Κομισιόν: Πάρτε πίσω τα χρήματα της οικονομικής βοήθειας προς την Cosco | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κομισιόν: Πάρτε πίσω τα χρήματα της οικονομικής βοήθειας προς την Cosco

14:03 | 24/3/15
Κομισιόν: Πάρτε πίσω τα χρήματα της οικονομικής βοήθειας προς την Cosco

Φοροελαφρύνσεις και μεροληπτική συμπεριφορά υπέρ της Cosco στον Πειραιά διαπιστώνει η Κομισιόν που καλεί την Ελλάδα να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων αυτών από την εταιρεία κινεζικών συμφερόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της διαπιστώνει πως τα φορολογικά προνόμια που δόθηκαν από την Ελλάδα προς όφελος του διαχειριστή του λιμανιού του Πειραιά και της Cosco παρείχαν προνόμια εις βάρος άλλων ανταγωνιστών σε αντιδιαστολή με το καθεστώς και τους κανόνες βοήθειας που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως περιγράφει το σύντομο ανακοινωθέν, τα προνόμια αυτά περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις και προνομιακή λογιστική  μεταχείριση. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, οι εταιρείες (εκείνη που έχει συσταθεί για τον Πειραιά, αλλά και η "μαμά" εταιρία) πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που επωφελήθηκαν στο ελληνικό κράτος.

Στη συνέχεια το κείμενο καλεί την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, να σταματήσει να παρέχει τέτοιου είδους προνόμια στην εταιρία.

Ένα καθεστώς που επικρατεί από το 2009

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό έγγραφο της Επιτροπής από το 2009, στις 30 Απριλίου του ίδιου έτους,  ο Νομάρχης Πειραιά υπέβαλε καταγγελία στην Επιτροπή ισχυριζόμενος ότι το ελληνικό κράτος χορήγησε παράνομη κρατική ενίσχυση στον νέο παραχωρησιούχο ενός τμήματος του λιμένα Πειραιά, την εταιρεία Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. (εφεξής ο «ΣΕΠ»), θυγατρική ειδικού σκοπού της COSCO Pacific Limited (εφεξής «COSCO»). Η εικαζόμενη ενίσχυση χορηγήθηκε υπό μορφή φορολογικών απαλλαγών και με την εισαγωγή ευνοϊκών ρυθμίσεων στη σύμβαση παραχώρησης μετά την υποβολή των προσφορών.

Σε παρόμοια καταγγελία προέβη και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, με επιστολή που ενημέρωνε την Επιτροπή σχετικά με την εικαζόμενη παροχή από το ελληνικό κράτος φορολογικών απαλλαγών στον ΣΕΠ.

Με επιστολή της 31ης Αυγούστου 2009, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας επιβεβαίωσε ότι η αρχική της επιστολή έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως καταγγελία και ισχυρίστηκε ότι η ενίσχυση χορηγήθηκε υπό μορφή φορολογικών απαλλαγών, αλλά και με την προσθήκη ευνοϊκών διατάξεων στη σύμβαση παραχώρησης. Αντίστοιχη επιστολή είχε υποβάλει και το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών που παρέδωσε καταγγελία με αναλυτική περιγραφή των μέτρων που, κατά τους ισχυρισμούς τους, συνιστούν κρατική ενίσχυση.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών