18:09 | 8/5/15
Αφορά τις περσινές απώλειες από τον καταρροϊκό πυρετό
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα διασφαλίζει 22-23 εκατ. ευρώ για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου του 2015, πρόκειται να απαντήσει η κυβέρνηση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τους κτηνοτρόφους από τον περσινό καταρροϊκό πυρετό και άλλες λοιμώδεις νόσους, ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κασαπίδη.Όπως ανέφερε ο βουλευτής αναπτύσσοντας την ερώτησή του, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εκδόσει Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία εγκρινόταν κονδύλι αποζημίωσης των κτηνοτρόφων που αναγκάστηκαν να σφάξουν τα ζώα τους λόγω λοιμωδών νόσων - ωστόσο η απόφαση αυτή, δεν εγκρίθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
«Καταλαβαίνετε ότι οι παραγωγοί είναι κυριολεκτικά με τα χέρια δεμένα, δεδομένου ότι δεν έχουν δυνατότητα με ίδια κεφάλαια να αγοράσουν ζωικό κεφάλαιο. Δεν μπορούν να μπουν στην παραγωγή, δεν μπορούν να κάνουν δηλώσεις στο ΟΣΔΕ και είναι κυριολεκτικά στον αέρα», ανέφερε ο Γ. Κασαπίδης.
«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας μιας ΚΥΑ, η οποία εντός των προσεχών ημερών θα δημοσιοποιηθεί», απάντησε ο Β. Αποστόλου. «Αυτή επεκτείνεται στο σύνολο των προβλημάτων, προβλέποντας και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα ποσό περίπου 22 με 23 εκατομμύρια ευρώ. Απ' αυτά, ένα ποσό εξαρχής που ξεπερνάει τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ θα πάει για την κάλυψη των αναγκών που υπήρχαν από το 2014 και αφορούσαν τις ζημιές που έπρεπε (και υπήρχε δέσμευση) να ικανοποιηθούν. Το υπόλοιπο ποσόν, θα πάει για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου», είπε.
Κληθείς να επισκοπήσει την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα των μεταλλαγμένων και της επαναδιεκδίκησης της αποκλειστικότητας της ονομασίας της φέτας στον Καναδά, ο κος Αποστόλου ανέφερε πως στο συμβούλιο υπουργών που πραγματοποιείται την επόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, «έχουμε μια συνάντηση με τον Ούγγρο συνάδελφο, όπου παίρνουμε μια πρωτοβουλία μιας ξεκάθαρης θέσης απαγόρευσης της με κάθε τρόπο εισαγωγής των μεταλλαγμένων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όσον αφορά τη φέτα, ο υπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει μέχρι τέλους το δόγμα πως «φέτα είναι αυτή που παράγεται στην Ελλάδα, με τις συγκεκριμένες συνθήκες, με τη συγκεκριμένη βλάστηση, και η οποία είναι δεμένη και με τον πολιτισμό μας και με τις τοπικές κοινωνίες».
Σχετικές ετικέτες:αποζημίωσηΒαγγέλης ΑποστόλουΕλλάδαΚαταρροϊκός πυρετόςκτηνοτρόφοι
Σχετικά άρθρα