Ο Πούτιν φτιάχνει το δικό του ΔΝΤ - Το σχέδιο κυριαρχίας των BRICS | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ο Πούτιν φτιάχνει το δικό του ΔΝΤ - Το σχέδιο κυριαρχίας των BRICS

10:06 | 4/5/15
o-poutin-ftiaxnei-to-diko-toy-dnt-to-sxedio-kyriarxias-twn-brics

Και εγένετο, "Αναπτυξιακή Τράπεζα BRICS". Με υπογραφή Πούτιν το αντίπαλο δέος στο ΔΝΤ

Οι BRICS με επικεφαλής τον Πούτιν αντεπιτίθενται οικονομικά και οδεύουν προς τη δημιουργία ενός αντίπαλου δέοντος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο νέο project είναι οι Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία και η Νότια Αφρική.

Όπως αναφέρει το Business Insider, η Μόσχα διατίθεται να συμβάλει με 18 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο.

Πρόκειται βέβαια για ένα αρκετά μικρότερο ποσό σε σχέση με τα 41 δισεκατομμύρια που έχει υποσχεθεί να δώσει η Κίνα στον οικονομικό φορέα που ιδρύθηκε μετά από τη συμφωνία που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2014 στη Βραζιλία.

Ηγετικός ωστόσο αναμένεται να είναι ο ρόλος του Πούτιν.

Οι BRICS, σχεδιάζουν την ίδρυση και της δικής τους διεθνούς τράπεζας, με έδρα τη Σανγκάη, προκειμένου να "χτυπήσουν" τη δυτική κυριαρχία στις διεθνείς αγορές.

"Η συμφωνία για τη δημιουργία του κοινού αποθεματικού ταμείου για τις χώρες τις BRICS επικυρώθηκε", ανέφερε έγγραφο από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο επίσημος στόχος του Ταμείου, όπως διατυπώνεται από τη συμφωνία, είναι η προστασία των μελών της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών από τις "βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας" και την προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των πέντε κρατών.

Η Ρωσία, που έχει υποστεί τεράστιες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει το Ταμείο ως μία εναλλακτική λύση, απέναντι στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, που κυριαρχούνται από τις ΗΠΑ.

Το δεδομένο πλέον είναι πως από το τέλος του 2015, όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, θα είναι η πρώτη φορά στα οικονομικά χρονικά από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που μια αναπτυξιακή τράπεζα που δεν ανήκει στην σφαίρα επιρροής της Δύσης θα μπορεί να χρηματοδοτεί αναπτυσσόμενες και όχι μόνο χώρες που σε άλλη περίπτωση θα έπεφταν στην οικονομικού κυριαρχία του ΔΝΤ και επομένως της Δύσης.

Κύριος σκοπός της τράπεζας είναι η χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης σε όλο τον πλανήτη.

Πώς εμπλέκεται η χώρα μας με όλα αυτά;

Στις 9 Μαΐου ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα μεταβούν στην Μόσχα για να παρακολουθήσουν την "Παρέλαση της Νίκης" κατά του Ναζισμού και τότε, ενδέχεται να συζητηθεί και το θέμα της χρηματοδότησης από τον νέο οργανισμό, μιας και πλέον έχει επικυρωθεί "και με τη βούλα".

Διευκρινίζεται πως οι BRICS είναι ένας διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που αποτελείται από τις πέντε χώρες που αναφέραμε παραπάνω. Ο όρος προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των χωρών, ενώ δεν πρέπει να συγχέεται με τον καθαρά οικονομικό όρο BRIC.

Στην ουσία οι πέντε αυτές χώρες αποτελούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1/5 του ΑΕΠ ολόκληρου του πλανήτη.

Στις 16 Ιουνίου 2009, οι ηγέτες των χωρών BRIC (των μετέπειτα BRICS) πραγματοποίησαν την πρώτη σύνοδο κορυφής στο Αικατερίνμπουργκ (Ρωσία) κατά την οποία εξέδωσαν δήλωση με την οποία ζητούσαν τη δημιουργία μιας "δίκαιης, δημοκρατικής και πολυπολικής παγκόσμιας τάξης".

Το 2012, οι πέντε χώρες BRICS αντιπροσώπευαν έναν πληθυσμό σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων, με συνδυασμένο ονομαστικό ΑΕΠ 13,7 τρις δολάρια και ένα εκτιμώμενο σύνολο 4 τρις δολαρίων σε συναλλαγματικά αποθεματικά.

Τον Ιούλιο επικυρώθηκαν και τα σχέδια για τη δημιουργία αρχικά της τράπεζας που θα έχει κεφάλαιο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να φτάσουμε σήμερα και στο Ταμείο χρηματοδότησης των πέντε.

Το ΔΝΤ πρόκειται να χαρακτηρίσει δίκαιη τη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν

Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται πολύ κοντά στο να χαρακτηρίσει δίκαιη τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν, του νομίσματος της Κίνας, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία και πλέον, όπως έγραψε χθες, Κυριακή, η εφημερίδα "Wall Street Journal".

Η νέα αποτίμηση του ΔΝΤ για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το γουάν αναμένεται να επισημοποιηθεί σε εκθέσεις του για την κινεζική οικονομία που θα δημοσιοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Η απόφαση αυτή θα σηματοδοτήσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα ορόσημο στην προσπάθεια του Πεκίνου να ανοίξει περισσότερο την κινεζική οικονομία, ενώ αναμένεται ότι θα αμβλύνει τις επικρίσεις των ΗΠΑ για την κινεζική νομισματική πολιτική.

Πηγή: businessinsider

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών