Δύο σενάρια επιμονής στην “αριστερή παρένθεση” από τη ΝΔ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Δύο σενάρια επιμονής στην “αριστερή παρένθεση” από τη ΝΔ

13:37 | 23/6/15
duo-senaria-epimonhs-sthn-aristerh-parenthesh-apo-th-n-d

Καθώς όλα δείχνουν ότι η συμφωνία είναι ζήτημα ημερών ή ωρών, στη Συγγρού επενδύουν είτε στην καταψήφιση της από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τονίζοντας τα μέτρα οκτώ δισ είτε στην αδυναμία προώθησης των εφαρμοστικών νόμων στη συνέχεια

Καθώς όλα δείχνουν πλέον ότι η συμφωνία είναι ζήτημα ημερών ή ωρών και το σενάριο της “αριστερής παρένθεσης” αμφισβητείται και από γαλάζιους, στη Συγγρού επενδύουν είτε στην καταψήφιση του πακέτου μέτρων από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είτε στην αδυναμία προώθησης των εφαρμοστικών μέτρων στη συνέχεια.

Η βεβαιότητα της γαλάζιας ηγεσίας ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήγαινε σκοπίμως σε ρήξη δεν επιβεβαιώνεται και έτσι το νέο “όπλο” των σαμαρικών είναι αυτά καθεαυτά τα μέτρα της συμφωνίας. 'Ηδη δημιουργήθηκε στο twitter με την ενεργό συμμετοχή του Γιώργου Μουρούτη και άλλων στελεχών το hashtag #8dis, με το οποίο καταγγέλλεται πως το πακέτο περιλαμβάνει μέτρα βαριά συνολικού ύψους 8 δισ ευρώ.

Τα πρώτα σημάδια αναταραχής στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και οι δηλώσεις των ΑΝΕΛ περί σκληρής στάσης όσον αφορά στο ΦΠΑ για τα νησιά, αναπτερώνουν εν τω μεταξύ την ελπίδα των γαλάζιων ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα καταψηφίσουν τη συμφωνία. Αυτή βέβαια θα περάσει με τις ψήφους του Ποταμιού και όπως όλες οι πληροφορίες πλέον δείχνουν και της Ν.Δ:

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να προσανατολίζεται πλέον στην ψήφιση επί της αρχής με γνώμονα την παραμονή στο ευρώ και ταυτόχρονη καταγγελία των χειρισμών της κυβέρνησης που ευθύνονται κατά τη Συγγρού για τα νέα φορολογικά μέτρα, καθώς διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει το ΕΛΚ, το μισό κόμμα και κυρίως τον Κώστα Καραμανλή, η στάση του οποίου θα είναι καθοριστική εσωκομματικά.

Η στάση της Ν.Δ ωστόσο μένει να ανακοινωθεί επίσημα και με δεδομένη τη σκληρή κριτική που ασκεί η Συγγρού στα μέτρα της συμφωνίας, πολλοί βουλευτές (ειδικά όσοι εξελέγησαν μετά το 2012 και όσοι αναδείχθηκαν επί σαμαρικής ηγεσίας) δύσκολα θα συμφωνήσουν να τα ψηφίσουν.
Εάν όμως η συμφωνία περάσει με ψήφους της αντιπολίτευσης και με διαρροές από τα κυβερνώντα κόμματα, η Ν.Δ θα έχει κάθε λόγο να θέσει ζήτημα δεδηλωμένης, ελπίζοντας όχι σε εκλογές (καθώς και στο σαμαρικό περιβάλλον διαπιστώνουν πλέον ότι η κάλπη θα συνιστούσε μεγάλο ρίσκο και για τους ίδιους), αλλά σε συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος- με τις υπόλοιπες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και όχι κατ ανάγκην με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη και να ψηφιστεί η συμφωνία χωρίς ιδιαίτερες απώλειες από το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως, οι περισσότεροι γαλάζιοι (και όχι μόνο οι σαμαρικοί) θέτουν το ερώτημα πως θα προχωρήσουν στη συνέχεια οι εφαρμοστικοί νόμοι.

Εκτιμούν δηλαδή ότι στην εφαρμογή της συμφωνίας θα αρχίσει να ξηλώνεται σιγά σιγά το πουλόβερ της κυβέρνησης συνεργασίας, όπως συνέβη με τις προηγούμενες δύο, ενώ ταυτόχρονα θα χάνει την υποστήριξη των ψηφοφόρων όταν αυτοί διαπιστώσουν στη τσέπη τους τις συνέπειες της συμφωνίας.
Μία τέτοια διαδικασία βέβαια δε θα συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη, όμως ο κ.Σαμαράς που δεν παραιτήθηκε την επομένη της ήττας, δε θα καταθέσει τα όπλα ούτε τώρα και θα περιμένει, βέβαιος ότι τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο δε θα υπάρξουν ουσιαστικές κινήσεις εσωκομματικής αμφισβήτησης του.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών