Σταθάκης: Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σταθάκης: Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης

18:35 | 25/5/15
stathakhs-prepei-na-ginei-anadiarthrwsh-toy-xreoys-me-rhtra-anaptykshs

Ο υπουργός οικονομίας, υποδομών, ναυτιλίας και τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, εξέφρασε την πεποίθηση πως η εξεύρεση συμφωνία είναι θέμα ορισμένων εβδομάδων. Κριτική στον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση η ΕΚΤ

Η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ έχει αφιερώσει το κεντρικό θέμα στην ηλεκτρονική της έκδοση της Δευτέρας στην Ελλάδα με σειρά άρθρων και αναλύσεων για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, τη συμβολή της Κομισιόν σε μια συμβιβαστική λύση και την προκλητικά αρνητική στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακόμη και μετά τις παραινέσεις της ίδιας της αμερικανικής κυβέρνησης. Στα πλαίσια αυτών των άρθρων, περιλαμβάνεται και η συνέντευξη του υπουργού οικονομίας, υποδομών, ναυτιλίας και τουρισμού Γιώργος Σταθάκης που μίλησε για τη συμφωνία, τα λάθη της Τρόικα, την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ, τη διαφθορά, αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας εφόσον βρεθεί συμφωνία.

Η συμφωνία είναι θέμα εβδομάδων

Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει εγκαίρως σε συμφωνία με τους εταίρους. "Υπάρχουν διαφορές σε ότι αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, τη φορολογική πολιτική, την μεταρρύθμιση των συντάξεων και το θέμα της αγοράς εργασίας. Αλλά οι διαπραγματεύσεις είναι σε κατεύθυνση συμφωνία σε αυτά τα τέσσερα ζητήματα" σημείωσε ο υπουργός.

Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ο Γιώργος Σταθάκης "δεν ήταν, όπως επέμενε η Τρόικα, σχετικό με τους υψηλούς μισθούς, αλλά είχε να κάνει με δομικά προβλήματα που δεν εντόπισε (η τρόικα), ούτε διαχειρίστηκε". Αναφερόμενος στα έργα και τις ημέρες της Τρόικα, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως "υποεκτίμησε το εύρος της ύφεσης που θα προκαλούσαν τα μέτρα που επέβαλε. Θα έπρεπε να προχωρήσει σε περικοπές πιο στοχευμένες, καλύτερα επεξεργασμένες και συνοδευόμενες από βοήθειες της δραστηριότητας" ανέφερε.

Η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ

Στην ερώτηση αν το θέμα του Grexit έχει επανέλθει στο τραπέζι ο κ. Σταθάκης μοιάζει κατηγορηματικός. "Η χώρα έχει ανάγκη να μείνει στην ευρζώνη, αλλά με ένα πρόγραμμα βοήθειας καλύτερα σχεδιασμένο. Πρέπει να μας επιτρέπει να φτάνουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης που θα εξασφαλίζουν την υποστήριξη των δημόσιων δαπανών και να είναι κοινωνικά δίκαιο. Και το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί με την αποπληρωμή του να συνδέεται με ρήτρες ανάπτυξης" αναφέρει για τον τρόπο που θεωρεί πως θα βγει η χώρα από το τέλμα.

Μάλιστα πάνω στο θέμα, αναφέρθηκε και στις διαφορετικές φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας πως "το κίνημά μας είναι πλουραλιστικό. Αυτό δεν μας απέτρεψε από το να ανέλθουμε στην εξουσία" ανέφερε και συμπλήρωσε: "Παρόλα αυτά είμαστε όλοι σύμφωνοι σε ένα: την ανάγκη παραμονής στο ευρώ, αλλά με αλλαγή κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης.

Η ΕΚΤ δεν παίζει σωστά το ρόλο της

Ο κ. Σταθάκης κάνει όμως και έναν σαφή υπαινιγμό ενάντια στους χειρισμούς Ντράγκι και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο της, όπως λέει, σε αντιστοιχία με άλλες μεγάλες τράπεζες διεθνώς. "Η ΕΚΤ δεν εκπληρώνει την αποστολή της ως "πιστωτή έκτακτης ανάγκης": ένα σοβαρό πρόβλημα σε καιρό κρίσης" σημειώνει. Πάντως ο κ. Σταθάκης επισημαίνει πως το θέμα της ρευστότητας θα λυθεί μόλις βρεθεί μια συμφωνία, με αποτέλεσμα η περιορισμένη ύφεση του πρώτου τριμήνου να εξαλειφθεί γρήγορα. "Η οικονομία μας παρουσιάζει πολύ ισχυρή δυναμική ανάπτυξης. Η τουριστική περίοδος προμηνύεται πολύ καλή, η βιομηχανία των θαλάσσιων μεταφορών είναι ένας δυνατός μοχλός και οι αυξήσεις των μισθών που θα έρθουν θα υποστηρίξουν την κατανάλωση".

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών