09:40 | 27/5/15
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ηλίας Νικολακόπουλος στη χθεσινή εκδήλωση της ΔΑΠ Πολιτικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναδεικνύουν την απόλυτη αποσυσπείρωση της ΝΔ. Η ηγεσία πάντως ελπίζει ότι ένα εκλογικό ή άλλο σοκ, θα αλλάξει την εικόνα, ενώ πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν να ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον της παράταξης
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος στη χθεσινή εκδήλωση της ΔΑΠ Πολιτικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα το μέλλον της κεντροδεξιάς, αναδεικνύουν τη δύσκολη πολιτική πραγματικότητα για τη Νέα Δημοκρατία.Η ηγεσία πάντως ελπίζει ότι ένα εκλογικό ή άλλο σοκ, θα αλλάξει την εικόνα. Πολλοί όμως ανησυχούν ότι κάλπες θα σημάνουν την πλήρη κατάρρευση της Ν.Δ, ενώ πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν να ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον της παράταξης. Και όχι μόνο από τους... άμεσα ενδιαφερόμενους για την ηγεσία όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και από κομματικά στελέχη που ζητούν διάλογο και αναδιοργάνωση, επαναφέροντας την πρόταση για θεσμοθέτηση τάσεων στην παράταξη.
Σύμφωνα με τον κ.Νικολακόπουλο, η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει εικόνα απόλυτης αποσυσπείρωσης, καθώς μόνο το 50% με 70% των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου δηλώνει ότι θα την ξαναψήφιζε, ενώ η τεράστια διαφορά προέρχεται από την επιμονή ρεύματος ακόμα και πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ (ο κ.Νικολακόπουλος επισήμανε ότι πάνω από 12% όσων ψήφισαν Ν.Δ τον Ιούνιο του 2012 μετακινήθηκαν στη συνέχεια στο κόμμα της αριστεράς).
Το κομβικό σημείο για την αλλαγή του πολιτικού τοπίου στην κρίση κατά την ανάλυση του κ.Νικολακόπουλου, δεν ήταν το πρώτο, αλλά το δεύτερο μνημόνιο το Φεβρουάριο του 2012. “Τινάχτηκε στον αέρα το πολιτικό σύστημα και το Μάιο του 2012 είχαμε κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, που είχε να εμφανιστεί από την εποχή μετά τον εμφύλιο”, ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση η “mainstream”-οπως είπε- Ν.Δ έλαβε 19%, η αυτοαποκαλούμενη λαϊκή δεξιά συγκέντρωσε 10% και η φιλελεύθερη κεντροδεξιά είχε σπάσει σε τρία κομμάτια, που συνολικά έλαβαν 7%.
Αξιοσημείωτο ήταν ότι ο κ.Νικολακόπουλος άφησε έξω από την ανάλυση περί κατακερματισμού της κεντροδεξιάς- δεξιάς τη ΧΑ, επισημαίνοντας ότι η διαρροή προς τη ΧΑ δεν αφορούσε κατά πλειοψηφία ή μόνο τη Ν.Δ, καθώς η πρώτη πηγή ήταν το ΛΑΟΣ και σημαντικό ποσοστό προερχόταν από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Στοιχείο που έρχεται σε αντίθεση με την άποψη σαμαρικών στελεχών, που έθεταν ως στόχο επαναπατρισμό ψηφοφόρων εκ δεξιών τα τελευταία δυόμιση χρόνια.
Οι διαφορετικές τάσεις ή κουλτούρες όπως είπε ο κ.Νικολακόπουλος, που καταγράφηκαν στην κεντροδεξιά το Μάιο του 2012, προσωρινά και εν μέρει συσπειρώθηκαν τον Ιούνιο υπό το φόβο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν υπήρξε στη συνέχεια σύνθεση αυτών των δυνάμεων ή των μετριοπαθών ψηφοφόρων που στις δεύτερες εκλογές τότε επέλεξαν αναγκαστικά τη Ν.Δ. Για αυτό και στη συνέχεια έφυγαν και σε σημαντικό μάλιστα βαθμο προς το ΣΥΡΙΖΑ, όπως προαναφέρθηκε.
Μετά τον κ.Νικολακόπουλο, το λόγο πήρε ο γραμματέας Οργανωτικου και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δημήτρης Μαραβέλιας, ο οποίος εκτός από το αίτημα να συνεδριάσει και η πολιτική επιτροπή πέραν της κοινοβουλευτικής ομάδας για να αποφασιστεί η στάση του κόμματος απέναντι στη συμφωνία, μίλησε και για τη θεσμοθέτηση τάσεων. Πρόταση που είχε κανει στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΠΕ ο γραμματέας Ανδρέας Παπαμιμίκος.
Σχετικές ετικέτες:Ηλίας ΝικολακόπουλοςΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα