Ντράγκι: Επαναφορά της ρήτρας εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα, εφόσον γίνει αξιολόγηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ντράγκι: Επαναφορά της ρήτρας εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα, εφόσον γίνει αξιολόγηση

19:46 | 23/3/15
Ντράγκι: Επαναφορά της ρήτρας εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα, εφόσον γίνει αξιολόγηση

Νέο σκληρό μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι προς την Ελλάδα αλλά με μια νότα αισιοδοξίας

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μια διαδικασία η οποία θα αποκαταστήσει τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και των τριών θεσμών και θα οδηγήσει σε μια αξιόπιστη προοπτική για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάσει της ισχύουσας ρύθμισης, εξέφρασε την Δευτέρα (23/03) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Παρεμβαίνοντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Μ. Ντράγκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, «με καλή θέληση από όλες τις πλευρές», θα καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα που θα συμβάλει στην αποκατάσταση αυτής της αξιόπιστης προοπτικής για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης.

Ο Μ. Ντράγκι εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητα της ΕΚΤ να επαναφέρει τη ρήτρα εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα μόλις διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι συνθήκες αυτές υπήρχαν τον Αύγουστο του 2012, αλλά όχι τον Φεβρουάριο του 2015, όταν η επικοινωνιακή πολιτική βασικών υπουργών της κυβέρνησης παραπέμπει συχνά στη χρεοκοπία και την αφερεγγυότητα κάτι που αποδυναμώνει περαιτέρω την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τόνισε.

Ο Μ. Ντράγκι αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ εκβιάζει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η έκθεση της Τράπεζας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 104 δισ. ευρώ ή 65% του ΑΕΠ της χώρας, η οποία είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη. «Για ποιόν εκβιασμό λοιπόν μιλάμε;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η όριο έκδοσης έντοκων γραμματίων για την Ελλάδας περιορίζεται σε 15 δισ. ευρώ- κάτι που αποφασίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και όχι από την ίδια την ΕΚΤ.

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της και να εκπληρώσει όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών της, επέμεινε ο πρόεδρος της ΕΚΤ ο οποίος επανέλαβε ότι «δεν συζητάμε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών