17:31 | 27/5/15
Σε εφαρμογή από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016
Καινοτόμο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τίθεται σε εφαρμογή από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.Πρόκειται για το Κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση», το οποίο είναι το πρώτο που δημιουργείται με σκοπό την κάλυψη αναγκών εκπαίδευσης και επιστημονικής κατάρτισης στελεχών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά και για την κατάρτιση νέων στελεχών και επιστημόνων στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Το πρόγραμμα υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με τη στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και τη σύμπραξη των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων), Πειραιώς (Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων), Δημοκρίτειου Θράκης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) και Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών).
Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην ΚΕΔΕ, το μεταπτυχιακό θα απονέμεται μετά από επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών σε τρεις κατευθύνσεις: α) Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, β) Οικονομικής Λειτουργίας και γ) Κοινωνικής Πολιτικής. Θα έχει διάρκεια δώδεκα μήνες και οι τόποι διεξαγωγής του θα είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κομοτηνή, σύμφωνα με τον αριθμό των συμμετεχόντων σε κάθε Τμήμα.
Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής αναμένεται να ξεκινήσει το β΄ δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ενώ η έναρξη υλοποίησης του μεταπτυχιακού εκτιμάται για τον Οκτώβριο του 2015.
Το πρόγραμμα απευθύνεται πρωτίστως σε στελέχη των ΟΤΑ, χωρίς να αποκλείονται όσοι δεν έχουν θητεία στην αυτοδιοίκηση αλλά ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η μεταπτυχιακή εκπαίδευση νυν και επίδοξων αιρετών. Ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, Γιάννης Μέξης και Κώστας Ασκούνης, αντίστοιχα, σημείωσαν ότι στόχος του προγράμματος είναι η εξειδίκευση των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε οι γνώσεις που θα αποκομίσουν να αξιοποιηθούν στην προσφορά καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου έκανε λόγο για έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην αυτοδιοίκηση λόγω περιορισμού των προσλήψεων, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό ότι το πρόγραμμα θα ακυρωθεί στην πράξη αν δεν αντιμετωπίσει «την αγκύλωση της τεράστιας γραφειοκρατίας».
Σχετικές ετικέτες:Γιώργος ΠατούληςΕκπαίδευσηΕλλάδαΚΕΔΕμεταπτυχιακά προγράμματαΟΤΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων