ΝΔ: Ποιοι λένε ναι και ποιοι όχι στην ψήφιση μιας συμφωνίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΝΔ: Ποιοι λένε ναι και ποιοι όχι στην ψήφιση μιας συμφωνίας

12:52 | 31/5/15
nd-poioi-lene-nai-kai-poioi-oxi-sthn-pshfish-mias-symfwnias

Τα στρατόπεδα, στα οποία έχει χωριστεί η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τη στάση που πρέπει να κρατήσει στη Βουλή σχετίζονται με την επόμενη ημέρα, αλλά και με την αγωνία των βουλευτών για την προσωπική τους τύχη

Η στάση που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία απέναντι σε μία συμφωνία έχει διχάσει το κόμμα, με στελέχη της εσωκομματικής κυρίως αντιπολίτευσης να ζητούν να αποφασίσει η κοινοβουλευτική ομάδα. Πως διαμορφώνονται όμως οι ισορροπίες μέσα σε αυτή;

Στο στρατόπεδο των υπέρμαχων της “υπεύθυνης στάσης”, που ζητούν η Ν.Δ να στηρίξει μία συμφωνία για λόγους συνέπειας με το δικό της πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν και βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, συγκαταλέγονται μερικά από τα πιο “βαριά” ονόματα της παράταξης και μεταξύ αυτών, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για την “επόμενη ημέρα”, καθώς και οι περισσότεροι “παλιοί” βουλευτές, δηλαδή όσοι έχουν εκλεγεί πριν το 2012.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νίκος Δένδιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Μάριος Σαλμάς, ο Αλέκος Κοντός, ο Νότης Μηταράκης, η Άννα Καραμανλή, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κα έχουν ταχθεί αμέσως ή εμμέσως υπέρ του “ναι”.

Η ομάδα του “όχι” περιλαμβάνει κυρίως στελέχη κοντά στη σαμαρική ηγεσία και βουλευτές που έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά από το 2012 καθώς και τον Ιανουάριο: Μάκης Βορίδης. Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Σταμάτης, Θανάσης Μπούρας, Κώστας Τασούλας, Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου, Σοφία Βούλτεψη, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θόδωρος Φορτσάκης, Βασίλης Οικονομου, Νίκη Κεραμέως Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Βλάσσης, Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Αντωνιάδης, Στέργιος Γιαννάκης, Βασίλης Γιόγακας.

Επιφυλακτική στάση, αλλά με διάθεση καταψήφισης επειδή η συμφωνία θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε μέτρα, έχουν κρατήσει οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κ.α.

Από τους πρωτοεκλεγέντες ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, δεδομένου ότι η στάση του προφανώς θα συναρτηθεί με τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή- κάτι που θα κρίνει ενδεχομένως και τις γενικότερες ισορροπίες.

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ αποφεύγει να εκφράσει ευθέως στους συνομιλητές του τη γνώμη του για το τι πρέπει να κάνει το κόμμα, αν και τονίζει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας. Παρά δε τα διάφορα σενάρια, αξιόπιστες πηγές επιμένουν ότι δεν έχει μιλήσει με τον Αντώνη Σαμαρά εδώ και 20 ημέρες.

Οπωσδήποτε όμως θα συνομιλήσουν όταν υπάρξει συμφωνία και η γνώμη του κ.Καραμανλή πιθανώς να παίξει ρόλο στην τελική απόφαση του κ.Σαμαρά, ο οποίος κλίνει ξεκάθαρα προς την καταψήφιση, γνωρίζοντας προφανώς ότι η ψηφοφορία αυτή πιθανότατα θα αποτελέσει την απαρχή εσωκομματικών εξελίξεων.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών