18:35 | 15/4/15
Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA
Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance), δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.Η έκταση της πρόσθετης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA είναι αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ο Ντράγκι. «Εξαρτάται αποκλειστικά από τις συνθήκες που θα υπάρχουν» μετά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο Ντράγκι σημείωσε ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται.
«Οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες, περιλαμβανομένων των ερευνών συγκυρίας έως τον Μάρτιο, υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης απέκτησε περαιτέρω δυναμική στο τέλος του 2014. Κοιτάζοντας προς το μέλλον, αναμένουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη σταδιακά θα διευρύνεται και θα ενισχύεται», τόνισε. «Η ζήτηση για εξαγωγές από την Ευρωζώνη αναμένεται να ωφεληθεί από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, η ανάκαμψη της οικονομίας είναι πιθανόν να συνεχίσει να περιορίζεται από τις αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών σε διάφορους τομείς και τον χαλαρό ρυθμό εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.
Δείτε το επεισόδιο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
Ο Ντράγκι υποβάθμισε τις πρόσφατες εκτιμήσεις που έγιναν ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τις αγορές ομολόγων, κυρίως κρατικών, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει, λόγω των ενδείξεων ανάκαμψης της οικονομίας. Η ΕΚΤ, τόνισε, θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει για αγορές ομολόγων ύψους 1 τρισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2016. «Εστιάζουμε στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων πολιτικής», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα είναι «επαρκώς ευέλικτο» για να προσαρμοσθεί, αν χρειασθεί.Για τον κεντρικό τραπεζίτη, η εφαρμογή του QE προχωρά ομαλά, ενώ σημείωσε ότι είναι «λίγο υπερβολικές» οι ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί, αν η ΕΚΤ μπορεί να βρει ομόλογα για να αγοράσει, ώστε να καλύψει τον στόχο του 1 τρισ. ευρώ.
«Δεν βλέπουμε πρόβλημα», δήλωσε. Συνεχίζοντας, τόνισε: «Επιπλέον, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής μας είναι αποτελεσματικά. Οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το κόστος εξωτερικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα έχουν χαλαρώσει σημαντικά τους περασμένους μήνες και οι όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν βελτιωθεί σημαντικά με την αύξηση της ζήτησης πιστώσεων».
Αναφερόμενος στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο Ντράγκι είπε ότι τον Μάρτιο ήταν οριακά αρνητικός (-0,1%), προσθέτοντας ότι αν και μπορεί να παραμείνει χαμηλός ή αρνητικός τους επόμενους μήνες, «αναμένεται να αυξηθεί αργότερα το 2015 και να συνεχίσει να αυξάνεται το 2016 και το 2017».
Η έκταση της πρόσθετης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA είναι αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ο Ντράγκι. «Εξαρτάται αποκλειστικά από τις συνθήκες που θα υπάρχουν» μετά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, πρόσθεσε.
Απορρίπτει τα σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι απέρριψε τους φόβους ότι μπορεί να υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας, μεταδίδει το CNBC.Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, σχετικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κεντρικός τραπεζίτης απάντησε: «Δεν θέλω να το διανοηθώ. Δεν είμαι πρόθυμος να συζητήσω ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικές ετικέτες:ελληνικές τράπεζεςΕυρωζώνηΕυρωπαϊκή Κεντρική ΤράπεζαΜάριο ΝτράγκιΟικονομίατράπεζεςχρηματοδότησηELA
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων