00:51 | 27/5/15
Υπάρχουν 130 προγράμματα δομημένα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και εξωστρεφές αποδεικνύεται το «εκπαιδευτικό προϊόν», που παράγουν τα τρία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες καταγράφεται μία σημαντική αύξηση του αριθμού των νέων πτυχιούχων – από όλη την Ελλάδα, ακόμη και από το εξωτερικό- που επιθυμούν να συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στην πόλη. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας διαθέτουν ένα σύνολο 133 μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, που καλύπτουν μία ευρεία γκάμα γνωστικών και επιστημονικών αντικειμένων και είναι δομημένα πάνω στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
«Όχι απλά ισάξια, αλλά καλύτερα από τα μεταπτυχιακά έξω»
«Τα μεταπτυχιακά της Ελλάδας είναι όχι απλά ισάξια, αλλά πολύ καλύτερα από πολλά μεταπτυχιακάτης Ευρώπης και άλλων χωρών”. Την πεποίθηση αυτή εκφράζει ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Βλαχάβας. “Το λέω με τη γνώση που έχω αποκτήσει αλλά και από την εμπειρία που μεταφέρουν φοιτητές που γυρίζουν από μεταπτυχιακά”, προσθέτει και προτρέπει: “να σκεφθείτε καλά, εάν το είχατε σκοπό να φύγετε έξω για μεταπτυχιακές σπουδές».«Η Θεσσαλονίκη αποτελεί πόλο έλξης μεταπτυχιακών φοιτητών από όλη την Ελλάδα και αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων προγραμμάτων σπουδών, αλλά και στο πλούσιο εκπαιδευτικό δυναμικό που διαθέτουμε ως πόλη”, επισημαίνει ο αντιπρύτανης του ΠΑΜΑΚ, καθηγητής του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, αναφέροντας ενδεικτικά, ότι “παρά την οικονομική κρίση ο αριθμός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπως και ο αριθμός των εισακτέων, έχει αυξηθεί κατά 40%».
«Θέλουμε αυτού του είδους την εξωστρέφεια και νομίζουμε ότι όλοι μαζί είμαστε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πόλης. Τα Πανεπιστήμια θα πρέπει όχι μόνο να συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά να είναι έξω στραμμένα στην κοινωνία. Η ζήτηση υπάρχει, δεν χρειάζεται διαφήμιση, αλλά ενημέρωση”, εκτιμά η αναπληρώτρια πρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, προσθέτοντας ότι “όλοι χρειαζόμαστε πολύ βασικές δεξιότητες, για να μπορέσουμε, όχι μόνο να επιβιώσουμε, αλλά και να αναπτυχθούμε μέσα στον μεταβαλλόμενο κόσμο».
«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης»
Στο ΑΠΘ αυτή τη στιγμή υπάρχουν εγγεγραμμένα 87 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στα 41 Τμήματα του Ιδρύματος. Από αυτά τα 27 είναι διεπιστημονικά, δηλαδή υπάρχουν συνεργασίες είτε μεταξύ Τμημάτων, είτε μεταξύ άλλων Πανεπιστημίων- ελληνικών και ξένων. Περί τα 15 προγράμματα προσφέρονται και στην αγγλική γλώσσα. Σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλοδαποί φοιτητές έρχονται και παρακολουθούν μαθήματα στο ΑΠΘ και αντίστοιχα Έλληνες φοιτητές, αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους δίδονται, μέσω των προγραμμάτων Erasmus και Erasmus Mundus. Το ΑΠΘ έχει συνεργασίες με 160 Πανεπιστήμια σε διαφορετικές χώρες και σύμφωνα με την κ. Στογιαννίδου “αυτό συμβάλλει στην πολυπολιτισμικότητα και προετοιμασία των νέων παιδιών να δουλέψουν, σε έναν κόσμο, που μεταβάλλεται συνεχώς και γίνεται πιο παγκοσμιοποιημένος”.«Οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι πάρα πολύ σημαντικές, με πρώτο βραχυπρόθεσμο όφελος ότι κάποιος απόφοιτος αυξάνει τα προσόντα του για την εύρεση εργασίας, αλλά πιο σημαντικό το μακροπρόθεσμο, ότι αυξάνει τις δεξιότητές του, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να εξελίσσεται σε όλη την πορεία της επαγγελματικής και επιστημονικής του σταδιοδρομίας. Για εμάς αυτό είναι το ζητούμενο, να προσφέρουμε αυτές τις δεξιότητες, οι οποίες επιτρέπουν στους αποφοίτους μας να μπορούν να δουλεύουν σε πολυπολιτισμικά και μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα» σημειώνει η κ Στογιαννίδου.
«Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας»
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας προσφέρει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 27 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (έναντι 7 το 2005-2006), από τα οποία τα 9 είναι καινούρια, ενώ τα 4 σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια ή Σχολές. Την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τον κ.Παπαδόπουλο, έχουν αποφοιτήσει περίπου 2.500 άτομα από τα μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ “οι τίτλοι του ΠΑΜΑΚ είναι διεθνώς καταξιωμένοι και ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας , οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό αναγνωρίζουν καθημερινά την αξία των αποφοίτων μας”. “Στόχος μας τα επόμενα χρόνια είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας, η αριστεία, η συνεισφορά των φοιτητών μας στην έρευνα και την επιστήμη, η άμεση διασύνδεση με την αγορά εργασίας, το άνοιγμα σε νέα επιστημονικά αντικείμενα, καθώς και η ίδρυση νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων”, επισημαίνει ο καθηγητής.«Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας»
Σχεδόν διπλάσιο αριθμό προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών σε σχέση με πέρυσι -19 έναντι 10- προσφέρει φέτος το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ). “Οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι σημαντικές γιατί συνδέουν τις προπτυχιακές σπουδές με την αγορά εργασίας. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα αυξάνονται και αυτό σημαίνει ότι είμαστε ευχαριστημένοι από την πρόοδο που επιτυγχάνουμε και τη συμμετοχή των φοιτητών και γι' αυτό ιδρύουμε καινούρια προγράμματα, σε καινούριους κλάδους, όπως αυτοί δημιουργούνται από τις ανάγκες της αγοράς και της Επιστήμης”, εξηγεί ο κ.Βλαχάβας.Στο ΔΙΠΑΕ τα προγράμματα διατίθενται στην Αγγλική γλώσσα, ενώ διδάσκουν καθηγητές από Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή φοιτούν 360 μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα διοργάνωσαν σήμερα κοινή ενημερωτική εκδήλωση παρουσίασης των μεταπτυχιακών τους προγραμμάτων σπουδών, καθώς και των δυνατοτήτων διεκδίκησης υποτροφίας σε αυτά.
Σχετικές ετικέτες:ΑΠΘΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςΔιεθνές Πανεπιστήμιο της ΕλλάδοςΕκπαίδευσηΕλλάδαΘεσσαλονίκηΜακεδονίαμεταπτυχιακά προγράμματαΠανεπιστήμιο Μακεδονίαςφοιτητές
Σχετικά άρθρα