00:41 | 16/6/15
Επίσκεψη τριάντα Κυπρίων φοιτητών στο Ρέθυμνο
Γέμισαν Κύπρο τα Ανώγεια Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο με την επίσκεψη χθες Κυριακή, τριάντα 30 φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Κύπρου.Πραγματοποιώντας πενταήμερη εκδρομή στην Κρήτη, οι Kύπριοι φοιτητές αποφάσισαν να βρεθούν και στα μαρτυρικά Ανώγεια, η σχέση των οποίων με την Κύπρο είναι μεγάλη και σημαντική. Συνοδός των φοιτητών είναι ο Πέτρος Παπαπολυβίου καθηγητής, Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου ο οποίος συνοδεία του πατέρα Ανδρέα Κεφαλογιάννη, γνωστού ιερωμένου της περιοχής ακόμα και για τις σχέσεις του με την Κύπρο, μίλησε στους φοιτητές για την ιστορία των Ανωγείων, επισκέφθηκαν περιοχές με ιστορία και φυσική ομορφιά, και απόλαυσαν και την παραδοσιακή τοπική κουζίνα.
«Έκτακτα αποφασίσαμε ότι θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν φεύγαμε από την Κρήτη χωρίς να επισκεφθούμε τα Ανώγεια και χάρη και στην καλοσύνη του π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη - που τον ξέραμε από τις δράσεις του για την Κύπρο και τον ευχαριστούμε θερμά που ήρθε εδώ να μας συναντήσει - ήρθαμε να γνωρίσουμε μια αυθεντική κρητική κωμόπολη, ίσως την πιο αυθεντική ,τα Ανώγεια» ανέφερε ο κ. Παπαπολύβιος. Τόνισε παράλληλα, πως η εκδρομή είχε και επιστημονικό και προσκυνηματικό χαρακτήρα, καθώς οι φοιτητές βρέθηκαν μεταξύ άλλων, και στο μνημείο για τους 29 καταδρομείς που σκοτώθηκαν στις 21 Ιουλίου 1974 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "ΝΙΚΗ" για την υπεράσπιση της Κύπρου από την τουρκική εισβολή.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος καθηγητής έχει στο ιστορικό του πληθώρα επιστημονικών δημοσιεύσεων και εκδόσεων, που επικεντρώνονται στην ιστορία του κυπριακού ενωτικού κινήματος, με έμφαση στη μελέτη του κυπριακού εθελοντισμού, και στη δεκαετία του 1940 στην Ελλάδα.
Οι κύπριοι φοιτητές, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι μόλις τους δοθεί η ευκαιρία θα βρεθούν εκ νέου στα Ανώγεια ώστε να ερευνήσουν και να μάθουν καλύτερα την ιστορία του τόπου ο οποίος τους εντυπωσίασε, όχι μόνο για την ιστορικότητα του και για την προσφορά του στον ελληνισμό, αλλά και για το πόσο οι κάτοικοι φρονούν για τη διατήρηση της ταυτότητας τους και την προάσπιση των εθίμων και των παραδόσεων τους.
Σχετικά άρθρα