08:49 | 16/3/15
Το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει οι εταίροι γύρω από την διαπραγμάτευση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν στην κυβέρνηση, όπου σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα τους προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου
Οι "παροικούντες" το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι οι δανειστές έχοντας, ως "πάτημα" τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, πιέζουν προκειμένου να ληφθούν νέα μέτρα, με την κυβέρνηση να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.Χαρακτηριστικό του στενού πλαισίου που έχει προκληθεί είναι πως κάποιοι από τους δανειστές, θέλοντας να γυρίσουν το ρολόι αρκετά χρόνια πίσω, ζήτησαν ακόμα και τη μη καταβολή μισθών και συντάξεων. Σενάριο που προκάλεσε την άμεση απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Είναι βασικό, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων να προχωρήσουν και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό.
Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο ένα κύκλο επαφών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να ενημερωθεί για όλα τα τρέχοντα θέματα, αλλά και να προετοιμαστεί για την Σύνοδο Κορυφής στις 19-20 Μαρτίου.
Δεν είναι καθόλου τυχαία, ασφαλώς η πρωινή βόλτα, αλλά και ο καφές που ήπιε ο πρωθυπουργός με τον Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου το Μέγαρο Μαξίμου "να κλείσει όσα στόματα" διέρρεαν ότι ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε δυσμένεια.
Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής, μπορεί το Ελληνικό θέμα να μην είναι στην ατζέντα, όμως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που προωθούν, δεν αποκλείεται με κάποιον τρόπο να θέσει στο τραπέζι θέματα, όπως η πορεία της διαπραγμάτευσης ή το χρηματοδοτικό κενό.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα και είναι ένα θέμα που μένει ανοιχτό μέχρι την Τετάρτη το βράδυ που θα αναχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας για την Βελγική πρωτεύουσα.
Και όλα αυτά την ώρα που στην κυβέρνηση ξέρουν πως η ΕΚΤ εξακολουθεί να ¨στυλώνει τα πόδια" στην αύξηση των εντόκων γραμματίων, με την Φρανκφούρτη να θέλει μια συμφωνία για αντάλλαγμα.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνιζε για το θέμα της ρευστότητας πως "παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο και το ΔΝΤ δεν έχει δώσει ούτε μια δόση για το 2014 και το 2015, η χώρα είναι συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις της".
Τα τεχνικά κλιμάκια, πάντως συνεχίζουν το δύσκολο και σύνθετο έργο τους και μέσα στην ημέρα αναμένονται στην Αθήνα τεχνοκράτες εξειδικευμένοι σε τραπεζικά και διαρθρωτικά θέματα με τα "κόκκινα δάνεια" να μπαίνουν στο τραπέζι της συζήτησης.
Τα βλέμματα στην κυβέρνηση είναι στραμμένα και στη συνάντηση Μέρκελ – Ντράγκι, ελπίζοντας σε ευνοϊκότερες αποφάσεις για την χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Το νομοθετικό έργο
Φουλ τις μηχανές για το νομοθετικό έργο έχουν ανάψει στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μετά το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, σειρά παίρνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται την Τρίτη ή την Τετάρτη να κατατεθεί το νομοσχέδιο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να πάρει την απαραίτητη έκθεση.Ακολουθούν το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, για τη προστασία της Α΄ κατοικίας, οι αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα με τις φυλακές τύπου Γ΄, οι προτάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την πάταξη της γραφειοκρατίας και τις επαναπροσλήψεις, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου.
Για την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση σχεδιάζει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να φέρει στη Βουλή για συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών τη συμφωνία με τους εταίρους, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο.
Πηγή: news247.gr
Σχετικά άρθρα