Τσίπρας: Δεν είμαστε επαίτες - Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα - Πούτιν: Δεν μας ζητήθηκε οικονομική βοήθεια (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τσίπρας: Δεν είμαστε επαίτες - Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα - Πούτιν: Δεν μας ζητήθηκε οικονομική βοήθεια (video)

18:33 | 8/4/15
Τσίπρας: Δεν είμαστε επαίτες - Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα - Πούτιν: Δεν μας ζητήθηκε οικονομική βοήθεια (video)

Τι δήλωσαν Πούτιν και Τσίπρας μετά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο και την υπογραφή της ελληνορωσικής συμφωνίας για τα έτη 2015-16 - Δεν αίρεται το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα - Προϋποθέσεις να γίνει η Ελλάδα κόμβος ρωσικού φυσικού αερίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησαν μετά την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στα δύο κράτη για τα έτη 2015-16 και έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.

Η συζήτηση έγινε όπως φαίνεται σε καλό κλίμα, χωρίς ωστόσο να προκύψει άρση του εμπάργκο από τη ρωσική ομοσπονδία προς τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Τονίσθηκε πάντως πως αν η συμφωνία προχωρήσει, τότε το ζήτημα αυτό θα ξεπεραστεί με εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στο θέμα αυτό. Άλλα σημεία σύγκλισης και συνεργασίας φαίνεται πως αποτέλεσαν ο τουρισμός, η ενέργεια - με την Ελλάδα να διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή στον νέο αγωγό - και τον πολιτισμό.

Δείτε το σχετικό βίντεο:



Βλαντιμίρ Πούτιν - Δεν είναι κάτι παράδοξο και παράλογο αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και θα το υποστηρίξουμε πλήρως

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που "δόθηκε στη συνεργασία στον τομέα του εμπορίου, ο οποίος μειώθηκε κατά 40% εξαιτίας των κυρώσεων της Ρωσίας και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου". Ο κ. Πούτιν συμπλήρωσε πως θα καταβληθούν "προσπάθειες να επαναφέρουμε το εμπόριο στο προηγούμενο επίπεδο" κάτι στο οποίο θα συμβάλει η υιοθέτηση της συμφωνίας. Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημασία που δόθηκε στη συμφωνία στον τομέα των επενδύσεων και τον τομέα της ενέργειας, αφού η ρωσική ομοσπονδία "εξασφαλίζει τα 2/3 της ποσότητας φυσικού αερίου" που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Μερίδα του λέοντος είχε στη συζήτηση και η νέα διαδρομή του ρωσικού φυσικού αερίου το οποίο θα περνά μέσα από τη χώρα μας. "Η καινούρια διαδρομή θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής, να γίνει πόλος επενδύσεων και να ανοίξει θέσεις εργασίας" σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ανέφερε πως αυτό πρόκειται για μια "κυρίαρχη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης".

Τα πέντε σημεία συμφωνίας

Η συμφωνία που υπεγράφη και συζητήθηκε προβλέπει επίσης, σύμφωνα με τον Ρώσο πολιτικό, "συνεργασία στην βιομηχανία, με τις ρωσικές εταιρίες να εξάγουν στην Ελλάδα μεταφορικά μέσα και άλλα είδη εξοπλισμού" ενώ αναφέρθηκε ειδικά στην επιδίωξη της Ρωσίας να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του σιδηροδρόμου στη Θεσσαλονίκη.

1. Έτος Ρωσίας και Ελλάδας για τους δύο λαούς το 2016

"Το επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί το έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και Ελλάδας στη Ρωσία" σημείωσε ο κ, Πούτιν και αναφέρθηκε σε "εκδηλώσεις για τη διάδοση της ρωσικής και ελληνικής γλώσσας, εκδηλώσεις για τα 1000 χρόνια της παρουσίας της Ρωσίας στο Αγ. Όρος".

2. Στο επίκεντρο και ο τουρισμός

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε όμως με ικανοποίηση και για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. "Ενισχύονται οι επαφές στον τομέα του τουρισμού, αφού η Ελλάδα είναι τόπος διακοπών των Ρωσων τουριστών. Περισσότεροι από 900 χιλιάδες Ρώσοι πολίτες επισκέφτηκαν τη χώρα το περασμένο καλοκαίρι".

3. Το κυπριακό να τεθεί στον ΟΗΕ

"Η διευθέτηση του κυπριακού πρέπει να γίνει βάση των συνθηκών του ΟΗΕ" δήλωσε στο επίπεδο της συζήτησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις τουρκικές προκλήσεις και το κυπριακό ζήτημα. "Όλοι ζητούσαν να βοηθήσουμε στην Κύπρο" σημείσωσε και τόνισε στη συνέχεια πως "η προώθηση αυτής της συνεργασίας είναι προς όφελος όλων των χωρών της Ευρώπης, των δανειστών της Ελλάδος".

4. Στο τραπέζι και το ουκρανικό

Ο Ρώσος πρόεδρος όμως μίλησε και για το θέμα της Ουκρανίας και αποκάλυψε πως συζήτησαν την κρίση στην περιοχή και διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για "το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την πραγματοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ".

5. Ελλάδα και Ρωσία ενάντια στο φασισμό

Τέλος, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στους φίλους Έλληνες και στο γεγονός πως "οι δυο λαοί μας πλάι πλάι αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό" με αφορμή και τους εορτασμούς από τα 70 χρόνια της λήξης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Β. Πούτιν ξεκαθάρισε πως "η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια. Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας". Όπως όμως δήλωσε η υλοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να φέρει λύση και στο θέμα της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. "Μπορεί να προκύψουν καταστάσεις που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια, αλλά και να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστώτικών σχέσεων σε ευρύτερο πλαίσιο".

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για ένα έργο που "θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα, στον τομέα των μεταφορών, κινητών υποδομών. Αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών εταιριών είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε και ελπίζουμε πως οι ρωσικές εταιρίες δεν θα είναι σε χειρότερη θέση από άλλες. Υπάρχει ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε άλλους τομείς, ενμεργειακούς πόρους, στον τομέα της βιομαηχανίας. Το συζητήσαμε σε βάθος".

Δεν φταίμε εμείς για το εμπάργκο

"Με την Ελλάδα είχαμε και έχουμε καλές σχέσεις. Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπερψηφίσει τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Δεν φταίμε όμως εμείς" σημείωσε τονίζοντας πως 50% των εξαγωγών στη Ρωσία είναι αγροτικά προϊόντα. "Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαίρεση σε μια χώρα" σημείωσε απορρίπτοντας την πιθανότητα να αρθεί το εμπάργκο για τη χώρα μας. Συμπλήρωσε βέβαια πως "σήμερα συζητήσαμε τη διεύρυνση στον τομέα αυτό, με κοινές επιχειρήσεις που θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε το πρόβλημα και αν αυτό προχωρήσει, δεν θα έχουν πρόβλημα οι Έλληνες παραγωγοί στις εξαγωγές τους".

Μυθεύματα τα περί Δούρειου Ίππου

"Ως προς τη μυθολογία. Ο Δούρειος Ίππος και άλλα... αυτό το ερώτημα θα ήταν καλό αν ερχόμουν εγώ στην Αθήνα. Εμείς δεν προσπαθούμε να πείσουμε, να αναγκάσουμε κάποιον. Είμαστε ανοικτοί για τη θετική αμοιβαία συνεργασία προς όφελος των λαών μας και των οικονομιών μας" σημείωσε ξεκαθαρίζοντας τα σενάρια περί εκμετάλλευσης της ελληνικής κρίσης για να εισέλθει στα της ΕΕ. "Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι δυνατή η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία είναι δυνατή, θα την προχωρήσουμε σε όλους τους τομείς" σημείωσε υπερτονίζοντας τον τομέα της οικονομίας.

"Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα. Όταν επισκέπτονται αρχηγοί άλλων χωρών τη Ρωσία αυτό είναι κανονικό, ενώ η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού θεωρείται γεγονός παράδοξο" σημείωσε ο κ. Πούτιν. "Χρειάζεται να χτίσουμε έναν ενιαίο χώρο από τη Λισσαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ" επανέλαβε ο Ρώσος ηγέτης και συμπλήρωσε πως "δεν είναι κάτι παράδοξο και παράλογο αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και θα το υποστηρίξουμε πλήρως".

Η ομαλοποίηση της ελληνικής οικονομίας προς όφελος όλων

"Θα είναι επίτευγμα η ομαλοποίηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, προς όφελός όλων" ανέφερε ο Πούτιν και διερωτήθηκε για ποιο λόγο κάποιοι αντιδρούν, κάτι που απέδωσε σε πρόσκαιρα συμφέροντα που όπως είπε "Δεν έχουν τίποτα να κάνουν, ούτε με τα συμφέροντα του ελληνικού, ούτε με του ρωσικού λαού".

Η ενέργεια και η θέση της Ελλάδας

Ο Β. Πούτιν εμφανίστηκε διστακτικός να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον αγωγό και τόνισε πως αν η ελληνική πλευρά προχωρήσει στην επεξεργασία των λεπτομερειών θα μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένος. "Μόνο η ελληνική πλευρά θα αναβαθμίσει το διαμεσολαβητικό ρόλο της Ελλάδος. Θα υπάρχουν μεγάλα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από την διακομιδή του αερίου. Οι Έλληνες εταίροι μας πρέπει να επεξεργαστούν όλες τις λεπτομέρειες με τους Ρώσους και μόνο τότε μπορούμε να πούμε περισσότερα".

Τσίπρας: Είμαστε κυρίαρχη χώρα, όχι επαίτες

Από πλευράς του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη σημερινή ως μια πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

"Όπως σήμερα ήρθε η άνοιξη στη Μόσχα, έτσι μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις" είπε ο πρωθυπουργός. "Σχέσεις που που έχουν σφυρηλατηθεί στο βάθος των χρόνων, από κοινούς αγώνες, κοινές πολιτιστικές παραδόσεις και κοινή θρησκευτική πεποίθηση σχέσεις που τα τελευταία χρόνια βρισκόντουσαν σε περίοδο νηνεμίας ύφεσης".

Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα αρνητικά σχόλια και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επίσκεψή του στη Μόσχα στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και και ενεργειακή πολιτική καθώς και να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και την ευρύτερη γειτονιά της. "Σεβόμαστε τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις μας αλλά ταυτόχρονα αξιοποιούμε τις ευκαιρίες για συνεργασίες που εξυπηρετούν το συμφέρον του ελληνικού λαού", τόνισε.

"Με τον πρόεδρο Πούτιν συζητήσαμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές στη Ρωσία, πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα σε ελληνικά γεωργικά προϊόντα αλλά και πώς μπορούμε να προσελκύσουμε ρωσικές επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού και των υποδομών" συνέχισε ο πρωθυπουργός, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή.

"Η ελληνική δημοκρατία ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις δυνατότητες κατασκευής ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην ελληνική επικράτεια για την κάλυψη των αναγκών της χώρας αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια, τηρώντας την ελληνική νομοθεσία και την αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης" εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια εξήγησε πως κατά τις συζητήσεις με τον πρόεδρο Πούτιν και  τους Ρώσους αξιωματούχους θεσπίστηκε ένα πρόγραμμα για την επομένη διετία καθώς και ένα μνημόνιο συνεργασίας για το 2016, που υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών,  καθώς και τη διακήρυξη για τα 70 χρόνια από τη νίκη των λαών ενάντια στον ναζισμό.

Να αφήσουμε πίσω μας τις αδιέξοδες κυρώσεις

Τέλος ο κ Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα της Ουκρανίας, τονίζοντας τη σημασία της διασφάλισης της ειρήνης και τη σταθερότητας στην περιοχή, δεν παρέλειψε να κάνει λογο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής και τόνισε τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ και την ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας το αδιέξοδο των κυρώσεων και μιας αδιέξοδης ψυχροπολεμικής λογικής.

"Υπάρχει άμεση ανάγκη να επαναφέρουμε την Ευρώπη σε ένα σοβαρό διάλογο για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας με ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΣΕ και από αυτό το διάλογο δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει η Ρωσία. Η Ελλάδα θα επιδιώξει να συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας με μια ατζέντα αντιμετώπισης διεθνών προκλήσεων, όπως η έξαρση του τζιχαντισμού" κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δεν είμαστε επαίτες

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Ελλάδα ζήτησε οικονομικοί βοήθεια από τη Ρωσίας ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως "η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του οικονομικού της προβλήματος" και έκανε λόγο για μια οικονομική κρίση που δεν είναι μόνο ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή. "Σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση" υπογράμμισε. Αναφέρθηκε και πάλι στο δικαίωμα της Ελλάδας να αξιοποιεί τη γεωπολιτική της δυναμική και να επιδιώκει συμφωνίες με αναπτυξιακό προσανατολισμό που θα συμβάλλουν στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και θα βοηθήσουν και τη χώρα να βγει από την κρίση, πάντα σεβόμενη τη νομοθεσία και τις συνθήκες που έχει υπογράψει, ως χώρα της ΕΕ.

"Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι αυτές οι συμφωνίες δε μπορεί να επιτρέπουν σε κάποιες χώρε να έχουν συμφωνίες και σε κάποιες άλλες όχι" τόνισε.

Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας αντιμετωπίζει ως λαθρεπιβάτες

Απαντώντας σε άλλη  ερωτηση για το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας "να μας πετάξουν έξω από το καράβι" ο κ Τσίπρας είπε πως "στο καράβι είμαστε όλοι συνεπιβάτες" και πρόσθεσε πως "δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας θεωρεί λαθρεπιβάτες, πόσο μάλλον να μας πετάξει στη θάλασσα. Αν αρχίσει να πετά ο ένας τον άλλο έξω απ το καράβι, το καράβι θα πέσει στα βράχια". Υπογράμμισε μάλιστα ότι κάποιο πρέπει να σταματήσουν να σχολιάζουν τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τη λογική ότι η Ελλάδα είναι μια αποικία χρέους, μια λογική που έχει ίσως μείνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις".

Turkish stream σε ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρξει

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο κατασκευής τουρκικού αγωγού σε ελληνικό έδαφος ο κ. τσίπρας ξεκαθάρισε πως "Turkish stream σε ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρξει. Σε ελληνικό έδαφος θα υπάρξει ελληνικός αγωγός". Τόνισε ότι μεγάλα έργα τέτοιου βεληνεκούς δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στη ευρύτερη περιοχή. "Θεωρούμε ότι αυτός ο αγωγός θα ενισχύσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία", κατέληξε.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών