19:15 | 20/5/15
Μετά τις εισηγήσεις των κομμάτων, καταρτίστηκε η πρώτη λίστα με τους ανθρώπους που θα καταθέσουν στην έρευνα της Βουλής για τους λόγους που φτάσαμε στο μνημόνιο - Δείτε τους 25 πρώτους μάρτυρες, αλλά και ποιους μάρτυρες από το εξωτερικό προτίθεται να καλέσει η Βουλή
Με την κατάθεση των πρώτων πέντε μαρτύρων ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη τις επί της ουσίας εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή,που καλείται να διερευνήσει τις συνθήκες για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο.Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας, απέστειλε σε όλα τα μέλη που συμμετέχουν στην Εξεταστική, την αναλυτική ονομαστική λίστα με τους 25 συνολικά μάρτυρες που θα κληθούν στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις της, όπως και τη σειρά με την οποία θα καταθέσουν.
Τα κόμματα της Βουλής έστειλαν τις προτάσεις τους για τα άτομα που θα επιθυμούσαν να παραστούν και αποφάσισαν ομόφωνα την Τρίτη στην κατάρτιση μιας πρώτη λίστας 25 μαρτύρων, η κατάθεση των οποίων θα ολοκληρωθεί, όπως τουλάχιστον έχει αρχικά προγραμματιστεί, στις 9 Ιουνίου μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, ενώ θα καλούνται πέντε μάρτυρες τη κάθε φορά.
Η λίστα με τους πρώτους 25 μάρτυρες
Οι πρώτοι μάρτυρες συμφωνήθηκε να είναι εκπρόσωποι επιστημονικών, τεχνικών και κοινωνικών φορέων. Ξεχωρίζουν ανάμεσα στους μάρτυρες οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Ρουμελιώτης και Κατσάμπας, τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους καθώς και διατελέσαντες πρόεδροι του οργανισμού διαχείρισης δημοσίου χρέους (ΟΔΔΗΧ).Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι μάρτυρες θα κληθούν ως εξής:
Την ερχόμενη Τρίτη, 26 Μαϊου -10:00 πμ
1.Τάκης Αθανασόπουλος ή άλλος εκπρόσωπος του ΙΟΒΕ (Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών)2. Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
3. Παναγιώτης Λιαργκόβας, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή
4. Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας
5. Κωνσταντίνος Κόλλιας ή άλλος εκπρόσωπος του ΟΕΕ (Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος)
Πέμπτη 28/5 - 04:00μμ
6. Εκπρόσωπος Ινστιτούτου ΓΣΕΒΕ7. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ και Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων
8. Γεώργιος Κασιμάτης, ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
9. Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
10. Εκπρόσωπος των «Γιατρών χωρίς σύνορα»
Τρίτη 2/6 - 10:00 πμ
11. Γεώργιος Ζανιάς, Παναγιώτης Τσακλόγλου, πρώην Πρόεδροι ΣΟΕ12. Χριστόδουλος Στεφανάδης, Τάσος Αναστασάτος, πρώην Πρόεδροι ΣΟΕ
13. Νικόλαος Φίλιππας ή άλλος εκπρόσωπος του ΚΕΠΕ (Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών)
14. Σπύρος Λαπατσιώρας, Λέκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης
15. Εκπρόσωπος των «Γιατρών του κόσμου»
Τετάρτη 3/6 - 10:00 πμ
16. Εκπρόσωπος του ΓΛΚ (Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους)17. Παπανικολάου Σπύρος πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ 2005 εως 2010
18. Χριστοδούλου Πέτρος πρόεδρος ΟΔΔΗΧ 2010 έως 2012
19. Παπαδόπουλος Στυλιανός πρόεδρος ΟΔΔΗΧ 27/11/12 εως 21/4/15
20. Ξαφά Μιράντα αντιπρόσωπος στο ΔΝΤ 2004 έως 2009
Τρίτη 9/6 - 10:00 πμ
21. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρ. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ22. Θάνος Κατσάμπας, πρ. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ
23. Κοντοπυράκης Εμμανουήλ, Γεν. Γραμ. Εθνικής στατιστικής υπηρεσίας 1990 έως 22/10 2009
24. Γεωργίου Ανδρέας, Πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ από 2/8/2010 μέχρι σήμερα
25. Γεωργαντά Ζωή, πρώην μέλος ΕΛΣΤΑΤ
Αυτοί είναι οι του εξωτερικού που κλήθηκαν από την εξεταστικοί
Την ίδια ώρα, έτοιμη είναι η επιστολή που θα στείλει ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο Δημήτρης Βίτσας, προς όλους τους ξένους μάρτυρες, για τους οποίους χθες όλα τα κόμματα, συμφώνησαν ότι οι καταθέσεις τους θα βοηθήσουν στο έργο τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα ονόματα των Ντομινίκ Στρος Καν, τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, του Ζαν Κλοντ Τρισέτ, του Πολ Τόμσεν και του Όλι Ρεν.Το κείμενο της επιστολής, έχει ήδη αποσταλεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής, προς όλους τους βουλευτές - μέλη της Εξεταστικής και έχει ως εξής:
«Επειδή θεωρούμε ότι λόγω της θέσης σας, της γνώσης των πραγματικών περιστατικών αλλά και της επιστημονικής σας γνώσης, μπορείτε να διευκολύνετε στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής, σας ζητούμε να παρευρεθείτε σε μια από τις συνεδριάσεις της, να απαντήσετε σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής και να διατυπώσετε την άποψη σας επί του θέματος.Επειδή, με βάση την απόφαση της Βουλής, η Επιτροπή πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως τις 6 Οκτωβρίου 2015,σας παρακαλούμε να μας γνωρίσετε ποιο χρονικό διάστημα θα μπορούσατε να είσαστε στην Ελλάδα ώστε να καθορίσουμε ημέρα και ώρα ακρόασης. Εννοείται πως θεωρούμε την παρουσία σας ιδιαίτερα χρήσιμη και κρίσιμη και θα είναι χαρά για το Ελληνικό Κοινοβούλιο να οργανώσει το ταξίδι σας και να σας φιλοξενήσει καθ΄ όλη την διάρκεια της παραμονής στην χώρα μας.
Αν, παρ' ελπίδα, σας είναι αδύνατον να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση μας, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε πότε μπορεί αντιπροσωπεία της επιτροπής μας ή της πρεσβείας μας να σας επισκεφθεί, να διατυπώσει συγκεκριμένες ερωτήσεις και να καταγράψει τις απαντήσεις σας. Αν θεωρείτε πως υπάρχει και άλλος τρόπος να ενισχύσετε την προσπάθεια της Επιτροπής μας παρακαλούμε να μας τον αναφέρετε».
Οι κοινοί μάρτυρες των κομμάτων
Αξίζει να σημειωθεί ότι για ορισμένους μάρτυρες, υπήρξε ταύτιση απόψεων μεταξύ των κομμάτων, ως προς την αναγκαιότητα στο να κληθούν και να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή.Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΝΔ είχαν κοινές προτάσεις για τους: Ντομινίκ Στρος Καν και Ζαν Κλοντ Τσισέ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ στους Πολ Τόμσεν, Κλάους Μάσουχ, Μόες Ματίας και Όλι Ρεν, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ συνέπεσαν στο να κληθεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ συμφώνησαν να κληθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Στουρνάρας.
Πηγή ΑΠΕ
Σχετικά άρθρα