«Ναι» στο Ισλαμικό Τέμενος από το ΔΣ του Δήμου Αθηναίων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Ναι» στο Ισλαμικό Τέμενος από το ΔΣ του Δήμου Αθηναίων

23:29 | 14/5/15
nai-sto-islamiko-temenos-apo-to-ds-tou-dimou-athinaion

Στο… χωροταξικό εστιάστηκαν οι όποιες διαφορές

Η κατασκευή ισλαμικού τεμένους στο Βοτανικό και το φεστιβάλ κάνναβης, που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος το Σάββατο, 9 Μαΐου ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβούλιου του Δήμου Αθηναίων.

Υπέρ της ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, τάχθηκαν όλες οι παρατάξεις που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, με τις διαφορές να εστιάζονται στο χωροταξικό. «Σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όπως είναι η Αθήνα, είναι αυτονόητο πως άνθρωποι μουσουλμανικού θρησκεύματος θα πρέπει να έχουν κάθε δικαίωμα να λατρεύουν το θεό τους σε συνθήκες αξιοπρέπειας», δήλωσε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής του Συμβουλίου Μεταναστευτικής πολιτικής του Δήμου, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, υποστηρίζοντας επίσης, ότι η ανέγερση του τεμένους θα αποτρέψει τη λειτουργεία εκατοντάδων παράνομων τζαμιών. Η επικεφαλής της παράταξης «Ανοικτή Πόλη», Ελίνα Αγγελοπούλου αφού αρχικά τόνισε ότι η ανέγερση τεμένους είναι υποχρέωση της χώρας, υπογράμμισε ότι υπέρ είχε ταχθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Ναι» στην κατασκευή του τζαμιού είπε και η αντιπολίτευση, εκφράζοντας ωστόσο την αντίθεσή της στην τροπολογία της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει χωροταξικό θέμα. «Πρέπει να αναγνωρίζεται η διαφορετικότητα της θρησκευτικής έκφρασης» δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Μπορείς», 'Αρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ επιφυλάχθηκε για ό,τι αφορά τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου στο Βοτανικό. Στο χωροταξικό πρόβλημα στάθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Σοφιανός, ενώ ο Νίκος Βαφειάδης εκ μέρους της παράταξης «Αθήνα πόλη της Ζωής μας», παρουσίασε το ιστορικό της υπόθεσης, τονίζοντας ότι τροποποιούνται οι χρήσεις γης του Ελαιώνα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου. Υπέρ της κατασκευής του τζαμιού τάχθηκε ο επικεφαλής της «Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντόπουλος.

Σημειώνεται πως η παράταξη «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα», δεν συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στη συνέχεια, μιλώντας για το φεστιβάλ κάνναβης που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος το Σάββατο 9 Μαΐου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου, Γιώργος Μπρούλιας αρχικά δήλωσε ότι για την παραχώρηση άδειας «δεν πήραμε κάποια χρήματα», λέγοντας ότι «όταν οι πλατείες ζητούνται από κόμματα και πολιτικές νεολαίες παραχωρούνται» και προσθέτοντας ότι «όσο και να διαφωνώ με το θέμα, είμαι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ιδεών». Υπέρ της απόφασης του Δήμου Αθηναίων να δώσει άδεια για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ κάνναβης, τάχθηκε η επικεφαλής της παράταξης «Ανοικτή Πόλη», Ελίνα Αγγελοπούλου, τονίζοντας ότι «καλά έκανε ο δήμος και έδωσε άδεια σε ένα φεστιβάλ που διεξάγεται για 11η χρονιά» καθώς, σύμφωνα με την ίδια, «δεν ζήτησαν άδεια για τη χρήση ναρκωτικών».

«Το να είσαι υπέρ μιας ελευθερίας, δεν πάει να πει ότι ασπάζεσαι αυτή την επιθυμία ή ότι το επιδιώκεις» είπε η δημοτική σύμβουλος, Μελίνα Δασκαλάκη, εκφράζοντας τη διαφωνία της για τον τόπο διεξαγωγής «όχι για λόγους συμβολικούς αλλά για τους τουρίστες».

Αντίθετα, παράνομη χαρακτήρισε τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου φεστιβάλ ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός, ο οποίος αναρωτήθηκε με ποιο σκεπτικό δόθηκε η άδεια για χρήση απαγορευμένων ουσιών στο κέντρο της Αθήνας. Με την αρχική τοποθέτηση του Νίκου Σοφιανού συμφώνησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αθήνα Μπορείς», Θανάσης Πλεύρης, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «αυτό που έγινε στο Σύνταγμα δεν ήταν άποψη, αλλά διαφήμιση της χρήσης της κάνναβης». Αναρωτήθηκε δε, «γιατί ο Δήμος της Αθήνας έδωσε την άδεια» εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την αντίθεσή του στη χρήση των ναρκωτικών.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών