10:29 | 8/5/15
Τραγική είναι η εικόνα που μεταφέρουν στην «Π» περιβαλλοντικές οργανώσεις, για το αποτέλεσμα των εκτεταμένων αμμοληψιών από τα ποτάμια της Αιγιάλειας, για τις ανάγκες του έργου της Ολυμπίας Οδού
Το θέμα έχει προκαλέσει από το παρελθόν μεγάλες αντιδράσεις, όμως το μέγεθος της ζημιάς στους ποταμούς και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού κόλπου, αρχίζει πλέον να εμφανίζεται σε όλες του τις διαστάσεις.Όπως είναι γνωστό, με ΚΥΑ του 2007 δόθηκε αρχικά η έγκριση για την λήψη περίπου 4,5 εκ. κυβικών μέτρων αδρανών υλικών από 7 ποτάμια και λατομεία της Κορινθίας και της Αιγιάλειας. Το 2014 και μπροστά στην ανάγκη επανεκκίνησης του έργου, υπήρξε τροποποιητική απόφαση για την ΜΠΕ, με την οποία εγκρίθηκε η λήψη επιπλέον 5,5 εκ. κ.μ. αδρανών υλικών από 11 νέες θέσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και οι ποταμοί Κράθης, Κερινίτης, Μεγανίτης και Σελινούντας.
Ενάμισι χρόνο μετά, η εικόνα που περιγράφουν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων στην «Π» για τα ποτάμια της Αιγιάλειας είναι αποκαλυπτική.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών» Δήμος Αγγελόπουλος, η κατάσταση στον ποταμό Κράθη είναι τραγική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης, οι τεχνικές εταιρείες έχουν πάρει πάνω από 1,5 εκ. κυβικά μέτρα αδρανών υλικών και η κοίτη του ποταμού έχει χαμηλώσει σε πολλά σημεία κατά 8-9 μέτρα.
Ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι η ομοσπονδία έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα σε αυτοψία του χώρου, όμως διαπιστώνεται μια ανεξήγητη κωλυσιεργία.
Στον ποταμό Κερυνίτη η κατάσταση δεν διαφέρει πολύ. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, οι τεχνικές εταιρείες έχουν επεκταθεί σε μήκος 3,5 χλμ στην κοίτη του ποταμού μέχρι την θάλασσα και έχουν πάρει πάνω από 850.000 κ.μ. υλικών. Μάλιστα υπήρξε και προσφυγή της Κτηματικής Υπηρεσίας για παράνομες αμμοληψίες και το δικαστήριο επέτρεψε την λήψη φερτών υλικών, μόνο για την υποστήριξη των πέδιλων της γέφυρας Τσαγρή.
«Τώρα έχουν μπει στον ποταμό Μεγανίτη για να πάρουν σύμφωνα με την ΜΠΕ 300.000 κ.μ., αλλά επιδεικνύουν την ίδια συμπεριφορά» τόνισε στην «Π» ο κ. Αγγελόπουλος και πρόσθεσε ότι μπροστά την προοπτική της λήψης επιπλέον 180.000 κ.μ. αδρανών υλικών και από τον ποταμό Σελινούντα, οι κάτοικοι της περιοχής θα αντιδράσουν έντονα. Ήδη το χωριό Μαυρίκι έχει συγκεντρώσει υπογραφές ενάντια στην ΜΠΕ και θα στείλει εξώδικη διαμαρτυρία στην εταιρεία που ετοιμάζεται να μπει στην κοίτη του ποταμού.
ΑΔΡΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Και η αντίδραση των τοπικών αρχών ποια είναι; Ο Δήμος Αιγιάλειας έχει πάρει εδώ και ενάμιση χρόνο απόφαση για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εγκεκριμένης ΜΠΕ, αλλά ακόμα και σήμερα αναζητά τεχνικό σύμβουλο.«Καλά κάνουν, αφού τέτοιους δημάρχους έχουμε» συμπλήρωσε με αιχμές ο κ. Αγγελόπουλος και απευθυνόμενος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ζητά την άμεση παρέμβαση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και του Αντιπεριφερειάρχη Γρ. Αλεξόπουλου προκειμένου η Ολυμπία Οδός να σταματήσει άμεσα τις απολήψεις αδρανών υλικών από τα ποτάμια και να καλύψει τις ανάγκες της μόνο από λατομεία. Όπως υποστηρίζει, από το λατομείο στην θέση Τσαμπά Ερινεού η ΜΠΕ προβλέπει την λήψη 1,8 εκ. κ.μ. αδρανών υλικών με τα οποία υπερκαλύπτονται οι ανάγκες του έργου, αλλά οι εταιρείες δεν το κάνουν γιατί θα έχουν μεγαλύτερο κόστος.
«Εμείς περιμένουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για να δούμε πως θα κινηθούν στα ζητήματα που προκύπτουν και από εκεί και πέρα θα αντιδράσουμε. Ήδη ετοιμαζόμαστε να βγούμε στα χωριά του Κορινθιακού κόλπου για να ενημερώσουμε τους κατοίκους ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα χάσουν τις ακτές τους και τις περιουσίες τους από την επιδείνωση του φαινομένου της διάβρωσης» τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος.
ΟΛΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΔΡΑΣΥ Αιγιαλέων και δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπακωνσταντίνου τόνισε στην «Π» ότι η απόφαση λήψης αδρανών υλικών μέσα από τα ποτάμια της περιοχής ήταν εξ΄ αρχής λάθος και πάρθηκε εκβιαστικά με πρόφαση την ανάγκη ολοκλήρωσης της Ολυμπίας Οδού. Όπως υποστήριξε, η απόφαση εξυπηρετούσε μόνο την εξοικονόμηση χρημάτων από τις τεχνικές εταιρείες καθώς τα ποτάμια βρίσκονται δίπλα στο έργο, ενώ μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους από λατομεία της περιοχής, κάτι όμως που κόστιζε περισσότερο.«Εκείνο που έχει σημασία να καταλάβουμε είναι ότι όλα λειτουργούν γύρω από την εξυπηρέτηση της Ολυμπίας Οδού, χωρίς να λαμβάνεται πρόνοια για το περιβάλλον», είπε ο κ. Παπακωσταντίνου και προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις από την μαζική λήψη αδρανών υλικών από τις κοίτες των ποταμών, θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού κόλπου.
Ακόμα σημείωσε ότι «δεν μπορεί κάποιοι σήμερα να θησαυρίζουν και ο Δήμος Αιγιάλειας να πρέπει στο μέλλον να ξοδέψει εκατ. ευρώ για να αποκαταστήσει το πρόβλημα που προκαλούν οι τεχνικές εταιρείες. Εφόσον κάποιοι βγάζουν χρήματα από αυτή την διαδικασία, ας βοηθήσουν να γίνει κάτι για το πρόβλημα που προκαλείται στο περιβάλλον».
ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΑΔΡΑΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών» Δήμος Αγγελόπουλος μίλησε στην «Π» και για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών από την απόληψη τεράστιων ποσοτήτων αδρανών υλικών από τα ποτάμια της Αιγιάλειας και για την ευθύνη που φέρουν οι τοπικές αρχές.Στέλνοντας το μήνυμα του προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είπε: «Έχουμε προειδοποιήσει τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γρ. Αλεξόπουλο, με ποιο σθένος και με ποια λογική θα διεκδικήσουν μελέτες και έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας των ακτών με χρήματα της Ε.Ε. όταν δεν κάνουν κάτι για το πρόβλημα και όταν έχουν πάρει θετική απόφαση για την ΜΠΕ για τις αμμοληψίες της Ολυμπίας Οδού; Τι θα πουν στην Ε.Ε. και στις κοινωνίες;»
Επίσης, επισήμανε ότι παρατηρείται το εξής αντιφατικό γεγονός. Οι εργολάβοι που κάνουν τις αμμοληψίες από τα ποτάμια της περιοχής, εμφανίζονται μετά και παίρνουν τα έργα για την αποκατάσταση των ακτών από τα φαινόμενα της διάβρωσης. «Στο Μελίσσι Κορινθίας αυτό γίνεται σήμερα. Στο Δερβένι τα αντιδιαβρωτικά έργα για 100 μέτρα στην παραλία, στοίχησαν 1,1 εκ. ευρώ. Δηλαδή οι τεχνικές εταιρείες κάνουν τη δουλειά τους και μετά έρχονται με άλλο όνομα για να πάρουν τα έργα αποκατάστασης».
Πηγή: pelop.gr
Σχετικές ετικέτες:ΑιγιάλειαΑχαΐαΔυτική ΕλλάδαΕλλάδαΟλυμπία ΟδόςΠελοπόννησοςΠεριβάλλονπεριβαλλοντικές οργανώσεις
Σχετικά άρθρα