Εξαντλούνται τα χρήματα για τη στήριξη των προσφύγων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Εξαντλούνται τα χρήματα για τη στήριξη των προσφύγων

22:03 | 19/6/15
exantlounte-ta-chrimata-gia-ti-stirixi-ton-prosfigon

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αρμόδιοι φορείς

Τον κώδωνα του κινδύνου για εξάντληση των χρημάτων που προορίζονται για τη στήριξη των προσφύγων, έκρουσαν αρμόδιοι στην τελετή λήξης του «Προγράμματος Εθελοντικής Επιστροφής και Επανένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι φορείς που συμμετείχαν στην τελετή εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη διακοπή χρηματοδότησης στο τέλος του Ιουνίου, λόγω τέλους του προγράμματος και αναμονής της εφαρμογής του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τη στιγμή που οι ανάγκες πρώτης υποδοχής, αιτήσεων ασύλου και επιστροφών ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που αποτελεί κύρια πύλη εισόδου στην Ευρώπη, κορυφώνονται, «βλέπουμε το παράδοξο να εξαντλείται η χρηματοδότηση που έχει η κυβερνητική μηχανή, οι ΜΚΟ κ.λπ, καθώς το πρόγραμμα τελειώνει στις 30 Ιουνίου και δε φαίνεται να υπάρξει καινούργια χρηματοδότηση από 1η Ιουλίου», ανέφερε ο Πέτρος Μάστακας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο Παναγιώτης Μαρκετάκης, διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, επισήμανε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μέχρι να μπει σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα. Ο ίδιος ενημέρωσε πως στα ετήσια προγράμματα εθελούσιας επιστροφής, το 2009 συμμετείχαν 1.097 άτομα, το 2010 3.200, το 2011 8.046, το 2012 7.408 και το 2013, στο πρόγραμμα που ολοκληρώνεται τέλη Ιουνίου του 2015, 5.500 άτομα.

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με γεγονότα που δεν είχαν προβλέψει και με μεταναστευτικά εργαλεία καλούνται να αντιμετωπίσουν προσφυγικούς πληθυσμούς, οι οποίοι πια αποτελούν τα 3/4 των ανθρώπων που έρχονται», τόνισε ο κ. Μάστακας.

Περισσότεροι από 55.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την αρχή του έτους μέσω θάλασσας, κυρίως από τη Συρία, αλλά μόνο το 3,5% έχουν κάνει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Μάστακας. Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Σταυροπούλου, πρόσθεσε πως έχουν διπλασιαστεί οι αιτήσεις από γυναίκες σε σχέση με πέρσι και έχουν αυξηθεί οι ασυνόδευτοι ανήλικοι κατά 35%.

Στη βάση της αλληλεγγύης πρέπει να γίνει η διαχείριση των μεταναστευτικών πληθυσμών, τόνισε η Μόνικα Έκστρομ, προϊσταμένη του τμήματος «Αναφορών για Πολιτικά Θέματα και Πολιτικής Ανάλυσης» της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Επίσης υπογράμμισε πως πρέπει να δημιουργηθούν συνεργασίες σε όλες τις χώρες ώστε να δοθεί λύση στην ουσία της μετανάστευσης, δηλαδή στον πόλεμο και τη φτώχεια.

Στο μεταναστευτικό θέμα η Ελλάδα δίνει μαθήματα ανθρωπιάς και πολιτισμού, ενώ η Ευρώπη μας δίνει αντιμαθήματα σε δείγματα οικονομίας και άλλα, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του. «Αν αρνηθούμε το δικαίωμα στους ανθρώπους να υπάρχουν, διατρέχουμε τον κίνδυνο κάποιοι άλλοι να μας αρνηθούν το δικαίωμα να υπάρχουμε εμείς», είπε μιλώντας για τη σημασία της ένταξης και της απόδοσης ιθαγένειας, σε όσους μετανάστες το θελήσουν.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών