21:05 | 6/4/15
Πρόταση έκπληξη από τον πρώην γενικό γραμματέα αντεγκλητικής πολιτικής του υπ. Δικαιοσύνης
Την ποινικοποίηση των παρανόμων συμπεριφορών των οίκων αξιολόγησης πρότεινε ο πρώην γενικός γραμματέας αντεγκλητικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης, κατά τις εργασίες του τριήμερου εγκληματολογικού συνεδρίου που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με θέμα: «Κρίση, έγκλημα και σύστημα ποινικής καταστολής».Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για τις συνέπειες των αξιολογήσεων των οίκων, αλλά και την σταδιακή ανάπτυξη των αναγκαίων νομοθετικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να είναι δυνατός ο έλεγχος παρανόμων αξιολογήσεων.
Ειδικότερα, ο κ. Σκανδάμης ανέφερε, ότι «οι αξιολογήσεις των οίκων κάποιες φορές χαρακτηρίζονται από ισχυρές πολιτιστικές προκαταλήψεις, ενώ επηρεάζονται από γεωπολιτικούς συσχετισμούς» και επισήμανε με νόημα, ότι «οι σημαντικότεροι οίκοι αξιολογούν ευμενέστερα τις χώρες στις οποίες εδρεύουν, καθώς και τις αγγλόφωνες χώρες».
Όπως επεσήμανε ο κ. Σκανδάμης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη υπάρχει νομοθεσία, που αντιμετωπίζει τους οίκους αξιολόγησης υπό το πρίσμα της προστασίας των επενδυτών. Δηλαδή, ως «ένα ζήτημα ιδιωτικού ενδιαφέροντος», αλλά σύμφωνα με τον τέως γενικό γραμματέα, πρόκειται για ένα ζήτημα «κυρίως δημοσίου συμφέροντος, αφού μια εσφαλμένη κακόβουλη ή αμελής αξιολόγηση μπορεί να αποσταθεροποιήσει μια οικονομία, αυξάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης χρεών και οδηγώντας σε φτωχοποίηση κράτη και λαούς».
Παράλληλα, ο κ. Σκανδάμης πρότεινε, μεταξύ των άλλων, και τα εξής νομοθετικά μέτρα:
α) Να θεσμοθετηθεί ο ποινικός έλεγχος των εκτιμήσεων των οίκων αξιολόγησης με βάση την αρχή της παγκόσμιας δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, πρότεινε την συμπλήρωση του άρθρου 8 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ήδη υπάγονται εγκλήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η πειρατεία, το δουλεμπόριο, η διακίνηση ναρκωτικών κ.λπ. Έτσι, με τον τρόπο αυτό η χώρα μας μπορεί να αποκτήσει αρμοδιότητα για να δικάζει εδώ τα εγκλήματα αλλοδαπών στελεχών των οίκων αξιολόγησης, που σήμερα γίνονται σε ξένες χώρες.
β) Να δημιουργηθεί ειδικός ποινικός νόμος που θα προβλέπει κακουργηματικές ποινές για τις περιπτώσεις τέλεσης εγκλημάτων από τους συγκεκριμένους οίκους, όπως είναι η σύγκρουση συμφερόντων, η εσφαλμένη μεθοδολογία αξιολόγησης, οι αναληθείς εκθέσεις, αλλά και λοιπές πράξεις ή παραλείψεις, ώστε να υπάρχει δυνατότητα έκδοσης διεθνών και ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης για μέλη συμβουλίων, αναλυτές και στελέχη των οίκων αξιολόγησης και
γ) Να προβλεφθούν διοικητικά πρόστιμα σε βάρος των οίκων αξιολόγησης και να ρυθμιστούν τα ζητήματα εγχώριας δικαστικής αρμοδιότητας.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προς τιμήν του Νέστορα Κουράκης, ομότιμου καθηγητής της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΜαρίνος Σκανδάμηςοίκοι αξιολόγησηςυπουργείο Δικαιοσύνης
Σχετικά άρθρα