17:58 | 10/3/15
Τι είπε, μεταξύ άλλων, o πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με τον εσωκομματικό διάλογο στα "γαλάζια" κομματικά όργανα
"Αν πάμε σε ένα καινούργιο χρηματοδοτικό πλαίσιο, δηλαδή αν πάρουμε λεφτά τον Ιούνιο, θα συζητάμε για ένα καινούργιο μνημόνιο", είπε στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της οικονομίας μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup.Στο ερώτημα ότι σύμφωνα με τα στελέχη της κυβέρνησης στόχος είναι να μην επιδιωχθεί νέος δανεισμός αλλά λύση στο θέμα του χρέους ώστε να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι "αυτή ήταν η πρώτη φιλοδοξία, άλλωστε, όταν πήγαν από την Κυβέρνηση να διαπραγματευτούν στην Ευρώπη, ήταν το κούρεμα του χρέους. Από τις 25 Ιανουαρίου και μετά το πρώτο θέμα που ετέθη από την Κυβέρνηση ήταν η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, όπως ήταν και η προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται, όμως, ότι αυτό το θέμα μπήκε στις καλένδες πάρα πολύ νωρίς και εξαφανίστηκε από τον διάλογο που γίνεται, είτε σε επίπεδο Κορυφής, είτε σε επίπεδο Eurogroup, είτε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είτε και σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο. Σήμερα αυτό δεν υπάρχει καθόλου στην ατζέντα. Και δεν ξέρω πως θα καταφέρουν να το φέρουν στην ατζέντα τον Ιούνιο, όταν υπάρχουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Ιουλίου, για τις οποίες δεν έχει τη δυνατότητα η χώρα να τις καλύψει, αν δεν υλοποιήσουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό".
"Φοβάμαι, πάντως, ότι μέχρι τον Ιούνιο θα πηγαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά, διότι υπάρχουν δύο θέματα: Από τη μία η σημειολογία της κυβέρνησης που λέει ότι “διώχνουμε την Τρόικα και κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα” και από την άλλη πλευρά η άποψη που εκφράζεται από το Eurogroup που λέει “λεφτά με το σταγονόμετρο, οι δόσεις θα έρχονται σε δόσεις και θα έρχονται μόνο μετά από την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και συμπεφωνημένων μέτρων”. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δε νομίζω ότι υπάρχει το πολιτικό βάθος στο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορεί να στηρίξει αυτό το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων. Αυτό νομίζω ότι θα είναι κυρίαρχο στοιχείο για την επόμενη περίοδο. Κατά πόσο, δηλαδή, αυτά τα οποία θα συμφωνήσουν τα τεχνικά κλιμάκια, που θα αξιολογήσουν και θα κοστολογήσουν τις προτάσεις της Κυβέρνησης, θα περάσουν από το Κοινοβούλιο. Το πρώτο πακέτο μέτρων έχει ήδη συμφωνηθεί αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, ενώ έρχεται και το δεύτερο και το τρίτο πακέτο μέτρων. Το πώς, λοιπόν, θα περάσουν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο", προσέθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν στηρίξει η Νέα Δημοκρατία ένα μέρος των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων στο Κοινοβούλιο, είπε:"Εγώ είμαι της απόψεως ότι δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη η στήριξη μας, χωρίς να υπάρχει μία πολιτική συμφωνία με την Κυβέρνηση. Δε νομίζω ότι μπορούμε εμείς να στηρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης, να είμαστε, δηλαδή, το “κοινοβουλευτικό αποκούμπι” και παράλληλα, να είμαστε εμείς εκείνοι που θα κατηγορούμαστε από το πρωί έως το βράδυ ως οι υποτελείς. Άρα, πρέπει να υπάρχει μία αλλαγή στη ρητορεία της Κυβέρνησης και πρέπει να υπάρχει και μία πολιτική συνδιαπραγμάτευση αυτών των αποφάσεων. Δε νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία, χωρίς να υπάρχει μια συναπόφαση της Νέας Δημοκρατίας για το πλαίσιο το οποίο θα διαμορφωθεί από την Κυβέρνηση. Δεν μπορεί να εισπράττει μόνο ένας το κόστος από μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και από την άλλη να είναι και ο φθαρμένος της υπόθεσης".
Παράλληλα, αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε στην Κ.Ο της ΝΔ για εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας είπε πως "θεωρώ ότι όλες οι αποφάσεις για τα νομοσχέδια και τη στάση της Ν.Δ απέναντι σε αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται από την κοινοβουλευτική ομάδα , μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Και νομίζω ότι είναι μια πρόταση η οποία σήμερα έχει κερδίσει την υποστήριξη σχεδόν της πλειοψηφίας των στελεχών που ζητάνε την εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας και , βέβαια, νομίζω ότι θα μας αποτρέψει από λάθη τα οποία ήδη έχουν γίνει".
"Και οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν λάθος η υποστήριξη στο πρόσωπο της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρο της Βουλής, όταν δε συζητήθηκε πριν στην ΚΟ. Διότι εάν είχε συζητηθεί, είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοί μου και εγώ, που συμμετείχαμε στην Επιτροπή για τη διερεύνηση της Λίστας Λαγκάρντ, θα είχαμε πείσει τους συναδέλφους για το ότι είναι μια προσωπικότητα η οποία δεν έχει στόχο να ενώνει τους βουλευτές, δεν έχει στόχο να εκφράζει την πλειοψηφία των βουλευτών και «να παίζει με τους καθαρούς κανόνες του παιχνιδιού», αλλά είναι μια προσωπικότητα που πολιτεύεται με βάση το διχασμό και, εξ αυτού του λόγου, ακατάλληλη για Πρόεδρος της Βουλής", προσέθεσε.
Τέλος, αναφορικά με τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας και αν πιστεύει ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας, είπε πως θεωρεί ότι το βασικό μέλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας και να μην αφήσει να πάνε χαμένες οι θυσίες που έχει να κάνει ο ελληνικός λαός.
"Η ΝΔ έρχεται από μία ήττα και έχει πολύ μεγάλη σημασία το πώς θα διαχειριστεί αυτήν την ήττα. Δε νομίζω ότι είναι τόσο θέμα προσώπων , όσο είναι θέμα τακτικής και πολιτικής το επόμενο διάστημα. Αν , δηλαδή, μπορούμε να εκφράσουμε ξανά τη μεσαία τάξη με την οποία κόψαμε δεσμούς, ιδιαίτερα λόγω της φορολογικής πολιτικής που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια. Αν μπορούμε να εκφράσουμε τις υγιείς μεταρρυθμίσεις τις οποίες -θα συμφωνήσω με την κριτική που γίνεται το τελευταίο διάστημα- δείξαμε ότι δεν είχαμε πολύ μεγάλη διάθεση να τις στηρίξουμε. Και αν θα είμαστε οι εγγυητές μέσα σε αυτό το πλαίσιο που σας περιέγραψα", είπε και συνέχισε:
"Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για θέματα εκλογών και, μάλιστα, σε επίπεδο προσωπικοτήτων. Μην ξεχνάτε ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο ο κ. Σαμαράς στις δημοσκοπήσεις φαινόταν ότι ήταν ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός μέχρι και την τελευταία ημέρα των εκλογών. Άρα, οι αλλαγές στην κοινή γνώμη είναι ραγδαίες. Και οι αλλαγές στην κοινή γνώμη φαίνεται ότι είναι τόσο ραγδαίες όταν τις πρώτες 10 ημέρες της Κυβέρνησης το 85% των πολιτών έδειχνε εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της διαπραγμάτευσης και, σήμερα, δύο εβδομάδες αργότερα, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 65%".
"Αν υπήρχε η προσωπικότητα σήμερα στη ΝΔ που να έδειχνε αυτήν την ορμή, ότι δηλαδή κερδίζει αύριο το πρωί εκλογές με μεγαλύτερες δυνατότητες απήχησης, εκ των πραγμάτων θα είχαμε προχωρήσει. Όμως, σήμερα, κανένας δεν έχει έρθει να πει ότι εγώ θα βγάλω τον Α. Σαμαρά και θα είμαι καλύτερος στη θέση του. Ούτε, επίσης, υπάρχει η κοινωνική στήριξη σε κάποιο τέτοιο πρόσωπο. Στο κάτω-κάτω εγώ θεωρώ ότι το θέμα ηγεσίας της ΝΔ δεν είναι θέμα καλλιστείων. Είναι θέμα, πρώτα από όλα, πολιτικής προσέγγισης. Και η πολιτική προσέγγιση είναι αυτή που θα δώσει στη ΝΔ τη χαμένη της αξιοπιστία', κατέληξε.
Σχετικές ετικέτες:κυβέρνησηΜιλτιάδης ΒαρβιτσιώτηςΝΔΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα