00:06 | 1/5/15
Μαθητές από τη Βόρεια Ελλάδα αποσπούν παγκόσμιες διακρίσεις
Νεαροί Θεσσαλονικείς έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, καθώς εκπροσωπούν τη χώρα στους διεθνείς και παγκόσμιους διαγωνισμούς τής First Lego League λαμβάνοντας σημαντικές διακρίσεις μεταξύ χιλιάδων συνομηλίκων τους.Μια ακόμη διάκριση, στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ FLL (World Festival 2015) στο Σεντ Λούις του Μιζούρι κέρδισε πριν από λίγες ημέρες η ομάδα ρομποτικής του Κολεγίου «Δελασάλ» Θεσσαλονίκης, «Robot Masters», που κατέκτησε την τέταρτη θέση παγκοσμίως -μεταξύ των 107 καλύτερων του κόσμου- για την επίδοση του ρομπότ της.
«Αν όλοι οι Έλληνες είναι σαν κι εσάς, πρέπει να έρθουμε να ζήσουμε στην Ελλάδα!», γράφτηκε στη σελίδα των παιδιών στο Facebook από άλλους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό του Σεντ Λούις, γεγονός που επιβεβαιώνει στην πράξη την απήχηση της θετικής εικόνας, που διαμορφώνουν στο εξωτερικό αυτές οι επιτυχίες.
Παράλληλα, στις αρχές Μαΐου ένα άλλο γκρουπ 10 παιδιών, αυτή τη φορά από ένα δημόσιο σχολείο στην ακριτική Κομοτηνή, θα μεταβεί στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, με την ελπίδα να σηκώσει την ελληνική σημαία στο First Open Africa Championship.
Αναλυτικότερα, οι Robot Masters από το «Δελασάλ», χρυσοί πρωταθλητές στο διαγωνισμό ρομποτικής της First Lego League 2015, που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν στο διαγωνισμό FLL Robot World Class 2015, στον οποίο πήραν μέρος πάνω από 267.000 παιδιά σε 27.000 ομάδες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Απ' όλα αυτά τα παιδιά οδηγήθηκαν στο WORLD FESTIVAL του Σεντ Λούις μόνο οι εθνικοί πρωταθλητές: Γύρω στα 1.200 κορίτσια και αγόρια, 107 ομάδες από 48 χώρες. Ανάμεσά τους και η συγκεκριμένη ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από δύο αγόρια και επτά κορίτσια, που από το 2013 λαμβάνει συνεχείς εθνικές και διεθνείς διακρίσεις.
Στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα, οι «Robot Masters» κατέκτησαν την 4η θέση παγκοσμίως στην επίδοση του ρομπότ και προτάθηκαν για 7 από τα 9 συνολικά βραβεία του διαγωνισμού: έρευνας, καινοτόμου λύσης, παρουσίασης στους κριτές, μηχανικού σχεδιασμού και προγραμματισμού του ρομπότ, έμπνευσης και συνεργατικότητας. «Είμαστε ομάδα. Και μια ομάδα μπορεί να πετύχει τα πάντα», ήταν το κεντρικό σύνθημα των Robot Masters και το απέδειξαν με την υποδειγματική παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις ΗΠΑ.
Συρτάκι στο Σεντ Λούις
«Είστε οι καλύτεροι από τους καλύτερους στον κόσμο», δήλωσε ο Scott Evans, σχεδιαστής της πίστας του διαγωνισμού, παρακολουθώντας το video των 857 νικητήριων πόντων στο περίπτερο των ROBOT MASTERS και γεμίζοντας περηφάνια τα παιδιά. «Αποτελείτε ομάδα - έμπνευση, είμαι περήφανος για εσάς» συνεχάρη τους Έλληνες και ο πρόεδρος της LEGO, Kjeld Kirk Kristiansen, επιλέγοντας να επισκεφτεί το περίπτερο των ROBOT MASTERS μετά το εκπληκτικό συρτάκι τους, που ξεσήκωσε το America's Center.
Από την Κομοτηνή στο Γιοχάνεσμπουργκ χάρη στη δουλειά μέχρι τα μεσάνυχτα
Από 5-7 Μαΐου, θα είναι σειρά μιας άλλης ομάδας, των «RoboTrainers» να διεκδικήσει τις δικές της διακρίσεις στο εξωτερικό. Τα αγόρια και τα κορίτσια του πρώτου γυμνασίου της Κομοτηνής, που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης, έχουν το τελευταίο διάστημα εργαστεί πολύ σκληρά, αφιερώνοντας όλον τον ελεύθερο χρόνο τους -συχνά δουλεύοντας μέχρι τα μεσάνυχτα- για να παρουσιάσουν ένα άρτιο αποτέλεσμα.«Τα παιδιά είναι πολύ παθιασμένα με αυτό που κάνουν. Έχουν καταβάλει μεγάλη και σκληρή προσπάθεια, πολλές φορές φεύγουν στις 12 τα μεσάνυχτα από το σχολείο. Κάποια ακύρωσαν άλλες δραστηριότητες για να αφοσιωθούν στη ρομποτική» εξηγεί στο ΑΜΠΕ η προπονήτρια της 10μελούς ομάδας, Γλυκερία Φωτιάδου και προσθέτει: «Αυτό που με κρατάει και εμένα σε εγρήγορση είναι ακριβώς η επιθυμία των παιδιών, το πάθος, η προσπάθειά τους, πολλές φορές τους λέω ότι είναι αργά και πρέπει να γυρίσουμε σπίτι και με παρακαλούν να μείνουν να δουλέψουν κι άλλο».
Κατά την ίδια, τα παιδιά πίστευαν από την αρχή ότι θα τα καταφέρουν «και το κυριότερο μάθημα που πήραν είναι ότι όταν θέλεις κάτι πολύ και δουλέψεις σκληρά για αυτό, θα το πετύχεις. Τώρα, ετοιμάζονται με ενθουσιασμό για το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου η μετάβασή τους έγινε δυνατή χάρη σε χορηγίες».
Κατά την κ Φωτιάδου, ο ίδιος ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένο το πρόγραμμα της FLL παρακινεί τα παιδιά και τα ωφελεί πολλαπλά, αφού πέραν του μέρους της ρομποτικής καθεαυτό, τα φέρνει σε επαφή και με θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα και τα ενθαρρύνει να κάνουν έρευνα γύρω από αυτά.
Υπενθυμίζεται ότι η FIRST , μη κερδοσκοπικός οργανισμός των ΗΠΑ, διοργανώνει από το 1998, σε συνεργασία με τη LEGO, έναν απαιτητικό διαγωνισμό ρομποτικής, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας εννέα έως 16 ετών.
Ενισχυμένος ρόλος για τη Θεσσαλονίκη
Στην Ελλάδα τον διαγωνισμό διοργανώνει η eduACT, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγεί ο Κώστας Βασιλείου της eduACT, το σωματείο ανέλαβε φέτος και τη διοργάνωση των αντίστοιχων διαγωνισμών σε Βουλγαρία (όπου μέχρι πρότινος τον διοργάνωνε γερμανική εταιρεία) και Κύπρο. Οι πρωταθλήτριες ομάδες των δύο χωρών θα βρεθούν επίσης στο Γιοχάνεσμπουργκ.«Η προσπάθεια που γίνεται με αξιώσεις είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει κέντρο εκπαιδευτικής ρομποτικής και εκπαιδευτικής έρευνας και καινοτομίας στα Βαλκάνια», σημείωσε ο κ. Βασιλείου.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΘεσσαλονίκηΠαγκόσμιος Διαγωνισμός ΡομποτικήςρομποτικήΤεχνολογίαFirst Lego LeagueFLLRobot Masters
Σχετικά άρθρα