Βούτσης: Τελευταίο όριο για συμφωνία, το βαθύ καλοκαίρι (με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Βούτσης: Τελευταίο όριο για συμφωνία, το βαθύ καλοκαίρι (με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό)

12:25 | 6/5/15
voutshs-teleytaio-orio-gia-symfwnia-to-vathu-kalokairi-me-o-ti-ki-an-shmainei-ayto

Τι δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών – Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης για τις διαπραγματεύσεις, για το δημοψήφισμα αλλά και την ασυνεννοησία των θεσμών εν όψει νέου Eurogroup και καταβολής δόσης στο ΔΝΤ

Συνέντευξη στον Ρ/Σ Παραπολιτικά έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών – Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης και σχολίασε την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις απαιτήσεις των εταίρων, την ασυνεννοησία των θεσμών αλλά και την πιθανότητα δημοψηφίσματος αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία.

Ο ίδιος έθεσε και το απώτατο όριο για να βρεθεί λύση για τα οικονομικά της χώρας.

Για τις διαπραγματεύσεις είπε:

"Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το ότι παίζει ο καθένας το δικό του βιολί γιατί δεν έχεις να αντιμετωπίσεις μιας συγκεκριμένη στρατηγική. Έχει έρθει στην επιφάνεια το πρόβλημα που υπήρχε από το ’10, το ’10 το ΔΝΤ είχε πει και μάλιστα η αμερικάνικη τράπεζα πριν το ΔΝΤ ότι να μην προχωρήσουμε στο πρώτο πρόγραμμα τότε προς τον κ. Παπανδρέου και σε μνημόνιο αν δεν γίνει ένα γενναίο κούρεμα πρώτα. Δεν είχε κανένα μέλλον μια συνταγή χωρίς προηγούμενο κούρεμα. Αυτή η άποψη λοιπόν μετά και την αναγνώριση του λάθους του πολλαπλασιαστή που γίναν ενδιάμεσα τώρα έρχεται στην επιφάνεια με εκρηκτικό τρόπο. Το μεν ΔΝΤ λέει είναι αδύνατον να συνεχίσουμε με μη βιώσιμο χρέος αυτού του μεγέθους και προτείνει σκληρά μέτρα είτε έτσι είτε αλλιώς, οι δε υπόλοιποι προτείνουν σκληρά μέτρα είτε έτσι είτε αλλιώς θεωρώντας όμως πως είναι και βιώσιμο το χρέος. Είναι δηλαδή μια σύγκρουση επί της ουσίας για τις στρατηγικές τις οικονομικές σε διεθνή κλίμακα".

Ερωτηθείς αν έχουν βαλτώσει οι διαπραγματεύσεις

"Αυτή τη στιγμή έχουμε κολλήσει αλλά δεν σημαίνει πως δεν έχουμε άλλο. Ξέρετε ότι οι πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις και διεθνώς και εσωτερικά τα έχουμε ζήσει αυτά, περνάνε από πολύ κρίσιμες φάσεις και από ενδεχόμενα αδιέξοδα πριν καταλήξουν. Εμείς συνεχίζουμε να έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία και ο πρωθυπουργός δουλεύει πάρα πολύ εντατικά με όλη την διαπραγματευτική ομάδα και με τους υπουργούς του για αυτό το θέμα. Επιδιώκουμε και θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικό να γίνει μια έντιμη συμφωνία, καθαρή η οποία να συμπεριλαμβάνει και στοιχεία του άμεσου μέλλοντος, αυτό είναι το καινούργιο που έχει μπει στην διαπραγμάτευση. Έχουμε φύγει πια από την «συμφωνία γέφυρα» δηλαδή συζητάμε τη γέφυρα του να πάρουμε μια-δύο ανάσες αλλά πλέον έχει μπει στο τραπέζι τα θέματα που θα μπαίναμε τον Ιούνιο".

Για το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος

"Από μόνο του το θέμα του δημοψηφίσματος ή οποιασδήποτε άλλης πρωτοβουλίας δεν θα λύσει το ζήτημα. Δηλαδή η προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία τώρα και ακόμα μεγαλύτερη το καλοκαίρι είναι είτε έτσι είτε αλλιώς σημαντική από μόνη της με όποιες ενδιάμεσες πρωτοβουλίες απαιτηθεί να γίνουν ή να μην γίνουν. Για την ώρα το δημοψήφισμα δεν θα έδινε κάτι τέτοιο ούτε οποιαδήποτε άλλη πολιτική πρωτοβουλία όταν είμαστε ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όταν είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία. Πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις και παράταση της λιτότητας από εκεί και πέρα το πρόγραμμα μας και αναβολή κάποια στοιχεία του κάποιες προτεραιότητές του παίρνουν ή μπορεί να πάρουν αλλά δεν θα τεθεί στις καλένδες. Οι κόκκινες μας γραμμές αυτό διασφαλίζουν να μην κάνουμε κάτι το οποίο ύστερα δεν θα είναι ανατάξιμο".

Σχολιάζοντας την πιθανότητα οι εταίροι να παρουσιάσουν ένα δικό τους ολοκληρωμένο σχέδιο που θα πρέπει να το αποδεχθεί η ελληνική πλευρά, ο κ. Βούτσης ανέφερε:

" Θα είναι κακή εξέλιξη κάτι τέτοιο διότι ένα τέτοιο σχέδιο αν επρόκειτο να είναι ικανοποιητικό με την έννοια έστω των μέσων όρων που η συζήτηση ωριμάζει δεν θα ερχόταν με τέτοιο τρόπο. Αν έρθει με τέτοιο τρόπο σημαίνει ότι θα είναι ένα κακό σχέδιο, ένα εκβιαστικό σχέδιο το οποίο είναι προφανές ότι δεν θα μπορούμε να το δεχτούμε. Δεν είναι διαπραγματεύσιμη η αξιοπρέπεια του κόσμου".

Ερωτηθείς αν θα καταβάλει η Ελλάδα τη δόση στο ΔΝΤ

"Με ότι γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια για να καταβληθεί αλλά και αυτό πια μικρή σημασία έχει διότι αυτές οι δόσεις είναι συνεχείς… Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να στραγγίξει όλη η χώρα για να είμαστε εντάξει με την κα Λαγκάρντ η οποία λέει ότι δεν μπορεί να δώσει μια παράταση ενδεχομένως ένα μήνα όπως δίνει και ο τελευταίος ο οποίος βλέπει ότι ο πελάτης του είναι σε δυσχερή θέση. Αυτά είναι τρομερά πράγματα".

Και συνέχισε:

"Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τίποτα ως προς αυτά διότι είναι προφανές πως οι προτεραιότητες είναι οι κοινωνικές, είναι οι μισθοί και οι συντάξεις και μαζεύονται χρήματα και για τις υποχρεώσεις. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι.

Ενδεχομένως ξέρουν πράγματα που ούτε εμείς δεν ξέρουμε ως νέα κυβέρνηση εννοώ για τα ταμειακά και τα άλλα διαθέσιμα της χώρας όπως ξέρουν επίσης και ποσά που μας χρωστάνε και τα οποία δεν τα δίνουν ακριβώς για να μην υπάρξει ανάσα. Δηλαδή βρισκόμαστε και σε ένα πολιτικό παίγνιο δεν είναι μόνο η οικονομική του διάσταση".

Καταλήγοντας, σημείωσε διευκρινίζοντας και ορίζοντας το όριο για το τέλος των διαπραγματεύσεων μπροστά στην ανάγκη συμφωνίας:


"Χθες θα έπρεπε θα έπρεπε να τελειώνει (ο γύρος διαπραγματεύσεων), έχουν ωριμάσει τόσο πολύ τα πράγματα που πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Το απώτατο όριο είναι το βαθύ καλοκαίρι, αυτό είναι το όριο για τη μεγάλη συμφωνία που θα αφορά τις μεγάλες ανάσες που θα πρέπει να παρθούν για διαχρονικό πρόγραμμα το οποίο όμως δεν θα είναι μνημόνιο με υποχρεώσεις. Δηλαδή θα είναι μια μεγάλη απομείωση της ονομαστικής τιμής του χρέους με διάφορες μεθόδους συν μια παραδοχή ότι τα ετήσια πλεονάσματα δεν μπορεί να είναι πάνω από 1%. Άρα από αυτές τις δύο πηγές θα απελευθερωθούν οι πόροι για να μπορέσουνε πραγματικά χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις και στις υποχρεώσεις να είμαστε εντάξει ίσως χρειαστεί εάν πάγωμα για τοκοχρεολύσια δύο τρία χρόνια αλλά να αρχίσει και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλιώς δεν υπάρχει κανένα μέλλον".

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών