώην εργαζόμενοι της «Βιομηχανικής Μεταλλευτικής», το πρωί της Δευτέρας θα πραγματοποιήσουν έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου θα συζητείται το αίτημα της συνδίκου της πτωχευμένης μητρικής εταιρίας «Φίλκεραμ - Τζόνσον» για εκποίηση ακίνητης περιουσίας του ομίλου, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των χρεών του (φόροι, αποζημιώσεις πρώην εργαζόμενων, εξόφληση τρίτων, κ.α. ).
Υπενθυμίζεται πως οι εγκαταστάσεις της ΒΙΟ.ΜΕ. βρίσκονται σε ένα από τα δεκατέσσερα ακίνητα ιδιοκτησίας της πτωχευμένης μητρικής εταιρίας (η οποία κατέχει και την πλειοψηφία των μετοχών της ΒΙΟ.ΜΕ.) και αν εκποιηθούν στο σύνολό τους, υπάρχει πιθανότητα η νέα ιδιοκτησία να επιχειρήσει την έξωση των πρώην εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. από το εργοστάσιο, ή ακόμη και τη διάλυση του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι θα παρέμβουν μέσω των συνηγόρων τους στο δικαστήριο και θα ζητήσουν αναβολή της συζήτησης.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη διεθνή συμπαράσταση που έχει κερδίσει το εγχείρημα των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. από αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια και συνεταιρισμούς στο εξωτερικό. Ανέφεραν επίσης ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία επιδιώκοντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου με σύννομο τρόπο, στο πλαίσιο μιας γενικότερης ρύθμισης που θα δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους εγκαταλειμμένων ή πτωχευμένων εργοστασίων, να τα επαναλειτουργούν με δική τους πρωτοβουλία. Απαντώντας σε αιτιάσεις, που διατυπώθηκαν μέσω του διαδικτύου, από πρώην εργαζόμενους της «Φίλκεραμ Τζόνσον», οι οποίοι επιθυμούν να προχωρήσει η εκποίηση των ακινήτων με την ελπίδα να αποζημιωθούν για δεδουλευμένα τους, οι πρώην εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. υποστήριξαν ότι «υπάρχουν τρόποι, ώστε και αυτοί να ικανοποιηθούν στα δίκαια αιτήματα τους και εμείς να επαναλειτουργήσουμε το εργοστάσιο για να ζήσουμε τις οικογένειες μας».
Σχετικές ετικέτες:ΒΙΟ.ΜΕ.Ελλάδαεργαζόμενοιεργοστάσιο
Σχετικά άρθρα